Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
11.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropa kriza

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 11.20

8 let, 1 mesec

Kakšna kriza neki?! Evropejci vse bogatejši.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub dolžniški krizi so prebivalci Zahodne Evrope vse bogatejši. Raste tudi število milijonarjev. Na svetovni ravni je največ bogatašev v ZDA, na Japonskem in Kitajskem.

Svetovalna družba Boston Consulting v svoji letni študiji Global Wealth ugotavlja, da je zasebno premoženje v Zahodni Evropi leta 2012 zraslo za 3,5 odstotka, na 35,8 bilijona dolarjev oziroma 27,7 bilijona evrov, piše Deutsche Welle. To je zasluga predvsem dobro delujočega delniškega trga, je na predstavitvi študije v New Yorku dejal izvedenec svetovalne družbe Daniel Kessler. Še leta 2011 so ti trgi in s tem zasebno premoženje trpeli zaradi posledic krize. V Nemčiji, ki je gospodarsko najmočnejša evropska država, je bilo po študiji lani 362.000 ljudi, ki imajo vsaj milijon dolarjev premoženja, ki ga je mogoče uporabiti za naložbe. Leto pred tem jih je bilo 331.000. Od tega je 680 t. i. superbogatašev, ki imajo pod palcem več kot 100 milijonov dolarjev (leta 2011 jih je bilo 30 manj, 650). Nemčija na svetovni lestvici zaseda sedmo mesto, na stari celini pa je šele tretja, saj sta pred njo Švica, kjer je 395.000 milijonarjev, in Velika Britanija, kjer živi 509.000 milijonarjev. Na svetovni ravni je največ milijonarjev še vedno v ZDA (5,9 milijona), sledita azijski gospodarski velesili Japonska (1,5 milijona) in Kitajska (1,3 milijona).

Leta 2012 je premoženje najbogatejšega sloja zraslo bolj kot premoženje srednjega sloja, vendar razlika ni tako velika, da bi lahko govorili o prerazdeljevanje premoženja v korist bogatih, zatrjuje Kessler. Ne izključuje možnosti, da so nekateri bogataši zaradi dolžniške krize svoje premoženje prenesli v druge dele sveta – za te namene postajata vse bolj priljubljena Hongkong in Singapur. Po svetu je lani zraslo premoženje za 7,8 odstotka, na 135,5 bilijona dolarjev. Motor te rasti je azijsko-pacifiško območje, pravi izvedenec Boston Consultinga Federico Burgoni. Azija, pri čemer ni všteta Japonska, je lani zrasla za 13,8 odstotka, na 28 bilijonov dolarjev. Do leta 2017 bo ta regija, kjer je glavna lokomotiva Kitajska, po premoženju prehitela tudi Severno Ameriko. Smo v svetu dveh hitrosti – novi svet raste hitreje kot stari, še ugotavlja Kessler.

Ne spreglejte