Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
16. 6. 2016,
12.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

brexit referendum Združeno kraljestvo Velika Britanija Severna Irska Wales Škotska London Evropska unija glasovanje

Četrtek, 16. 6. 2016, 12.27

6 let, 6 mesecev

Kako bomo izvedeli, ali so v Združenem kraljestvu za obstanek v EU ali odhod?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

V noči s 23. na 24. junij bo Združeno kraljestvo, a tudi Bruselj, Evropa in ves svet, z zanimanjem pričakovalo odgovor na vprašanje, ali bodo še naprej del Evropske unije ali ne.

Četrtek, 23. junij, je v Združenem kraljestvu sicer delovni dan, a vse prej kot običajen. Ta dan je namreč potekal referendum, na katerem so se upravičeni volivci, predvsem državljani Združenega kraljestva, a tudi nekatere druge kategorije, odločali, ali bo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ostalo v Evropski uniji ali jo bo zapustilo.

Zagovorniki in nasprotniki odhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije so svoja mnenja kresali celo na londonskih obrežjih reke Temze. | Foto: Zagovorniki in nasprotniki odhoda Združenega kraljestva iz Evropske unije so svoja mnenja kresali celo na londonskih obrežjih reke Temze.

Kaj se bo dogajalo, ko se zaprejo volišča?

Ob 22.00 po krajevnem času, to je ob 23.00 po našem času, se bodo po 15 urah odprtja zaprla vsa volišča v 382 volilnih okrajih (380 jih je v Veliki Britaniji, po eden še v Severni Irski in Gibraltarju), so v telefonskem pogovoru za Siol.net pojasnili predstavniki britanske volilne komisije. Zapečatene škatle z glasovnicami bodo pripeljali na pripadajoče sedeže volilnih okrajev, štetje pa bo potekalo ročno na ravni vsakega volilnega okraja in vsak od njih bo ločeno objavil svoje rezultate, vključno z neveljavnimi glasovnicami in glasovnicami, prejetimi po pošti, za svoje območje.

Najprej bodo preverili število glasovnic in to primerjali z zapisniki s posameznih volišč. S tem bodo obenem ugotovili podatke o volilni udeležbi in se prepričali, da ni odvečnih ali manjkajočih glasovnic.

Nato sledi razvrščanje veljavnih glasovnic, pri čemer se bodo v primeru dvomov o vsebini glasovnice ravnali po predpisanih in javno objavljenih smernicah.

Ko bomo v petek zajtrkovali, bi moralo biti že vse jasno

Britanska volilna komisija ocenjuje, da bodo na sedežih volilnih okrajev za štetje glasov porabili med poldrugo uro in štirimi urami, kar pomeni, da bo večina rezultatov znana nekje v petek med tretjo in četrto uro zjutraj po našem času. Do šeste ure zjutraj pričakujejo podatke o volilni udeležbi iz vseh volilnih okrajev, približno dve uri pozneje pa pričakujejo, da bodo vsi volilni okraji posredovali tudi uradne podatke o tem, koliko glasovnic ima križec v eni, koliko pa v drugi rubriki.

Končne rezultate iz vseh okrajev bodo s seštevanjem glasov združili v rezultate za 12 regij (Severna Irska je hkrati volilni okraj in volilna regija), iz tega pa dokončne rezultate na državni ravni, ki jih bodo razglasili v Manchestru, natančneje v tamkajšnjem magistratu. Ta čast bo pripadla predsednici volilne komisije Združenega kraljestva Jenny Watson.

Vprašanje priseljevanja je eno od najboljih vročih pred referendumom. | Foto: Vprašanje priseljevanja je eno od najboljih vročih pred referendumom.

Vzporednih anket ne bo, ali veste, zakaj?

Kakor še vedno kaže, vzporednih anket za ta referendum britanske medijske hiše ne predvidevajo, in sicer iz enega zelo utemeljenega razloga: že zdaj je videti, da bo izid tega britanskega referenduma kar tesen, mogoče napake in stopnja negotovosti takšnih anket pa so višje kot pričakovana razlika med zagovorniki ene in druge opcije.

Kaj pa, če kdo ni zadovoljen s štetjem?

Pravila referenduma razen morebitnega sodnega pregleda ne predvidevajo nobenih okoliščin, pod katerimi bi bilo ponovno štetje glasovnic dopustno na enak način tudi na državni ravni. Zahtevo za sodni pregled je mogoče vložiti v šestih tednih od objave dejstva, ki se mu ugovarja.

Vse morebitne zahteve za ponovno štetje obravnavajo izključno posamezni sedeži volilnih okrajev, britanska volilna komisija pa pričakuje, da bi takšna morebitna ponovna štetja izvedli takoj na sedežih volilnih okrajev, če bi ugotovili morebitne dvome ali nepravilnosti, ne pa, ko bi bili rezultati že objavljeni.

Ne spreglejte