Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 11. 2023,
14.28

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

okupacija vojna Rusija Ukrajina

Petek, 10. 11. 2023, 14.28

6 mesecev

625. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin na jugu države obiskal poveljstvo ruskih sil v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
Vladimir Putin Krimski most | Do Putinovega obiska prihaja v času novih ukrajinskih napadov na polotok Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 enostransko priključila. | Foto Reuters

Do Putinovega obiska prihaja v času novih ukrajinskih napadov na polotok Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 enostransko priključila.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je obiskal vojaški štab v mestu Rostov na Donu, ki nadzira rusko ofenzivo v Ukrajini, so danes sporočili iz Kremlja. To je bil njegov drugi obisk štaba v manj kot mesecu dni, med obiskom pa si je ogledal vojaško opremo in se seznanil s potekom vojaških operacij v Ukrajini. Kijev medtem poroča o novih napadih na Krim.

Poudarki dneva: 

20.53 V Kremlju so prepričani v Putinovo zmago, če bo kandidiral na volitvah leta 2024

14.10 Putin na jugu države obiskal poveljstvo ruskih sil v Ukrajini

20.53 V Kremlju so prepričani v Putinovo zmago, če bo kandidiral na volitvah leta 2024

V Kremlju so prepričani, da bo 71-letni ruski predsednik Vladimir Putin zmagal na predsedniških volitvah leta 2024, če se bo odločil kandidirati za nov mandat.

Ne Putin ne Kremelj nista potrdila, ali se bo potegoval za še en šestletni mandat, s katerim bi na čelu Rusije ostal do leta 2030 in morda še dlje. Vendar pa več medijev navaja neimenovane vire, ki trdijo, da bo Putin kandidiral.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za CNBC dejal, da verjame, da bi Putin, čeprav o tem ni uradne objave, zmagal, če bi kandidiral na volitvah, ki bodo v Rusiji marca prihodnje leto. "Družba je konsolidirana okoli predsednika," je Peskov zapisal v elektronskem sporočilu CNBC.

Mesečne javnomnenjske raziskave neodvisnega centra Levada kažejo, da je Putina odobravalo 82 odstotkov vprašanih, medtem ko se je delež teh gibal okoli 80 odstotkov, odkar je Rusija napadla Ukrajino februarja 2022. Pred vojno je Putina odobravalo okoli 60 odstotkov anketiranih.

Putin je prvič prišel na oblast na predvečer leta 2000. Od takrat se je izmenjeval v vlogi predsednika vlade in predsednika države z drugimi visokimi funkcionarji, a je vedno ostal na vodilnih položajih.

Med Putinovim mandatom so bile opozicijske stranke razpuščene, prepovedane ali onemogočene, vidne Putinove kritike in nasprotnike, kot je opozicijski voditelj Aleksej Navalni, pa so trpinčili in zaprli.

Nekateri kritiki so pobegnili iz Rusije in se zaradi lastne varnosti odločili za izgnanstvo, a so z aktivizmom nadaljevali v tujini. Številni  so v zadnjih dveh desetletjih umrli v skrivnostnih okoliščinah, pri čemer je Kremelj vsakič zanikal vsakršno povezavo z njihovo smrtjo.

Kremelj vztrajno trdi, da je Rusija politično pluralna demokracija. V prejšnjih izjavah za CNBC je Kremelj na vprašanje, ali tolerira nasprotnike v ruskem političnem sistemu, odgovoril, da v Rusiji obstajajo politiki z različnimi pogledi in stališči.

V državi naj bi sicer obstajale opozicijske stranke, ki pa so videti kot del sistemske opozicije. To pomeni, da so registrirane politične stranke, kot so Komunistična partija, Liberalno demokratska stranka ali Pravična Rusija - za resnico, teoretično del opozicije.

A v resnici podpirajo vlado. Poleg tega dajejo še večjo podporo vladi, odkar je Rusija februarja 2020 začela invazijo na Ukrajino.

14.10 Putin na jugu države obiskal poveljstvo ruskih sil v Ukrajini

"Putin je obiskal poveljstvo ruskih oboroženih sil v Rostovu na Donu, potem ko je v četrtek končal svoj uradni obisk v Kazahstanu," je pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Štab sta skupaj s predsednikom obiskala tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu in načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov.

Rostov na Donu, mesto na jugu Rusije blizu meje z Ukrajino, je postalo operativno središče ruskih oboroženih sil v Ukrajini. Putin sicer redko potuje na območja, blizu katerih poteka ruska ofenziva v Ukrajini, je pa štab v mestu Rostov na Donu obiskal že konec oktobra.

Do njegovega obiska prihaja v času novih ukrajinskih napadov na polotok Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 enostransko priključila. Ukrajinska vojska je namreč danes sporočila, da je z brezpilotnimi letali napadla in poškodovala dve ruski ladji na Krimu, ki naj bi prevažali oklepna vozila.

Po poročanju proukrajinskega kanala na Telegramu, imenovanega Krimski veter, pa naj bi v ločenem napadu ukrajinska raketa danes zadela eno od ruskih vojašnic na Krimu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusko obrambno ministrstvo je zjutraj poročalo o napadu dveh ukrajinskih dronov na Krim, pri čemer naj bi ju zračna obramba sestrelila. Še en ukrajinski dron  naj bi ruska zračna obramba sestrelila v regiji Tula. Ministrstvo o morebitnih žrtvah ali škodi na infrastrukturi ni poročalo.

Ursula Von der Leyen
Novice Bruselj za začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo
Zelenski in Biden
Novice Se res bliža konec vojne v Ukrajini?
Grafiti
Novice Neverjetne lepote na ulicah Kijeva #foto
Mira Milavec
Novice Slovenska prostovoljka v Ukrajini: Otroci ne spregovorijo tudi po več mesecev #foto #video
Olga Štefanišina
Novice Madžarska nasprotuje članstvu Ukrajine v EU
Karitasov center za begunce
Novice Osebne zgodbe beguncev: "Ko življenje spraviš v eno torbo" #foto #video
Ne spreglejte