Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2019,
12.50

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

6

Natisni članek

Julian Assange

Sreda, 1. 5. 2019, 12.50

4 leta, 11 mesecev

Julian Assange mora v zapor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

6

Julian Assange | Julian Assange v policijskem vozilu med prevozom na sodišče. | Foto Reuters

Julian Assange v policijskem vozilu med prevozom na sodišče.

Foto: Reuters

Sodišče v Londonu je ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea danes spoznalo za krivega kršenja pogojnega izpusta pred sedmimi leti, ko je pobegnil britanskim oblastem in poiskal azil na veleposlaništvu Ekvadorja. Assange je bil obsojen na najvišjo možno kazen, in sicer na petdeset tednov zapora. Avstralca si sicer še vedno zelo želi videti ameriško sodstvo.

Assangea so za krivega kršitve pogojnega izpusta sicer spoznali že prejšnji mesec, sodnica pa mu je kazen izrekla danes, je poročal britanski medij BBC. 

Opravičil se je vsem, ki jih je prizadel

Sodnica Deborah Taylor je ob izreku sodbe dejala, da si je težko zamisliti resnejši primer kaznivega dejanja. S skrivanjem na veleposlaništvu se je po njenih besedah namerno izogibal temu, da bi ga prijeli. To je nedvomno vplivalo na postopke na Švedskem, je poudarila.

Pred sodiščem se je zbrala množica podpornikov Assangea. | Foto: Reuters Pred sodiščem se je zbrala množica podpornikov Assangea. Foto: Reuters

Assange je v pismu, ki so ga prebrali danes na sodišču, zapisal, da se je leta 2012 znašel v težkih okoliščinah. "Naredil sem, kar sem mislil, da je najbolje ali morda edino, kar sem lahko," je dodal. Opravičil se je tudi vsem, ki jih je s tem morebiti prizadel.

John Shipton
Novice Assangeev oče šokiran, ko je videl, v kakšnem stanju je sin

Julian Assange bo v zaporu najverjetneje sicer preživel nekaj tednov manj, kot mu jih je naložil sodnik, saj je bil od 11. aprila že v priporu.  Vendar skrbi za Assangea s tem še ni konec: še vedno mu namreč grozi izročitev ZDA, kjer mu želijo soditi zaradi izdaje strogo zaupnih vladnih dokumentov, ki jih objavlja spletna stran WikiLeaks. Britanska vlada še razmišlja, ali naj Assangea izroči Američanom.

V ZDA mu grozi pet let zapora

ZDA so po njegovem prijetju aprila že zaprosile Veliko Britanijo za njegovo izročitev. Uradno so ga obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije.

Za to mu grozi pet let zapora, vendar pa ni jasno, ali so to edine obtožbe ali pa se kje skriva še kaka tajna obtožnica. Sprva se je govorilo celo, da bi bil zaradi veleizdaje lahko obsojen na dosmrtno ječo.

Na Švedskem so ga medtem želeli videti zaradi obtožb o spolnem napadu in posilstvu, a mu izročitev vsaj za zdaj ne grozi več.

Julian Assange
Novice Trumpovo sprenevedanje: nekoč oboževal WikiLeaks, danes o njem ne ve nič
Ne spreglejte