SiolNET. Novice Svet
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je to razlog, da je izginila argentinska podmornica?

1,65

termometer

podmornica, Argentina
Foto: Reuters

Zadnje sporočilo iz argentinske podmornice, ki jo pogrešajo od 15. novembra, se je pred prekinitvijo radijske povezave nanašalo na kratek stik, ki ga je povzročil vdor morske vode v prezračevalni sistem.

Argentinska mornarica je sporočila, da so iz pogrešane podmornice v zadnjem radijskem stiku prijavili, da je morska voda vdrla v prezračevalni sistem, zaradi česar je prišlo do kratkega stika na akumulatorju in posledično do požara, ki pa so ga pogasili.

"Žal še vedno nismo locirali ali našli podmornice San Juang," je dejal tiskovni predstavnik argentinske podmornice Enrique Balbi, ki je zavrnil možnost napada na podmornico. Pojasnil je, da bi lahko kratek stik ali požar povzročilo drastično zmanjšanje količine kisika v podmornici.

Argentinska mornarica je že v nedeljo zanikala poročanje medijev o domnevnih nepravilnostih pri vzdrževanju več kot 30 let stare podmornice.

Podmornico išče 15 držav

Pogrešana dizelska podmornica je bila na rutinski poti iz mornariškega oporišča v kraju Ushuaia na skrajnem jugu Argentine v Mar del Plato. Izdelana je bila leta 1983 v Nemčiji. Dolga je 66 metrov, doseže hitrost do 45 kilometrov na uro, njen doseg pa je 22.224 kilometrov. V iskanju podmornice ARA San Juan, na krovu katere je 44 mornarjev, trenutno sodeluje 15 držav.


Preberite še:
10 najhujših nesreč podmornic


Argentinska mornarica je pretekli teden sporočila, da so tik po prekinitvi radijskega stika s pogrešano podmornico zaznali nenavaden zvok, ki bi lahko bil eksplozija. Tudi iz Organizacije za pripravo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO), ki ima sedež na Dunaju, so kasneje sporočili, da so tri ure po zadnji komunikaciji podmornice z mornarico na poti podmornice zaznali dogodek, ki bi lahko bil eksplozija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin