Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
13.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška carina

Četrtek, 27. 6. 2013, 13.24

6 let, 7 mesecev

Kaj vstop Hrvaške v EU prinaša Slovencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenci se lahko veselimo predvsem odprave carine, hitrejšega prehoda meje in cenejšega telefoniranja. Policija na mejah ostaja, ostajajo pa tudi omejitve glede zaposlovanja hrvaških delavcev.

Odprava carine

Hrvaška vstopa v carinsko območje EU-ja, kar pomeni, da bo na mejah med Slovenijo in Hrvaško odpravljen ves carinski nadzor. Ob prehodu meje potnikom ne bo treba več prijaviti gotovine, ne bo več nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin in živil. Odprava carine prinaša tudi hitrejši prenos poštnih pošiljk in nekoliko olajšano poslovanje podjetij. (Za podrobnejši popis sprememb kliknite tukaj)

Skupen nadzor mej

Hrvaška vstopa v EU, ne pa tudi v schengensko območje. Policija na mejah tako ostaja. Državi sta se dogovorili za skupen nadzor meje, kar pomeni, da bomo na meji le še enkrat pokazali dokumente in ne več štirikrat kot do zdaj. Tovrsten nadzor meje sicer ne bo uveden na vseh mejnih prehodih, temveč na 31 od skupno 57 (povezava do poimenskega seznama).

Cenejše telefoniranje

Mobilno gostovanje na Hrvaškem bo postalo cenejše, saj bodo morali operaterji upoštevati evropsko direktivo glede najvišjih mogočih tarif. Minuta odhodnega klica bo omejena na največ 24 centov, minuta prejetega klica pa na 7 centov. Najvišja cena sporočila SMS bo znašala 8 centov.

Boljša zdravstvena oskrba

Obseg zdravstvenih pravic za Slovence na Hrvaškem se bo povečal. Če smo bili do zdaj upravičeni do nujnih zdravstvenih storitev, bo od zdaj naprej veljal pravni red, ki določa, da imajo tujci iz držav EU-ja med bivanjem na Hrvaškem enake pravice, kot izhajajo iz hrvaškega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za te ugodnosti je še vedno potrebna veljavna evropska zdravstvena kartica.

Brez vračila DDV-ja

Potniki s prebivališčem v EU-ju ob nakupu blaga na Hrvaškem ne bodo več upravičeni do vračila DDV-ja, enaka ugodnost pa bo prenehala veljati tudi za Hrvate. Trošarinski izdelki, kot so cigarete in alkohol, kljub odpravi carine še vedno ostajajo pod carinskim nadzorom, vendar se bodo 1. julija dovoljene količine močno povečale (za natančne številke si oglejte seznam).

Enaki pogoji zaposlovanja

Hrvaški državljani se bodo v Sloveniji še dve leti po vstopu Hrvaške v EU zaposlovali pod enakimi pogoji, kot veljajo zdaj. To pomeni, da bodo za zaposlitev ali delo v Sloveniji še naprej potrebovali delovno dovoljenje. Hrvaška ima pravico, da recipročen ukrep sprejme tudi za slovenske delavce.

Ne spreglejte