Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
11.33

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

15

Natisni članek

Piranski zaliv Arbitražni sporazum arbitraža Hrvaška

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 11.33

6 let

Jutarnji list: Hrvaška pripravljena na incidente v Piranskem zalivu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

15

Piranski zaliv, Obala, morje | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Hrvaški državni vrh je pripravil vse scenarije, ki bi jeseni lahko sledili v odnosih med Hrvaško in Slovenijo, vključno z morebitnimi incidenti v Piranskem zalivu, danes poroča Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovane hrvaške diplomatske vire. Kot dodaja, se v Zagrebu zavedajo, da odločitev arbitražnega sodišča ni povsem neugodna za Hrvaško.

Na Hrvaškem upajo, da incidentov v Piranskem zalivu ne bo, čeprav se približujejo slovenske predsedniške volitve in je mogoče pričakovati, da se bodo pojavili politiki, ki bodo kazali mišice, da bi pridobili volivce z zaostrovanjem odnosov s Hrvaško, navaja časnik.

Hrvaška vztraja, da so dvostranski pogovori edini način za reševanje sporov in da bodo za mizo poskusili pridobiti slovenske politike. Pričakujejo, da bo slovenski premier Miro Cerar septembra prispel na napovedani obisk na Hrvaško, čeprav so se pojavila ugibanja, da predvidenega srečanje s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem ne bo. Spominjajo, da imata premierja popolnoma nasprotna stališča do arbitraže.

Predpogoj je dobro in prijateljsko vzdušje

"Ne glede na pritiske Hrvaška preprosto ne more nazaj in tega se morajo zavedati tudi v Ljubljani," je izjavil "izpostavljeni hrvaški diplomat" za zagrebški časnik.

Pahor poziva k dialogu

Predsednik Borut Pahor je danes v Ljubljani pozval k nadaljevanju dialoga s Hrvaško glede arbitraže. Rešitve ne bo prineslo vsiljevanje odločitve temveč dialog, potrpežljivost in odločnost, je pozval. Opozoril pa je tudi, da Slovenija ne sme zapraviti mednarodne podpore s prehitrimi in nepremišljenimi koraki.

"Dialog mora biti. Če kdo od naših ljudi misli, da je treba z neko silo, nekim sovraštvom, z neko mero velikega nezaupanja preprosto vsiliti neko odločitev, ne samo da se moti, ampak bo to privedlo do položaja, ki ne bo koristen za nikogar, tudi ne za našo varnost in naše interese ne," je poudaril predsednik.

"Ko se sprašuje, ali je vredno iti na ta ali oni sestanek (...) ne bodo vsi sestanki takoj prinesli rešitev," je dejal Pahor in spomnil, da se s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović "nista sestala 27-krat, ker ne bi imela drugega dela", ampak da sta vseskozi ohranjala dialog.

"Ne vem kako in kdaj, toda enkrat bo arbitražna odločitev, ki je določila mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, veljala v celoti," je dodal in izrazil prepričanje, da "meja bo določena in uveljavljena".

Nadaljevanje pogovorov o vseh temah, ki obremenjujejo hrvaško-slovenske odnose, je tudi najrealnejši scenarij, menijo v Zagrebu. Predpogoj je dobro in prijateljsko vzdušje, v katerem ne bodo tehtali, kdo je zmagovalec, kdo pa poraženec. Glede na ta scenarij rešitve ne bodo dosegli nemudoma, a bi na temelju kompromisov v določenem času lahko premaknili zadeve z mrtve točke.

Kaj predvidevata drugi in tretji scenarij?

Drugi scenarij temelji na predvidevanjih, da bodo sledili močnejši diplomatski pritiski na Hrvaško. Niti v tem primeru naj Zagreb ne bi privolil v uresničitev junijske arbitražne sodbe.

V Zagrebu se zavedajo, da bodo v prednosti, če se bo zgodil najmanj zaželen, tretji scenarij, ki predvideva incidente, piše časnik. Pojasnjuje, da sta obe državi članici EU in zveze Nato, zato ni mogoče, da bi incidenti eskalirali. Tudi če bi se incidenti zgodili, bi na koncu Slovenci znova morali priti za mizo in se pogovarjati.

 

Ne spreglejte