Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
13.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

Natisni članek

Katalonija Španija referendum nasilje neodvisnost komentar

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 13.33

6 let, 6 mesecev

Katalonka v Sloveniji: Je Evropa po valu nasilja sploh še lahko proti Kataloncem? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

O referendumu o neodvisnosti smo sanjali več kot sto let, na koncu pa smo vsi jokali, nedeljsko dogajanje v Barceloni in drugod po Kataloniji komentira Aurora Calvet. Katalonka, ki že več kot dvajset let živi pri nas, je pretresena nad policijskim nasiljem, ki je včeraj zajelo njeno domovino. Dodaja, da ljudje zamerijo Evropi, da ni obsodila nedemokratičnega ravnanja španske vlade.

Video: Skype


Nihče od prebivalcev Katalonije včeraj ni pričakoval, da bo španska vlada z uporabo sile ljudem preprečila, da na demokratičen način odločijo o svoji nadaljnji usodi, pripoveduje Aurora Calvet, ki že več kot dvajset let živi v Kobaridu.


Preberite še:

-> Zvit način, kako ljudem preprečiti glasovanje na referendumu
-> Podobnosti in razlike med slovensko in katalonsko potjo do samostojnosti
-> Kaj bi odcepitev gospodarsko močne Katalonije pomenila za gospodarstvo Španije?
-> Kdo vse si v Evropi želi neodvisnosti #video
-> Se bo Španija razletela na kose?


Medtem ko je sama že pred mesecem dni oddala glas po pošti, je upala, da bodo svojo voljo v nedeljo lahko na miren način izrazili tudi njeni sorodniki in prijatelji.

Če španska vlada ne bi pritiskala na Katalonce, bi bil izid glasovanja lahko drugačen, meni Aurora. | Foto: Reuters Če španska vlada ne bi pritiskala na Katalonce, bi bil izid glasovanja lahko drugačen, meni Aurora. Foto: Reuters

"Nismo bili pretreseni samo Katalonci, pretresen je bil ves svet"

"Katalonci smo miroljubni ljudje. Demonstracije pri nas so mirne in vedno potekajo zgledno. Ko se je ob 9. uri zjutraj začelo glasovanje, so se ljudje odpravili na volišča v duhu, da bodo po dolgem času nekaj naredili za svoj narod," pripoveduje Aurora, ki v Kobaridu živi že več kot dvajset let.

Vendar pa so se volišča že nekaj minut po odprtju sprevrgla v bojišča. Potem ko so pripadniki policijskih in polvojaških enot Guardia Civil ljudem na več kot 90 voliščih z uporabo sile preprečili glasovanje, Katalonci niso mogli verjeti, da se kaj takšnega sploh lahko zgodi.

"Kako se leta 2017 v Evropi lahko zgodi, da policisti napadejo ljudi, vdrejo na volišča, v mestno hišo in šole, zasežejo volilne skrinjice ter lističe? To je neverjetno. Nismo bili pretreseni samo mi, pretresen je bil ves svet," pripoveduje Aurora.

Tega, kar se je zgodilo včeraj, ni pričakoval nihče. Včeraj smo jokali vsi Katalonci, pripoveduje Aurora. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tega, kar se je zgodilo včeraj, ni pričakoval nihče. Včeraj smo jokali vsi Katalonci, pripoveduje Aurora. Foto: Guliverimage/Getty Images

Jezni na Evropo, ker je ignorirala policijsko nasilje

Ljudje so po njenih besedah jezni tudi na Evropsko unijo, ker se njeni predstavniki na policijsko nasilje včeraj sploh niso odzvali.

"Ne smemo dovoliti, da se to dogaja. V Evropski uniji ne nazadnje živimo tudi zato, da se to ne bi zgodilo. Kljub temu odziva Evrope še vedno ni," je razočarana sogovornica.

"Vsaj španski premier Mariano Rajoy je zbral pogum in stopil pred medije z besedami, da se v Kataloniji ni zgodilo nič, da ni bilo nobenega referenduma. Čeprav ni govoril resnice, je vsaj nekaj sporočil. Nihče drug se ni odzval," dodaja.

Krivdo za včerajšnji izid referenduma po njenem mnenju nosi tudi španska vlada, ki je v zadnjih tednih stopnjevala pritisk na Katalonce.

Video: Skype


Španska vlada si je zabila avtogol, edina pot za Katalonijo je samostojnost

"Če bi referendum izvedli na enak način, kot so ga leta 2014 na Škotskem, bi bil izid verjetno negativen. Potem ko se je španska vlada obrnila proti Kataloncem, pa je ustvarila negativno ozračje, zaradi katerega so na volišča prišli tudi tisti, ki sicer ne bi glasovali," je prepričana Aurora.

Hkrati opozarja, da so zaradi včerajšnjih dogodkov ljudje še bolj odločeni, da se mora Katalonija podati na samostojno pot. Gumijevke, gumijasti naboji, brce in udarci jim namreč niso vzeli poguma, ampak so ga okrepili.

Katalonci so po Aurorinih besedah zdaj še bolj odločeni, da se podajo na svojo lastno pot in odcepijo od Španije. | Foto: Reuters Katalonci so po Aurorinih besedah zdaj še bolj odločeni, da se podajo na svojo lastno pot in odcepijo od Španije. Foto: Reuters

"Ljudje so zdaj samo še bolj odločeni za neodvisnost, kot so bili včeraj ob odprtju volišč. Kaj nam bodo zdaj predlagali v Madridu? Kaj nam sploh lahko ponudijo, če nam do zdaj niso ponudili nič?" se sprašuje sogovornica, ki hkrati upa, da v njeni domovini v prihodnjih dneh ne bo spet izbruhnilo nasilje.

Če se bo to zgodilo, bo morala po njenih besedah odgovornost za to prevzeti Evropa.

"Če evropski voditelji ne bodo umirili položaja in pritisnili na špansko vlado, potem za poslabšanje razmer ne bosta odgovorni Španija in Katalonija, ampak Evropska unija," dodaja Aurora.

Ne spreglejte