Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
17. 5. 2016,
14.22

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton

Torek, 17. 5. 2016, 14.22

7 let, 11 mesecev

Kako bogata sta Donald Trump in Hillary Clinton

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

1

Donald Trump, Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hillary Clinton nocoj čaka boj z Berniejem Sandersom v Kentuckyju in Oregonu, a glavnino svojih napadov je že usmerila v Donalda Trumpa.

Demokratski volivci bodo v torek izbirali svojega predsedniškega kandidata v ameriških zveznih državah Kentucky in Oregon, republikanci pa le v Oregonu, čeprav sta obe tekmi praktično že končani. Tako v Oregonu kot Kentuckyju Sanders še lahko zmaga, vendar so njegove možnosti za osvojitev nominacije le še teoretične.

Nekdanja državna sekretarka Clintonova je do zdaj z volitvami in strankarskimi zborovanji zbrala 1.716 delegatov, senator iz Vermonta Sanders pa 1.433. Za osvojitev nominacije jih je treba zbrati 2.383. Clintonova ima na svoji strani še 524 superdelegatov, Sanders pa le 40.

Nekdanja prva dama se tako v kampanji že povsem osredotoča na Trumpa. Napadla ga je tako zaradi njegovega zavračanja pozivov, naj razkrije svoje davčne napovedi, kot zaradi pomanjkanja političnih izkušenj oziroma zabavljaštva.

"Vsak predsedniški kandidat od leta 1976 naprej je razkril svoje davčne napovedi, a Trump je to zavrnil," je Clintonova zapisala na Twitterju.


Trump zavrača razkritje svojih davčnih napovedi, češ da to nikogar ne zadeva in da ne bodo pokazale ničesar. Za skrivanje se je verjetno odločil, saj bi davčne napovedi pokazale, kolikšno je dejansko premoženje najverjetnejšega republikanskega predsedniškega kandidata. Znano je, da mu je njegov oče zapustil okoli 300 milijonov dolarjev (265 milijonov evrov) ter da je Trump premoženje povečal. Sam se je hvalil, da ima pod palcem deset milijard dolarjev (8,8 milijarde evrov), Forbes po drugi strani njegovo premoženje ocenjuje na 4,5 milijarde dolarjev (štiri milijarde evrov), kar ga uvršča na 113. mesto med najbogatejšimi Američani in na 324. mesto med vsemi milijarderji na svetu.

Politika kot družinski posel

Tudi premoženje demokratske kandidatke dviga precej prahu. Clintonova ima po podatkih Forbesa pod palcem 45 milijonov dolarjev (40 milijonov evrov). Skupaj z možem Billom Clintonom imata premoženje, vredno 110 milijonov dolarjev (97 milijona evrov), samo leta 2014 sta zaslužila 28 milijonov dolarjev (24,7 milijonov evrov), še ugotavlja Forbes.

Večino svojega premoženja si je Clintonova nabrala po tem, ko sta z možem zapustil Belo hišo. Kot senatorka in državna sekretarka je prejemala plačo v višini med 165 in 186 tisoč dolarji (145 in 164 tisoč evri). Da je večino svojega premoženja zaslužila s svetovalnimi pogodbami, pogodbami za pisanje knjig (za knjigo spominov Living History je prejela osem milijonov dolarjev oz. sedem milijonov evrov) in astronomskimi honorarji za govore (leta 2013 je za 36 govorov skupaj prejela 8,5 milijona dolarjev oz. 7,5 milijona evrov) na različnih prireditvah, tudi za pomembneže z Wall Streeta, ji očita celo njen demokratski tekmec Sanders, Trump pa, kadar jo omenja, njenemu imenu nikoli ne pozabi dodati pridevnika koruptivna.

Ne spreglejte