SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Juncker za ohranitev vodilnih kandidatov in premislek o številu komisarjev

0,09

termometer

Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je danes v Bruslju zavzel za ohranitev koncepta vodilnih kandidatov, a brez samodejnosti, saj predsednik komisije potrebuje podporo voditeljev članic Unije in Evropskega parlamenta. Pozval je tudi k premisleku o zmanjšanju števila evropskih komisarjev.

Juncker je danes v Bruslju predstavil nove pobude o institucionalnih vprašanjih v povezavi z evropskimi volitvami maja 2019, ki naj bi izboljšale vez med institucijami in državljani EU. Sveženj bo izhodišče za razpravo na neformalnem vrhu Unije 23. februarja v Bruslju.

Predsednik komisije, ki je bil na prejšnjih evropskih volitvah leta 2014 vodilni kandidat desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), se je odločno zavzel za ohranitev tega koncepta, bolj poznanega po nemškem izrazu spitzenkandidaten.

Kritiki opozarjajo: koncept je v nasprotju z evropsko zakonodajo

Gre za to, da vsaka politična skupina v Evropskem parlamentu imenuje vodilnega kandidata, ki naj bi v primeru zmage te skupine na volitvah postal predsednik Evropske komisije. Kritiki opozarjajo, da je koncept v nasprotju z evropsko zakonodajo, po kateri predsednika komisije izberejo voditelji članic Unije.

Juncker je danes ob odločni podpori konceptu izpostavil, da v tem procesu ni samodejnosti, saj predsednik komisije potrebuje podporo voditeljev članic unije in Evropskega parlamenta.

Evropski parlament Foto: Reuters

Ob tem je pozval k izboljšavam, na primer politične stranke naj vodilne kandidate imenujejo prej kot na prejšnjih volitvah, in sicer pred koncem tega leta. To naj bi dalo volivcem več priložnosti, da spoznajo kandidate in njihov program.

Junker želi zmanjšati tudi število evropskih komisarjev

Juncker je danes pozval tudi k premisleku o zmanjšanju števila evropskih komisarjev. Zdaj velja načelo, da ima vsaka članica svojega komisarja. Za spremembe je potrebno soglasje članic Unije.

Manjša komisija bi v teoriji delovala učinkoviteje, porazdelitev portfeljev bi bila bolj uravnotežena, izpostavljajo v Bruslju. Obenem poudarjajo, da manjša komisija pomeni, da bi nekatere članice izgubile neposreden politični komunikacijski kanal iz komisije do državljanov in nacionalnih oblasti.

Lizbonska pogodba predvideva zmanjšanje števila komisarjev po novembru 2014, in sicer na dve tretjini članic, razen če voditelji članic soglasno odločijo drugače.

evropski parlament Foto: Reuters

Voditelji so po zavrnitvi pogodbe na irskem referendumu, da bi zagotovili podporo Ircev, odločili, da bo vsaka članica ohranila svojega komisarja tudi po novembru 2014.

Maja 2013 so odločili tudi, da bodo to odločitev znova preučili precej pred imenovanjem prve komisije po pristopu 30. članice Unije ali pred imenovanjem komisije, ki bo nasledila komisijo, ki je začela delovati novembra 2014, odvisno od tega, kaj se bo zgodilo prej.

Juncker je danes znova izpostavil tudi svojo zamisel o predsedniku EU z dvema klobukoma - o združitvi položajev predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije, kar naj bi po njegovem prepričanju zagotovilo učinkovitejšo EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin