Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
16.48

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Kazahstan Rusija Vladimir Putin

Nedelja, 12. 11. 2023, 16.48

5 mesecev, 3 tedne

Kazahstanski predsednik presenetil rusko delegacijo s tem, ko je spregovoril v kazaščini #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Vladimir Putin | Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu z uporabo kazaščine poslal jasno sporočilo. | Foto Reuters

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu z uporabo kazaščine poslal jasno sporočilo.

Foto: Reuters

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je prejšnji četrtek gostil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na novinarski konferenci po koncu srečanja ni povedal veliko novega, je pa vse prisotne v dvorani presenetil s tem, ko je govoril v kazaščini, ne v ruščini. S tem je Kremlju s Putinom na čelu poslal jasno sporočilo, da se odnosi med državama ohlajajo, poroča Eurasianet. Državni jezik v Kazahstanu je sicer kazaščina, ruščina pa ima enak uradni status za vse ravni upravnih in institucionalnih namenov.

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev se je tokrat zadeve lotil nekoliko drugače kot običajno. Po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je na novinarski konferenci spregovoril v kazaščini. To je ruske delegate, vključno z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, vidno presenetilo in vsi po vrsti so segli po svojih prevajalnih napravah. To je storil tudi Putin, pri tem pa je njegov izraz na obrazu ostal popolnoma nespremenjen. 

Srečanja in novinarske konference se odvijajo v ruščini in Tokajeva odločitev, da je spregovoril v kazaščini, je zelo zgovorna. Čeprav je Tokajev dejal, da je Kazahstan zavezan strateški usmeritvi nadaljnje krepitve celovitega sodelovanja z Rusijo, je z uporabo kazaščine poslal jasen signal Kremlju, da se dinamika odnosov med državama spreminja in da se Kazahstan oddaljuje od Rusije. Gre pa tudi za medosebni obračun med Tokajem in Putinom, saj je zadnji večkrat napačno izgovoril ime kazahstanskega predsednika, piše Euroasianet.

Tokajev od začetka ruske agresije na Ukrajino hodi po diplomatski poti in si prizadeva, da se ne bi zameril ne Rusiji ne Zahodu. Rusijo si vedno znova prizadeva prepričati, da je Kazahstan dober sosed, medtem pa je zahodnim voditeljem, vključno z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, povedal, da je Kazahstan zavezan uveljavitvi gospodarskih sankcij proti Rusiji.

Vladimir Putin Krimski most
Novice Putin na jugu države obiskal poveljstvo ruskih sil v Ukrajini
Lvov
Novice Po ulicah Lvova: od gostiln, ki so hkrati zaklonišča, do streljanja na Putina #foto #video
Ramzan Kadirov
Novice Čečenski vodja svojega 15-letnega sina imenoval za vodjo varnostne službe

 

Ne spreglejte