Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Natisni članek

Katalonija referendum Španija Evropska unija Lojze Peterle Viktor Orban

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 11.43

6 let, 6 mesecev

Odzivi na referendum v Kataloniji

Bruselj o Kataloniji: Nasilje nikdar ne sme biti sredstvo v politiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

1

Evropska komisija Bruselj | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski voditelji so še vedno zelo skopi v odzivih na nedeljski referendum o samostojnosti Katalonije, ki ga je zasenčilo nasilje španskih varnostnih sil nad volivci. Madžarski premier Viktor Orban je dejal, da je to notranja zadeva Španije, podobno meni britanski finančni minister Philip Hammond.

Nasilje nikdar ne sme biti sredstvo v politiki, so poudarili v Evropski komisiji v odzivu na dogajanje ob nedeljskem referendumu v Kataloniji. Vse ključne igralce pozivamo k hitremu premiku od konfrontacije k dialogu, čas je za enotnost in stabilnost, ne za delitve in fragmentacijo, je še izpostavil glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Ob tem je izrazil zaupanje, da bo španski premier Mariano Rajoy vodil ta proces ob popolnem spoštovanju španske ustave in človekovih pravic.

V komisiji so tudi ponovili svoje stališče, da je nedeljski referendum po španski ustavi nezakonit in da je to notranja zadeva Španije, ki jo je treba reševati v skladu s špansko ustavo.

Ponovili so tudi stališče, da bi v primeru zakonitega referenduma, na katerem bi se Katalonci izrekli za neodvisnost, to pomenilo, da Katalonija ostaja zunaj EU.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo danes predvidoma po telefonu govoril z Rajoyem.

Orban: To je španska notranja zadeva

Za Orbana je katalonski referendum notranje vprašanje Španije. | Foto: Reuters Za Orbana je katalonski referendum notranje vprašanje Španije. Foto: Reuters Katalonski referendum o neodvisnosti je španska notranja zadeva, zato se Madžarska o tem ne bo izrekala, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal madžarski premier Viktor Orban.

Da je referendum španska stvar, je danes dejal tudi Philip Hammond, ki je še poudaril, da je ključno, da se ohrani vladavina prava.

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jermey Corby pa je dejal, da je bil pretresen ob nasilju španske policije nad Katalonci. Premierko Thereso May je pozval, naj pozove španskega premierja Mariana Rajoyja h končanju nasilja in mirni rešitvi ustavne krize.

Da morata Madrid in Barcelona znižati napetosti in začeti dialog, je prepričan vodja nemških socialdemokratov Martin Schulz.

Podobno meni vodja nemških Zelenih Cem Özdemir, ki ocenjuje, da bo policijsko ukrepanje proti ljudem, ki so želeli voliti, le še okrepilo politične probleme. Po njegovem prepričanju bi Rajoyjeva pobuda za dialog olajšala razmere.

"Žalosten dan za Evropo, rešitev je lahko samo politična, ne policijska"

Nicolas Maduro je ravnanje španske policije primerjal z obdobjem Francove diktature. | Foto: Reuters Nicolas Maduro je ravnanje španske policije primerjal z obdobjem Francove diktature. Foto: Reuters Medtem ko se najvišji predstavniki EU na nedeljsko dogajanje v Kataloniji niso odzvali, sta vodji socialistov in liberalcev v Evropskem parlamentu Gianni Pittella in Guy Verhofstadt pozvala k politični rešitvi.

"Žalosten dan za Evropo, rešitev je lahko samo politična, ne policijska," je sporočil Pittella.

Verhofstadt pa je dejal, da se ne želi vmešavati v španske notranje zadeve, a obsoja nasilje. Po njegovem je prava pot rešitev, dosežena s pogajanji, v katerih bo sodelovala tudi opozicija v katalonskem parlamentu.

Medtem pa je venezuelski predsednik Nicolas Maduro ravnanje španske policije primerjal z obdobjem Francove diktature v Španiji. Dejal je, da bo moral Rajoy pred svetom odgovarjati za to, kar je storil katalonskemu ljudstvu.

Tudi Severna liga obsodila nasilje v Kataloniji

Italijanska opozicijska stranka Severna liga je obsodila nasilja na nedeljskem katalonskem referendumu o neodvisnosti. Hkrati so v stranki spomnili, da v Lombardiji in Benečiji pripravljajo referendum o avtonomiji, ki bo 22. oktobra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Vlada, ki gre z gumijevkami nad upokojence, je blazna. Lahko se ne strinjate, da je bil referendum razpisan ob nespoštovanju pravil, a ne smete uporabiti nasilja," je izjavil vodja stranka Matteo Salvini. Dodal je, da bosta referenduma v Lombardiji in Benečiji popolnoma zakonita.

Ne spreglejte