Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2018,
10.12

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Donald Trump Južna Koreja Severna Koreja

Ponedeljek, 23. 4. 2018, 10.12

5 let, 12 mesecev

Južna Koreja ugasnila zvočnike na meji s Severno Korejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
severna koreja, kim jong un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred petkovim vrhom Korej je Južna Koreja danes nehala predvajati propagandna sporočila prek zvočnikov ob meji s severno sosedo, ki so se vrtela že vse od konca korejske vojne.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski predsednik Mun Džae In se bosta v petek sestala v vasi Panmundžom. To bo prvi vrh med državama po več kot desetletju in tretji po koncu korejske vojne leta 1953.

Zvočnike imata na meji obe Koreji

Južna Koreja ima ob meji postavljenih več deset zvočnikov, iz katerih od konca korejske vojne zelo glasno odzvanjajo kritična poročila o severni sosedi in tudi glasba. Slišijo jih severnokorejski vojaki ob mej in tudi bližnje prebivalstvo.

Južna Koreja je sporočila, da so zvočnike izključili danes zjutraj, saj želijo omiliti vojaške napetosti med državama in pred vrhom vzpostaviti miroljubno ozračje. Upajo, da bodo s tem dosegli končanje medsebojnih kritik in propagande ter prispevali k oblikovanju miru in novemu začetku.

Severna Koreja zapira območje za jedrske poskuse

Pred petkovim vrhom ter za junij napovednim srečanjem Kima in ameriškega predsednika Donalda Trumpa je Severna Koreja v soboto sporočila, da ustavlja jedrske poskuse in poskuse raket srednjega in dolgega dometa ter zapira svoje edino znano območje za jedrske preizkuse. Napoved je naletela na pozitivne odzive, a ostaja še veliko neznank.

Mun: To bi lahko zagotovilo svetlo prihodnost

Južnokorejski predsednik Mun Džae In je sobotno sporočilo severnokorejskega voditelja Kim Džong Una danes označil za pomembno.

Poteza Pjongjanga je "pomembna odločitev, ki bo prispevala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka", je dejal Mun na srečanju s svojimi svetovalci.

Mun je danes presodil, da gre za "zeleno luč, ki povečuje možnosti za uspeh bližnjih vrhov obeh Korej ter Severne Koreje in ZDA".

"Če bo Severna Koreja naredila korak k denuklearizaciji z moratorijem kot začetkom, bi to lahko zagotovilo svetlo prihodnost," je dejal predsednik Mun Džae In in dodal, da ta korak "vzbuja upanje, da se bo tempo pospešil". | Foto: Reuters "Če bo Severna Koreja naredila korak k denuklearizaciji z moratorijem kot začetkom, bi to lahko zagotovilo svetlo prihodnost," je dejal predsednik Mun Džae In in dodal, da ta korak "vzbuja upanje, da se bo tempo pospešil". Foto: Reuters

Ne spreglejte