Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2011,
15.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivo Josipović Hrvaška

Nedelja, 10. 7. 2011, 15.47

7 let, 12 mesecev

Josipović razrešil generala Kruljca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški predsednik in vrhovni poveljnik oboroženih sil Ivo Josipović je razrešil generalpolkovnika Mladena Kruljca s položaja poveljnika hrvaške kopenske vojske.

Kruljca so aretirali v petek zaradi suma korupcije in malverzacij s stavbnimi zemljišči pri Slavonskem Brodu.

Mesec dni pripora za Kruljca in še pet oseb Josipović je odstavil Kruljca v soglasju z obrambnim ministrom Davorjem Božinovićem, potem ko je razrešitev predlagal načelnik glavnega poveljstva hrvaške vojske Drago Lovrić, so še zapisali v kratkem sporočilu za javnost iz urada hrvaškega predsednika.

Sodišče v Osijeku je v soboto odredilo mesec dni pripora za Kruljca in še pet oseb z območja Slavonskega Broda, ker naj bi oškodovali lokalni in državni proračun za več kot dva milijona evrov. Kruljac je preiskovalcem v soboto dejal, da se ne počuti odgovornega.

Med prijetimi so lokalni uradniki in podjetniki, med njimi tudi bivši saborski poslanec HDZ Zdravko Sočković, ki vodi podružnico vladajoče stranke v brodsko-posavski županiji. Lokalni uradniki so omogočali poceni nakup stavbnega zemljišča, ki ga je vlada podarila občini Sibinj pri Slavonskem Brodu. S Kruljcem so se dogovorili, da bo Hrvaška vojska zgradila ceste na omenjenem zemljišču, da bi dodatno zvišali njegovo ceno.

Proračun oškodoval za 840.000 evrov Kruljac je v ta namen brezplačno angažiral vojaško mehanizacijo, čeprav ni imel dovoljenja glavnega poveljstva hrvaške vojske in je za najmanj 6,2 milijonov kun (840.000 evrov) oškodoval državni proračun.

Kruljac je najvišji časnik hrvaške vojske, ki je bil doslej aretiran. Hrvaški mediji so večkrat pisali o njegovih agresivnih in nasilnih izpadih v Zagrebu in Slavonskem Brodu, kjer se je rodil. Hrvaški mediji ugibajo, da bodo po aretaciji Kruljca še nekateri hrvaški častniki in zaposleni na obrambnem ministrstvu osumljeni kaznivih dejanj v vojaškem sektorju.

Medtem je Hrvaško novinarsko društvo zahtevalo, naj državno tožilstvo preveri navedbe, da je pijani Kruljac pred časom v družbi vojaških častnikov grozil, da bo umoril enega izmed najbolj znanih hrvaških novinarjev Draga Hedla iz Osijeka, sicer novinarja Jutarnjega lista, ki je pisal o vojnih zločinih v vzhodni Slavoniji.

Ne spreglejte