Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2023,
9.43

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin invazija vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 6. 11. 2023, 9.43

5 mesecev, 4 tedne

621. DAN VOJNE V UKRAJINI

Čečenski vodja svojega 15-letnega sina imenoval za vodjo varnostne službe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83
Ramzan Kadirov | Sinu Ramzana Kadirova, ki bo v tem mesecu dopolnil 16 let, so čestitali številni zavezniki njegovega očeta. | Foto Guliverimage

Sinu Ramzana Kadirova, ki bo v tem mesecu dopolnil 16 let, so čestitali številni zavezniki njegovega očeta.

Foto: Guliverimage

Čečenski vodja Ramzan Kadirov je svojega 15-letnega sina Adama imenoval za vodjo svoje varnostne službe, so v nedeljo po poročanju agencije Reuters sporočili najvišji čečenski varnostni uradniki. 

Pomembnejši dogodki dneva:

18.40
Poljski tovornjakarji blokirali mejo z Ukrajino
16.24 Putin se v četrtek odpravlja v Kazahstan 
16.16 Zelenski je med gostovanjem na ameriški televiziji opsoval Putina
10.58 Čečenski vodja svojega 15-letnega sina imenoval za vodjo varnostne službe
9.39 V ruskem napadu z raketami in droni v Odesi več ranjenih

18.40 Poljski tovornjakarji blokirali mejo z Ukrajino

Poljski vozniki tovornjakov so danes blokirali ceste do treh mejnih prehodov z Ukrajino in kritizirali vlado, ker od začetka vojne med Rusijo in Ukrajino ni storila ničesar glede njihove izgube služb. Tovornjakarji iz Ukrajine so bili oproščeni dovoljenj za prečkanje poljske meje od ruske invazije na Ukrajino, podjetja iz Rusije in Belorusije pa ustanavljajo podružnice na Poljskem, so povedali poljski tovornjakarji.

Med drugim pozivajo k ponovni uvedbi omejitev za tovornjake z ukrajinskimi registrskimi tablicami pri vstopu na Poljsko in prepovedi transportnih podjetij s kapitalom zunaj Evropske unije.

"Protestiramo zaradi motenj v cestnem prometu poljskih prevoznikov, ki jih povzroča nenadzorovan prihod beloruskih, ruskih in ukrajinskih podjetij, tistih z vzhodnim kapitalom," je protestiral Karol Ričlik, lastnik prevoznika in predsednik združenja avtoprevoznikov na prehodu Dorohusk.

Tovornjakarji svoj položaj primerjajo s poljskimi kmeti, ki so dobili koncesije od vlade, potem ko so se pritožili nad poplavo poceni ukrajinskega žita. Po podatkih ukrajinskega ministrstva za infrastrukturo mejo s Poljsko prek osmih kontrolnih točk vsak mesec v povprečju prečka od 40 do 50 tisoč tovornjakov, dvakrat več kot pred vojno. Večino blaga prevažajo ukrajinski prevozniki.

"Blokada cest do mejnih prehodov med Poljsko in Ukrajino je boleč nož v hrbet za Ukrajino, ki je izpostavljena ruski agresiji," je dejal ukrajinski veleposlanik na Poljskem Vasil Zvarič.

16.24 Putin se v četrtek odpravlja v Kazahstan 

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v četrtek obiskal Kazahstan, so danes sporočili iz urada kazahstanskega predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva.

Voditelja se bosta srečala v prestolnici Astana, da bi razpravljala o dvostranskih vprašanjih, so zapisali v izjavi. Putin in Tokajev se bosta prek videopovezave pridružila tudi kazahstansko-ruski poslovni konferenci, ki bo potekala v mestu Kostanaj.

To bo šele tretje Putinovo potovanje v tujino, odkar je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) marca izdalo nalog za njegovo aretacijo zaradi obtožb vojnih zločinov, kar pa Kremelj zavrača.

