SiolNET. Novice Svet
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delež kadilcev v Nemčiji se je močno povečal. Razlog?

0,64

termometer

kajenje | Za državo z najstrožjimi ukrepi za preprečevanje kajenja tobačnih izdelkov velja Nova Zelandija. | Foto: Getty Images
Za državo z najstrožjimi ukrepi za preprečevanje kajenja tobačnih izdelkov velja Nova Zelandija. Foto: Getty Images

Delež kadilcev v Nemčiji se je od začetka pandemije covid-19 znatno povečal, so po poročanju nemške tiskovne agencije pokazali podatki nacionalne raziskave o kadilskih navadah (Debra). Kadi že 34,5 odstotka ljudi, starejših od 14 let, pred začetkom pandemije pa jih je kadilo 27 odstotkov.

Epidemiolog in vodja raziskave je rast števila kadilcev opisal kot zastrašujoč razvoj dogodkov. Trend pripisuje temu, da so zaradi stresa in tesnobe, ki ju je povzročila pandemija covid-19, spet začeli kaditi nekdanji kadilci.

"Kadilce premalo spodbujajo, da prenehajo kaditi"

Kot pozitivno je ocenil, da se v nasprotju s sedemdesetimi in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja za kajenje odloča vedno manj mladih. Pri starejših opažajo nasproten trend. "Glede politike nadzora tobaka je Nemčija med državami, ki zaostajajo v primerjavi z drugimi državami," je povedala direktorica nemškega centra za težave z zasvojenostjo Christina Rummel.

Katrin Schaller iz nemškega centra za raziskave raka v Heidelbergu pa je dejala, da mora Nemčija zmanjšati število oglasov in omejiti prodajo prek avtomatov. "Kadilce premalo spodbujajo, da prenehajo kaditi, in pri tem dobijo premalo podpore. Poleg tega proizvajalci vse bolj uvajajo nove izdelke, kot so elektronske cigarete, grelniki tobaka in nikotinske vrečke," je opozorila.

Za državo z najstrožjimi ukrepi za preprečevanje kajenja tobačnih izdelkov velja Nova Zelandija. Ta je konec minulega leta predstavila načrt, v skladu s katerim namerava postopoma povsem onemogočiti prodajo tobačnih izdelkov. Napovedala je postopno zviševanje starosti, pri kateri je mogoče kupiti tobačne izdelke.

Navade, ki krajšajo življenje Trendi Navade, ki vam lahko občutno skrajšajo življenje polž Novice Tudi polži se ne odpovedo kadilskim razvadam #video Benedict Cumberbatch Trendi Med snemanjem filma se je kar trikrat zastrupil z nikotinom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin