Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 3. 2021,
12.39

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

7

Natisni članek

Kanada covid.si cepljenje AstraZeneca

Torek, 30. 3. 2021, 12.39

3 leta

Kanada z AstraZeneco ne bo cepila mlajših od 55 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

7

AstraZeneca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kanadska svetovalna skupina za cepljenje je priporočila, da se mlajših od 55 let ne cepi s cepivom proti novemu koronavirusu podjetja AstraZeneca. Za to so se odločili po poročilih o krvnih strdkih pri cepljenih s tem cepivom v drugih državah.

20:44

Španija zaostruje pravila

19:59

Razmere v Avstriji

15:12

Zasegli 60 milijonov mask

15:11

Cepljenje v Nemčiji z AZ

14:05

BioNTech okrepil proizvodnjo

13:53

Češka podaljšala interval

13:24

Italija spremenila karanteno

  • 20:44

    Španija zaostruje pravila

    Španija je danes zaostrila pravila glede nošenja mask, ki bodo od srede obvezne na vseh zunanjih in javnih površinah. Že od lanskega maja so maske v Španiji obvezne na vseh površinah, kjer ni možno držati najmanj dva metra razdalje.

    "Pomembno je, da državljani vedo, da še nismo v fazi sproščanja in si ne moremo privoščiti, da bi bili neprevidni," je povedala tiskovna predstavnica vlade Maria Jesus Montero. Izjema bo še naprej veljala za tiste, ki imajo zdravstvene težave, in za rekreacijo.

    Španija je ena od huje prizadetih držav v pandemiji. Doslej so potrdili več kot 75.000 smrti v povezavi s covidom-19 ter skoraj 3,3 milijona okužb. Država načrtuje, da bo do konca poletja cepila 70 odstotkov prebivalstva. Doslej so v celoti cepili okoli 2,6 od 47 milijonov prebivalcev, poroča STA.

  • 19:59

    Razmere v Avstriji

    Avstrija spreminja pogoje za vstop v državo. Od četrtka bodo tisti, ki mejo prehajajo redno iz poslovnih ali osebnih razlogov, to so dnevni in tedenski delovni migranti, študenti in šolarji, za vstop v državo potrebovali negativen test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

    Pred vstopom v Avstrijo je še vedno obvezna tudi elektronska registracija, ki po novem velja 28 dni. Ob vsaki spremembi ključnih podatkov je registracijo treba opraviti ponovno. To ne velja za redne 72-urne izvide testiranj. Če oseba ne predloži negativnega testa, ga mora v roku 24 ur opraviti v Avstriji.

    V veljavi ostajajo tako testi PCR kot hitri testi. Če test ni narejen v Avstriji, je treba dokazilo o opravljenem testu predložiti na za to predpisanem obrazcu v nemškem ali angleškem jeziku.

    Za vse ostale velja, da morajo ob vstopu v Avstrijo obvezno v desetdnevno karanteno in predložiti negativni hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali test PCR, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Oseba lahko v Avstrijo vstopi tudi brez testa in ga naknadno opravi v 24 urah po vstopu.

    Oseba lahko karanteno predčasno zaključi ob predložitvi negativnega testa PCR ali hitrega testa, ki je lahko opravljen peti dan po nastopu karantene, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Dunaju, poroča STA.

  • 15:12

    Zasegli 60 milijonov mask

    Italijanski finančni policisti so po vsej Italiji zasegli več kot 60 milijonov zaščitnih mask, ki ne zagotavljajo ustrezne zaščite pred novim koronavirusom. Preiskava se je začela prejšnji mesec, ko so v Furlaniji - Julijski krajini zasegli poldrugi milijon mask, poroča Primorski dnevnik.

    Kot poroča tržaški časnik, so po tem zasegu nadaljevali preiskavo, med katero so ugotovili, da je na milijone neustreznih mask razpršenih po vsej Italiji.

    Sporne maske, ki zagotavljajo desetkrat manjšo zaščito od navedene, je nabavil izredni komisar za covid-19, nato pa so jih razdelili med zdravstvenimi delavci in zdravniki, ki delajo v oskrbovanih zdravstvenih rezidencah in v drugih zdravstvenih ustanovah, v katerih zagotavljajo oskrbo tudi covidnim bolnikom.

