Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivo Josipović Hrvaška

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 17.07

8 let

Josipović upa na pravočasno ratifikacijo pristopne pogodbe v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški predsednik je izrazil upanje, da prihodnji notranjepolitični dogodki v Sloveniji ne bodo vplivali na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu.

"Zagotovo lahko določena nestabilnost oblasti v Sloveniji pripelje do zamude pri odločanju. Upam, da se to v nobenem primeru ne bo zgodilo. Verjamem, da bo, kdorkoli bo slovenski premier, imel stabilno večino in bo prepoznal pomembnost ratifikacije," je hrvaški predsednik Ivo Josipović odgovoril na novinarsko vprašanje o tem, ali lahko spremembe na čelu slovenske vlade ogrozijo ratifikacijo pristopne pogodbe med Hrvaško in EU v dogovorjenih rokih.

"Če Janša ne bo več premier, ..." Josipović je dodal, da sta se premiera Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Zoran Milanović, dogovorila za srečanje "pod predpostavko, da sta na svojih položajih". Dejal je še, da je "dobro, da sta se dogovarjala".

"Če gospod Janša ne bo več premier, kar je slovenska zadeva in se v to ne moremo vmešavati, sem prepričan, da bo naš premier vzpostavil ustrezne odnose z novim slovenskim premierom ali premierko ter končal pogajanja," je izjavil Josipović v redni mesečni oddaji hrvaškega radia "S predsednikom na kavi".

"Odločali bosta vladi, mi jih podpiramo" Kot je dodal, se je tudi osebno vključil v reševanje spora med državama na način, da je s prejšnjim slovenskim predsednikom Danilom Türkom in aktualnim predsednikom Borutom Pahorjem ustvarjal dobro vzdušje.

"Odločali bosta vladi, mi jih podpiramo," je dejal hrvaški predsednik. Spomnil je, da se bosta v soboto ob robu slavnostne skupščine Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu srečala s Pahorjem ter da bosta tudi tam med pogovorom prispevala k dobremu vzdušju med Hrvaško in Slovenijo.

Josipović pričakuje pozitivno oceno Evropske komisije o izpolnjevanju zavez Josipović je še dejal, da pričakuje pozitivne ocene Evropske komisije, ki bo 21. marca objavila sklepno poročilo o izpolnjevanju preostalih zavez Hrvaške, preden bo dobila zeleno luč za vstop v EU, ki je načrtovan za 1. julij.

"Pričakujem, da bodo v poročilu povedali, da pričakujejo nadaljevanje prizadevanj pri nalogah, kot je boj proti korupciji. Morda bodo še nekatere pripombe, ki pa ne bodo bistvene, in bo poročilo dober temelj za vse ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe," je še dejal Josipović.

Ratifikacijo morajo skleniti še v štirih drugih državah Poleg Slovenije, ki postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe še ni niti začela, ker ga pogojuje z rešitvijo spora o Ljubljanski banki, morajo ratifikacijo skleniti še na Nizozemskem in Danskem ter v Nemčiji in v Belgiji.

Ne spreglejte