Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2019,
13.12

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

8

Natisni članek

Katalonija

Torek, 22. 10. 2019, 13.12

4 leta, 6 mesecev

Katalonija: policija mlati protestnike in novinarje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

8

Katalonija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je zaskrbljena zaradi poročil o pretirani sili, ki naj bi jo nad protestniki v Kataloniji uporabljala policija, obenem pa tudi protestnike poziva, naj se vzdržijo nasilja. Prav tako jo skrbijo napadi na novinarje, ki v zadnjih mesecih v Kataloniji delajo v vse bolj negotovih razmerah.

Kot je v sporočilu v ponedeljek zapisala Mijatovićeva, se popolnoma zaveda izzivov za policiste pri obvladovanju nasilnih napadov in vandalizma, pri čemer so bili ti tudi sami poškodovani. Tovrstno nasilje obsoja, a meni, da bi morala policija tudi v tako težkih razmerah pri uporabi sile strogo upoštevati načeli nujnosti in sorazmernosti.

THIS VIDEO shows what has also happened in Catalonia. Many doesn't like to see it, because it doesn't match the reality they themselves believe in. But this video just shows what happened. You can tell me that I am an idiot because I share this with the world. But it doesn't change the fact, that this video is reality - and you maybe just discovered, that your reality isn't. The Catalan protesters are throwing things at the police... But is this reaction normal in a democratic country? Is this how the police should react? (Try to interact like a democratic citizen)

Posted by Nils Gísli on Saturday, 19 October 2019
Marjan šarec
Novice Šarec: Položaj v Kataloniji drugačen od slovenskega, nasilje pa je nedopustno

Proti protestnikom uporabljajo naboje iz gume in pene

Skrbi jo zlasti neprimerna uporaba protiizgredniškega orožja, kot so naboji iz gume in pene, zaradi katerih so pretekli teden štirje ljudje dobili hude poškodbe oči. "Uporaba tovrstnega orožja pomeni jasno nevarnost za varnost protestnikov," je zapisala in dodala, da se ga ne bi smelo uporabljati proti večjemu številu ljudi. Španske oblasti poziva, naj znova razmislijo o uporabi tega orožja in preiščejo ter ustrezno ukrepajo proti vsem domnevnim primerom zlorabe sile, ki bi jih lahko zagrešila policija.

Katalonija
Novice Slovenka v Barceloni: vladata kaos in žalost #video

Izrazila je tudi zaskrbljenost zaradi številnih poročil o napadih na novinarje med protesti minuli teden. Vseh skupaj naj bi bilo 37. Medtem ko naj bi nekaj napadov izvedli protestniki, je več novinarjev poročalo o nasilni obravnavi v rokah policistov. Med drugim naj bi jih pretepli ali jim uničili opremo.

Dunja Mijatović | Foto: STA , Dunja Mijatović Foto: STA ,

"V trenutnih napetih razmerah je ključnega pomena zagotavljanje popolnega spoštovanja svobode izražanja, ki vključuje pravico do prejemanja in posredovanja informacij," je sporočila Mijatovićeva in tudi v tem primeru pozvala španske oblasti k preiskavi.

"Kadarkoli kdo blokira delo novinarja, delujejo proti demokraciji"

V povezavi z dogajanjem na protestih minuli teden so se po poročanju katalonske tiskovne agencije Catalan News v skupni izjavi oglasili tudi številni novinarji v Kataloniji, ki opozarjajo na slabšanje razmer na področju svobode izražanja. "Kadarkoli kdo ovira delo novinarja, deluje proti demokraciji," so med drugim zapisali.

Obor za Katalonijo
Novice "Imeti politične zapornike na tleh EU je sramota" #video
Dogajanje v Kataloniji so v minulem tednu zaznamovali protesti in nemiri, potem ko je špansko vrhovno sodišče devet katalonskih voditeljev zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 obsodilo na od devet do 13 let zapora.

Skupini levice (GUE/NGL) Zelenih sta vložili predlog, da bi o tej temi razpravljal tudi Evropski parlament, ki ta teden zaseda v Strasbourgu. A poslanci so v ponedeljek predlog zavrnili z 299 glasovi proti in 118 za, na spletni strani poroča portal EUobserver.
Ne spreglejte