    Neustrezne zaščitne maske so dobili tudi reševalci v reševalnih vozilih in zdravstveni delavci, ki zagotavljajo oskrbo na domu, ter zdravstveno osebje, ki dela v operacijskih sobah in v stiku s covidnimi bolniki, še po pisanju STA poroča Primorski dnevnik.

  • 15:11

    Cepljenje v Nemčiji z AZ

    Nemška stalna komisija za cepiva (Stiko) je danes začasno priporočila cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca le za starejše od 60 let. Že pred tem se je več deželnih in lokalnih oblasti odločilo, da začasno ustavi cepljenje ljudi, mlajših od 60 let. Za to so se odločili zaradi pojava resnih motenj strjevanja krvi pri mlajših ženskah.

    Komisija za cepljenje je glede na razpoložljive podatke danes izdala začasno priporočilo, da se cepivo AstraZenece uporablja pri starejših od 60 let, so sporočili iz inštituta Roberta Kocha. Še danes bodo o tej temi razpravljali tudi zdravstveni ministri nemških dežel in vlade.

    Več oblasti na zvezni in mestni ravni je že pred tem napovedalo omejitev cepljenja z AstraZeneco. Berlinska ministrica za zdravje Dilek Kalayci je danes sporočila, da v zvezni deželi iz previdnosti ustavljajo cepljenje ljudi, ki so mlajši od 60 let, z AstraZenecinim cepivom. Termini za cepljenje te skupine so tako v Berlinu odpovedani, je pojasnila ministrica. Po njenih besedah želi ta nemška zvezna dežela, ki ima okoli 3,7 milijona prebivalcev, počakati na posvetovanja na zvezni ravni in s strokovnjaki.

    Že pred tem sta berlinski javni bolnišnici Charite in Vivantes sporočili, da ustavljata cepljenje žensk, mlajših od 55 let, s cepivom tega britansko-švedskega podjetja. "Ta ukrep je z vidika Chariteja nujen, ker je prišlo več poročil o možganski venski trombozi pri ženskah v Nemčiji," je povedala tiskovna predstavnica te bolnišnice Manuela Zingl.

    Poudarila je sicer, da pri njih po cepljenju z AstraZenecinim cepivom niso zabeležili zapletov. Doslej so v bolnišnici opravili okoli 16.000 cepljenj svojih zaposlenih, od tega večji del s cepivom AstraZenece. Za ustavitev cepljenja mlajših od 60 let s tem cepivom so se kasneje po neuradnih informacijah odločili tudi v deželi Brandenburg, ki obkroža nemško prestolnico. Podrobnosti naj bi javnosti predstavili še danes, navaja portal nemške televizije RBB.

    Podobno odločitev so sprejeli v bavarski prestolnici München. "Zaradi trenutnega razvoja dogodkov se je mesto, podobno kot Berlin, odločilo, da iz previdnosti ustavi cepljenje mlajših od 60 let, dokler ne bo pojasnjeno vprašanje morebitnih zapletov pri tej skupini ljudi," so navedli v tiskovni službi mestnih oblasti.

    Že v ponedeljek so medtem cepljenje žensk, mlajših od 55 let, z AstraZenecinim cepivom ustavili v okraju Euskirchen v deželi Severno Porenje-Vestfalija, potem ko so tam pri dveh ženskah po cepljenju zabeležili trombozo. Direktorji petih od šestih univerzitetnih bolnišnic v tej deželi so se zdaj zavzeli za ustavitev cepljenja mlajših žensk s tem cepivom. Tveganje za dodatne smrtne primere je previsoko, so zapisali v pismu zveznemu in deželnemu ministru za zdravje.

    Inštitut Paula Ehrlicha, ki je v Nemčiji pristojen za nadzor varnosti cepiv, je danes sporočil, da so do ponedeljka popoldne po cepljenju z AstraZeneco zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov. Od tega so v 19 primerih poročali še o trombocitopeniji oziroma znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi. Devet bolnikov je umrlo, so navedli na inštitutu. Med 31 primeri je bilo 29 žensk, starih med 20 in 63 let. Moška pa sta bila stara 36 in 57 let.

    Doslej so v Nemčiji porabili več kot 2,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, od tega je bilo 767 drugih odmerkov. Zaradi teh neobičajnih, a zelo resnih motenj strjevanja krvi so francoske zdravstvene oblasti že sredi marca priporočile, da se z AstraZenecinim cepivom cepi samo starejše od 55 let. Podobno odločitev pa so v teh dneh sprejele tudi kanadske oblasti, navaja STA.

