Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
7.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

6

Natisni članek

infografika Katalonija Španija gospodarstvo ekonomija gospodarska rast BDP turisti turizem prenočitev površina prebivalec izvoz brezposelnost

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 7.46

6 let, 6 mesecev

Katalonija

Kaj bi odcepitev gospodarsko močne Katalonije pomenila za gospodarstvo Španije?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

6

Katalonija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika večina udeležencev včerajšnjega referenduma v Kataloniji se je izrekla za samostojnost. Katalonija je gospodarsko uspešna pokrajina, saj ima višji BDP na prebivalca od nje le osem članic EU, več turistov na prebivalca pa le pet. Že samo zaradi njenega gospodarstva se ji Španija ne želi odreči.

Katalonci s prestolnico Barcelono imajo svoj jezik in zgodovino, ki območje kot posebno regijo označuje že več kot tisoč let. Ima  približno toliko prebivalcev kot Švica. Katalonci se sprašujejo, zakaj bi živeli pod špansko oblastjo, ko pa imajo svojo zgodovino, kulturo in jezik, ki niso španski.


-> Velika večina udeležencev referenduma v Kataloniji za samostojnost #video
-> Katalonka, ki je nosila slovenski dres, zgrožena in odločna: Želimo samostojnost!


Gre za pokrajino, ki je kot ena najbogatejših in najbolj produktivnih vitalen del Španije, katere del je od 15. stoletja. Glede na besede podpornikov katalonske neodvisnosti je zaradi svoje uspešnosti podvržena represivnim kampanjam, ki bi jo rade naredile "bolj špansko". Pokrajina je pred špansko državljansko vojno že uživala veliko avtonomnosti, to pa so omejili v desetletjih diktature generala Francisca Franca med letoma 1939 in 1975. Po njegovi smrti se je nacionalizem v pokrajini ponovno začel krepiti.

Kje so gospodarski razlogi za željo po samostojnosti?

Katalonce boli dejstvo, da v špansko blagajno prispevajo več, kot od nje prejmejo. Zaradi kompleksnosti proračunskih transferjev je težko točno oceniti, koliko več Katalonci prispevajo v davkih, kot dobijo povrnjeno v obliki investicij v zdravstvenih in izobraževalnih storitvah. Podatki španske vlade iz leta 2011 prikazujejo, da je pokrajina v skupni proračun vplačala 8,5 milijarde evrov več, kot je iz njega dobila.


-> Katalonce navdihuje slovenska osamosvojitev


Katalonska oblast vidi številke nekoliko drugače. Glede na njene podatke je bila razlika v škodo Katalonije 11,1 milijarde evrov, kar je predstavljalo 5,7 odstotka njenega bruto domačega proizvoda. Med letoma 1986 in 2011 naj bi Katalonija na račun Španije imela povprečni letni proračunski primanjkljaj v višini osmih odstotkov svojega BDP.

Hkrati so se državne investicije v pokrajino zmanjšale. Medtem ko je bilo v letu 2003 za Katalonijo v španskem proračunu namenjenih 16 odstotkov sredstev, jih je bilo v letu 2015 9,5 odstotka.

 

Kako gospodarsko močna je Katalonija in kaj bi ostalo od Španije?

Katalonija zavzema dobrih šest odstotkov ozemlja Španije, v njej pa živi dobrih 16 odstotkov prebivalcev. Hkrati ustvari četrtino španskega izvoza in petino bruto domačega proizvoda. Brezposelnost je visoka, a še vedno skoraj za četrtino nižja, kot je skupna stopnja brezposelnosti v Španiji.

Španija bi tako v primeru osamosvojitve Katalonije izgubila 20 odstotkov svojega BDP, a bi glede na višino BDP še vedno ostala peta članica EU28. Katalonijo bi medtem njen BDP uvrstil v zgornjo polovico članic EU, torej precej nad Slovenijo. Če pogledamo BDP na prebivalca glede na standard kupne moči, bi bilo od nje boljših osem članic EU. Katalonija glede na BDP na osebo (PPP) prehiteva povprečje EU, Španijo in tudi Slovenijo.

Za uspešnim gospodarstvom Katalonije med drugim stojijo hranilce. Od 46 hranilnic v Španiji jih ima deset sedež v Kataloniji. Pomembno podjetje s sedežem v Kataloniji je največji španski proizvajalec avtomobilov SEAT, velik je tudi prispevek turizma.


-> Katalonka, ki v polfinalu ni navijala za Špance, ampak za #mojtim


Katalonija močna turistična destinacija

Glavne turistične destinacije v pokrajini so mesto Barcelona ter priljubljene plaže, kot sta Costa Brava in Costa Girona. V Pirenejih je kar nekaj priljubljenih smučišč. Vse to Katalonijo uvršča na šesto mesto med EU-članicami glede na število prenočitev na prebivalca. Katalonija je v tem merilu uspešnejša od Španije in skoraj dvakrat presega povprečje EU.

Zgodovina Katalonije

Dežele Aragonske krone (del te je bila tudi Katalonija) so se leta 1469 s Kastiljo združile v dinastično unijo ter sprva ohranile svoj pravni sistem, denarno enoto in jezik. 

Zatiranje in omejevanje katalonske samobitnosti se je začelo v 18. stoletju, ko se je Španija začela centralizirati. Aragonija je postala del kastiljske krone, kastiljščina (španščina) je postala uradni jezik. Raba katalonščine je bila prepovedana v cerkvah, gledališčih, šolah …

Katalonce so narodnostno in jezikovno zelo zatirali v času Francove diktature (1939–1975). Še zlasti zato, ker so bili Katalonci v času državljanske vojne (1936–1939) trdno na republikanski, levi strani. Po Francovi smrti in uvedbi demokracije so Katalonci tako kot Baski dobili določeno stopnjo regionalne avtonomije.
Ne spreglejte