Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
6.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

9

Natisni članek

Katalonija referendum neodvisnost Barcelona nasilje Španija

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 6.49

6 let, 6 mesecev

Velika večina udeležencev referenduma v Kataloniji za samostojnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

9

Katalonija | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Katalonski voditelj Carles Puigdemont je dejal, da ne načrtuje "travmatične" odcepitve od Španije, pač pa da želi nov dogovor s centralno oblastjo v Madridu.

Puigdemont, ki je včeraj po zaprtju volišč dejal, da so Katalonci dobili pravico do svoje države, je danes napovedal ustanovitev komisije, ki bo preiskala referendumsko nasilje. Dodal je, da nima stika z vlado v Madridu pod vodstvom premierja Mariana Rajoya. Pozval pa je k mednarodni mediaciji, kda bi posredovala v naraščajoči krizi.

Katalonci so razočarani, užaloščeni in razburjeni zaradi mlačnega odziva Evropske komisije na nasilje ob referendumu, ki po njihovem mnenju razjeda verodostojnost in ugled EU, je v Bruslju poudaril predstavnik katalonske vlade pri EU Amadeu Altafaj, sicer nekdanji tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Video: Planet TV

Na včerajšnjem referendumu je za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov volivcev, je ponoči sporočila katalonska vlada. Po podatkih regionalne vlade v Barceloni se je glasovanja, ki ga je zasenčilo nasilje, udeležilo 2,26 milijona volivcev oziroma 42,3 odstotka volilnih upravičencev. Proti odcepitvi od Španije je na referendumu glasovalo 6,8 odstotka volivcev. 

Predstavnik španske vlade je dejal, da skoraj 750 tisoč glasovnic niso mogli prešteti, ker so zaprli volilna mesta in zasegli volilne skrinjice, zato podatki o volilni udeležbi in izidu niso povsem zanesljivi.

Madrid bo naredil vse, da bi preprečil razglasitev neodvisnosti

Španski pravosodni minister Rafael Catala je danes v pogovoru za špansko televizijo dejal, da bo vlada v Madridu naredila vse, kar ji omogoča zakon, da bo preprečila katalonski vladi razglasitev neodvisnosti pokrajine. "Če bo kdo želel razglasiti neodvisnost dela Španije, česar ne more, ker za to nima pristojnosti, bomo morali narediti vse, kar nam omogoča zakon, da temu ne bo tako," je dejal minister, ki sicer meni, da je treba obnoviti dialog.



Španske oblasti so skušale glasovanje o samostojnosti Katalonije na vse načine preprečiti, v nasilnih izgredih je bilo poškodovanih več kot 840 ljudi, med njimi dva huje. Po podatkih španskega notranjega ministrstva je bilo ranjenih najmanj 33 policistov, ki so posredovali na najmanj 92 voliščih, da bi zasegli volilno gradivo.

Zaradi hudih kršitev pravic in svoboščin je 44 katalonskih organizacij, med njimi dva glavna sindikata, za torek že napovedalo splošno stavko.

Za španskega premierja referenduma sploh ni bilo

Mariano Rajoy: V Kataloniji ni bilo referenduma. | Foto: Reuters Mariano Rajoy: V Kataloniji ni bilo referenduma. Foto: Reuters Španski premier Mariano Rajoy je v nedeljo zvečer zatrdil, da v Kataloniji ni bilo referenduma in da so s tem, ko so ga preprečili, ubranili pravno državo. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, "ki je prekršila zakonodajo".

Dejal je, da so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter "napadle pravno državo in demokratični model".

Za danes je napovedal sestanek vseh političnih strank v španskem parlamentu, na katerem bodo govorili o tem, kako naprej.

"Zaslužili smo si pravico do neodvisne države"

 Carles Puigdemont: Evropska unija ne bo več mogla gledati stran. | Foto: Reuters Carles Puigdemont: Evropska unija ne bo več mogla gledati stran. Foto: Reuters Po dnevu nasilnih izgredov med špansko zvezno policijo in prebivalstvom - po trditvah katalonskih oblasti je zdravniško pomoč poiskalo 844 ljudi, od tega več kot 300 v Barceloni - je katalonski voditelj Carles Puigdemont napovedal razglasitev neodvisnosti: "Zaslužili smo si pravico do neodvisne države."

Puigdemont je v televizijskem nagovoru ob navzočnosti drugih predstavnikov vlade v nedeljo zvečer napovedal, da bo "v prihodnjih dneh njegova vlada v katalonski parlament poslala izide nedeljskega referenduma, tako da bo lahko deloval v skladu z zakonom o referendumu". V soboto je že napovedal, da bo v primeru podpore neodvisnosti na referendumu razglasil neodvisnost Katalonije.

"EU ne bo več mogla gledati stran"

"Španska vlada je danes spisala sramotno stran v svoji zgodovini s Katalonijo. Na žalost ni prva. Prepogosto sta bila represija in nasilje odgovor države na prizadevanja Katalonije," je dejal ter poudaril, da Evropska unija ne bo več mogla gledati stran.

"Položaj, ki je v Kataloniji nastal zaradi nepopustljivosti in represije, zaradi absolutnega zanikanja realnosti, sovražnosti do demokratičnih zahtev državljanov naše države, ni več notranja zadeva," je zatrdil. EU in večina evropskih držav je bila namreč do zdaj v odzivih na dogajanje v Kataloniji zadržana, pri čemer so poudarjali, da gre za notranje zadeve Španije.

Kot je dodal Puigdemont, gre za "zadevo evropskega interesa, ki se nanaša neposredno na temeljne vrednote na območju miru, svobode, sobivanja in demokracije, ki smo jih gradili več desetletij in z različnimi poudarki".

Tako nasilnega ukrepanja policije ni pričakoval nihče

Ukrepanje španske policije na dan glasovanja je bilo grozljivo, je dejal vodja delegacije katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi Adam Casals. Na ulicah Barcelone takšnega nasilja ni bilo videti od 70. let preteklega stoletja, je dejal na podlagi pogovorov s tistimi, ki se še spominjajo zadnjih let Francove diktature. Za več kot 800 ranjenih je po njegovih besedah odgovoren Rajoy.

Katalonija referendum, 1.10.2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Včerajšnji dan je bil kot potovanje nazaj v času," je dejal. Kar se je zgodilo, ni sramotno samo za špansko demokracijo, temveč tudi za države v EU, je dejal in kot sramotno ocenil tišino EU: "Zgodovina bo sodila tistim, ki so tiho."

EU pozivajo, naj na podlagi sedmega člena pogodbe EU proti Španiji ukrepa zaradi kršenja temeljnih pravic, s potencialnim "ciljem, da državo celo izključi iz EU". "Ni mogoče, da se nič ne zgodi, ko so državljanske in temeljne pravice sredi EU kršene na tak način," je dejal in spomnil, da so prebivalci Katalonije še vedno državljani Španije.

Po podatkih katalonske vlade je na glasovanju, ki je bilo po mnenju Madrida nezakonito, za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov udeležencev. Udeležba je bila z 2,26 milijona volivci 42,3-odstotna. A kot je dodal Casals, je poleg tega policija zasegla dodatnih 400 tisoč glasovnic, še 700 tisoč ljudi pa je hotelo glasovati, a niso mogli. Ob upoštevanju teh podatkov je bila udeležba po njegovih besedah 57-odstotna. "Glede na te številke je jasno, da je Katalonija volila in odločila."

Takole je bilo v nedeljo v Kataloniji:

Ne spreglejte