Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 8. 2012,
11.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Julian Assange Švedska Velika Britanija

Petek, 31. 8. 2012, 11.48

8 let

Julian Assange: Švedska bi lahko opustila primer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Julian Assange, jabolko spora med Veliko Britanijo in Ekvadorjem, je prepričan, da bo ekvadorsko veleposlaništvo lahko zapustil v roku enega leta.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki je že dva meseca gost ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, je za ekvadorsko televizijo Gama povedal, da bo lahko preteklo tudi leto dni, preden mu bodo Britanci dovolili zapustiti državo. Ob tem pa upa, da bo preteklo dovolj časa, da se bo Švedska odločila proti njemu umakniti obtožbo, ki ga bremeni spolnega napada.

"Mislim, da bomo to težavo lahko rešili z diplomacijo. Švedska bi lahko opustila ta primer, kar je po mojem mnenju zelo verjetno. Primer bi lahko opustili po temeljiti preiskavi, po kateri bi ugotovili, da sem nedolžen," je v intervjuju za ekvadorsko televizijo Gama povedal Assange. "Dogovor bomo dosegli v pol leta ali pa v enem letu, tako vsaj ocenjujem," je še povedal.

Ekvador še vedno upa na britanska zagotovila, da ga ne bodo izročili ZDA

Pogovori o tem, kaj se bo zdaj zgodilo z Assangem, potem ko je zaprosil za politični azil, ki mu ga je Ekvador tudi odobril, so se nadaljevali ta teden. Ekvadorske oblasti so prepričane, da je mogoče z Veliko Britanijo doseči dogovor, v katerem bi Velika Britanija zagotovila, da Assangea ne bo izročila še ZDA. Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je povedal, da bi se Assange prostovoljno predal švedskih oblastem, če bi Velika Britanija zagotovila, da ga Švedska ne bo izročila naprej ZDA. Kot so že pred časom razkrile švedske oblasti, mora Švedska za dovoljenje, da sme Assangea izročiti ZDA, prositi ravno Veliko Britanijo.

O reševanju diplomatskega spora med Veliko Britanijo in Ekvadorjem sta v sredo razpravljala tudi ekvadorski podpredsednik Lenin Moreno in britanski zunanji minister William Hague, vendar je zadnji hitro razblinil upe na hitro rešitev. "Glede na ekvadorsko pozicijo o diplomatskem azilu in na našo dolžnost do zagotavljanja pravice, rešitve še ni na vidiku," je za BBC povedal William Hague.

Ne spreglejte