Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2013,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Avstralija azil upor nasilje

Sobota, 20. 7. 2013, 10.51

8 let

Jezni prosilci za azil razdejali avstralski begunski center

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na tihomorskem otoku, kjer se nahaja avstralski begunski center, so izbruhnili nasilni protesti prosilcev za azil, v katerih je bilo uničenih več stavb.

Incident se je zgodil po tem, ko je avstralski premier Kevin Rudd predstavil načrte tamkajšnje vlade, s katerimi želijo omejiti prihod imigrantov v Avstralijo.

Nemiri so izbruhnili, ko je približno 150 prosilcev za azil, med njimi naj bi bili večinoma Iranci, zažgalo več stavb v okviru omenjenega kompleksa. Po poročanju medijev se je protest v le nekaj urah sprevrgel v nasilje, prosilci pa so prevzeli nadzor nad celotnim območjem.

Oborožili so se s kuhinjskimi noži Priče dogodkov medtem trdijo, da so policiji pri vzpostavitvi reda in preprečitvi, da bi prosilci za azil zapustili omenjeni center, pomagali tudi otočani, ki so na kraj dogodka prišli oboroženi z mačetami in kovinskimi palicami.

Številni prosilci za azil so se v času zasedbe centra v kuhinji oborožili z noži in drugimi pripomočki, poročajo mediji. Avstralske oblasti so medtem tudi potrdile, da je na zgradbah nastala večja materialna škoda, razmere pa naj bi že bile pod nadzorom.

Velik porast prozilcev za azil na avstralskih obalah Avstralija se zadnje čase spopada z velikim porastom prošenj za azil, velika večina prosilcev pa na celino prihaja v manjših čolnih. Samo letos so jih po dozdajšnjih podatkih našteli že 13 tisoč.

Sicer pa namerava vlada avstralskega premierja Rudda zaostriti azilantsko politiko, kar je tudi napovedal pred prihajajočimi avstralskimi volitvami. Tovrstnih prosilcev naj ne bi več nameščali kot begunce v zbirne centre v Avstraliji, temveč jih bodo najprej poslali v Papuo Novo Gvinejo, kjer bodo v posebnih zbirnih centrih preverili njihov status ter se šele nato odločali o nadaljnjem postopanju.

Ne spreglejte