Kazahstan, tako kot Kitajska in Kirgizistan, ki ju je nedavno obiskal Putin, ni podpisnik ICC. Mednarodno kazensko sodišče, ki je Putina obtožilo nezakonitega preseljevanja otrok iz Ukrajine, obvezuje 123 držav članic, da ga aretirajo in predajo v Haag na sojenje, če vstopi na njihovo ozemlje.

16.16 Zelenski je med gostovanjem na ameriški televiziji opsoval Putina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je med gostovanjem v oddaji Meet the Press na ameriški televiziji NBC News opsoval ruskega voditelja Vladimirja Putina. Dejal je, da Ukrajinci svoje svobode niso pripravljeni predati "prekletemu teroristu" Vladimirju Putinu.

"Imam veliko moči, a tudi če se počutim močnega in imam veliko energije, to ne pomeni, da se želim boriti vse življenje, ker je cena visoka, kot sem rekel. Ker nam vojna vzame najboljše, največje junake, najboljše moške, ženske, otroke. To je to. Ampak nismo pripravljeni dati svoje svobode temu 'prekletemu teroristu' Putinu. To je to. Zato se borimo," je dejal.

10.58 Čečenski vodja svojega 15-letnega sina imenoval za vodjo varnostne službe

Čečenski vodja Ramzan Kadirov je svojega 15-letnega sina Adama imenoval za vodjo svoje varnostne službe, so v nedeljo po poročanju agencije Reuters sporočili najvišji čečenski varnostni uradniki. 

Septembra je bil Adam Kadirov tarča številnih kritik, potem ko je njegov oče na svojih družbenih omrežjih objavil posnetek, na katerem 15-letnik pretepa zapornika, obtoženega zažiga Korana. Kadirov je takrat dejal, da je na svojega sina ponosen in ga spoštuje, saj je pridobil "odrasle ideale časti, dostojanstva in obrambe svoje vere".

Sinu Ramzana Kadirova, ki bo v tem mesecu dopolnil 16 let, so čestitali številni zavezniki njegovega očeta. Eden od njegovih najvišjih varnostnih uradnikov Zamid Čalajev je dejal, da je bil Adam imenovan za vodjo oddelka za zagotavljanje varnosti čečenskega voditelja, torej za enega najtesnejših Kadirovih telesnih stražarjev. "Iskreno čestitam Adamu Kadirovu za njegovo imenovanje na pomemben položaj v varnostni službi Čečenske republike!" je zapisal na svojem profilu na Telegramu.

9.39 V ruskem napadu z raketami in droni v Odesi več ranjenih

Ruske sile so ponoči s štirimi raketami in 22 brezpilotnimi letali napadle ukrajinsko regijo Odesa, pri čemer je zračna obramba sestrelila 15 dronov in eno raketo. V napadu je bilo poškodovanih več objektov, osem ljudi pa je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti.

Posledice napada na Odeso:

"Sestreljenih je bilo 15 dronov tipa šahed in ena vodena raketa Kh-59," so sporočile ukrajinske letalske sile. Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je opozoril, da je bilo v Odesi poškodovanih 20 stanovanjskih stavb, muzej in drugi objekti. Ranjenih naj bi bilo osem ljudi.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je medtem na družbenih omrežjih objavil fotografije posledic napada v mestu Odesa, na prizorišče pa so že prispeli reševalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posledice napada na Odeso:

Fotogalerija
1 / 5

V Ukrajini se vse bolj bojijo, da bodo ruske sile ponovno začele izvajati sistematične napade na kritično energetsko infrastrukturo, kot so to počele prejšnjo zimo. V luči tega Kijev svoje zaveznice poziva, naj okrepijo dobavo sistemov zračne obrambe.

Ilona Kovalenko in Serhiy Nadtochiy
Novice Zgodba mladih Ukrajincev: ko je ljubezen močnejša od vojne #foto #video
Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Vojna v Ukrajini ni v slepi ulici
Aleutski otoki
Novice Ruski zločini na ameriških tleh: morje je postalo rdeče od krvi
Ne spreglejte