  • 14:05

    BioNTech okrepil proizvodnjo

    Nemško podjetje BioNTech je danes sporočilo, da z ameriškim partnerjem Pfizer načrtujeta okrepitev proizvodnje cepiva proti novemu koronavirusu na 2,5 milijarde odmerkov do konca leta. Pred tem so ocenjevali, da bi do konca leta proizvedli dve milijardi odmerkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

    BioNTech je v današnji izjavi pojasnil, da bodo lahko pričakovano število odmerkov do konca leta povečali med drugim zaradi izboljšanih proizvodnih procesov, odobritev uporabe šestega odmerka v steklenički in zaradi okrepitve mreže proizvajalcev in dostavljavcev.

  • 13:53

    Češka podaljšala interval

    Na Češkem so podaljšali časovni interval med prvim in drugim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu podjetij Pfizer in BioNTech. Odslej bo časovni razmik med odmerkoma 42 dni, je danes sporočilo češko ministrstvo za zdravje.

    Dodali so, da bo to bo pristojnim omogočilo, da "v krajšem času zaščitijo več ljudi". Ob tem na češkem ministrstvu zatrjujejo, da ni razlogov za kakršnokoli zaskrbljenost, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Spremembe bodo sicer v veljavo stopile nemudoma za vse tiste, ki se bodo na novo prijavili na cepljenje.

  • 13:24

    Italija spremenila karanteno

    Italijanske oblasti načrtujejo uvedbo petdnevne karantene za vse, ki v državo pridejo iz drugih članic Evropske unije, so danes povedali viri na italijanskem ministrstvu za zdravje. To bo veljalo tako za italijanske državljane kot za tujce. Kdaj bo začel ukrep veljati, sicer še ni znano.

    V skladu z novim ukrepom, ki naj bi ga minister za zdravje Roberto Speranza potrdil še danes, bo moral vsakdo, ki bo želel v Italijo, pred odhodom predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Ob prihodu bo napoten v petdnevno samoizolacijo, nato bo moral predložiti še en negativen izvid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obstaja velika negotovost o koristi AstraZenecinega cepiva za odrasle do 55. leta starosti," je povedal namestnik vodje kanadske agencije za javno zdravje Howard Njoo. "Zaustavljamo uporabo tega cepiva pri mlajših od 55 let, medtem ko čakamo na nadaljnjo oceno tveganj in koristi," je dejal po poročanju STA.

Proizvajalca bodo pozvali, naj izvede podrobno oceno koristi in tveganj glede na starostno skupino in spol.

Bosna covid
Novice V BiH največ smrtnih žrtev covid-19 od začetka epidemije

Kdor se je cepil, se mora posvetovati z zdravnikom

Tiste, ki so cepivo AstraZenece prejeli v zadnjih 20 dneh, so pozvali, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Do zdaj v Kanadi ni bilo zaznanih primerov krvnih strdkov," je povedala Supriya Sharma s kanadskega ministrstva za zdravje. "Smo pa v bili v okviru našega mednarodnega sodelovanja opozorjeni, da so o tovrstnih primerih poročali v Evropi," je dodala.

Na kanadski svetovalni skupini za cepljenje so pojasnili, da se je večina hudih stranskih učinkov cepljenja pojavila pri ženskah, mlajših od 55 let. Pojavili so se od štiri do 16 tednov po cepljenju.

Laboratorij
Novice WHO objavil ugotovitve s Kitajske: kako se je virus prenesel na ljudi?

Podobna odločitev tudi v Franciji

Da se z AstraZenecinim cepivom cepi samo starejše od 55 let, so že sredi marca priporočile francoske zdravstvene oblasti. Za to so se odločile, ker se zelo resne motnje strjevanja krvi po cepljenju s tem cepivom pojavljajo pri mlajših od 55 let, večinoma gre za ženske, poroča STA.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je pred tem sporočila, da v proučevanju varnosti cepiva tega britansko-švedskega podjetja niso mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi. So pa zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Cepivo je po presoji Eme varno in učinkovito.

Večina evropskih držav je po tej odločitvi Eme nadaljevala cepljenje z AstraZenecinim cepivom, Danska in Norveška pa zaradi resnih motenj strjevanja krvi še vedno ne cepita z njim.

Ne spreglejte