Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
19.44

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

bankrot Mednarodni denarni sklad BiH Republika Srbska Milorad Dodik

Sreda, 8. 11. 2023, 19.44

5 mesecev, 3 tedne

Je to načrt za zrušitev Dodika z oblasti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83
Milorad Dodik | Milorad Dodik je srbski član predsedstva BiH in nekdanji predsednik Republike Srbske. | Foto Guliverimage

Milorad Dodik je srbski član predsedstva BiH in nekdanji predsednik Republike Srbske.

Foto: Guliverimage

Nesporni vodja bosenskih Srbov Milorad Dodik želi izločiti Republiko Srbsko iz BiH in se tesno povezuje s predsednikom Rusije Vladimirjem Putin. Politično je njegova oblast v Banjaluki trdna, toda njegovi nasprotniki med bosanskimi Srbi v Sarajevu in na Zahodu so prepričani, da so našli njegovo šibko točko – zadolženost Republike Srbske.

Že vrsto let se pojavljajo poročila, ki trdijo, da je bankrot Republike Srbske (kar pomeni njeno nezmožnost financiranja starega z novim dolgom) neizogiben. Pobrskajte po spletu in našli boste na desetine takšnih poročil, piše novinar Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Michael Martens.

Realnost bankrota

"Toda ali je bankrot sploh realen? In kar je še pomembneje, glede na to, da je BiH enotna gospodarska sfera s skupno valuto (konvertibilna marka), oblikovana po vzoru nemške marke, kako bi morebitni bankrot Republike Srbske vplival na preostali del BiH? Kdo bi koga reševal iz bankrota?" se sprašuje novinar.

Aleksander Zaldostanov
Novice Putinovi Peklenski angeli na Balkanu

Čeprav Dodikovi nasprotniki trdijo, da je Republika Srbska v slabem finančnem stanju, se vsi dozdajšnji scenariji skorajšnjega bankrota niso nikoli uresničili. V resnici so proračunske številke v Banjaluki precej solidne.

Primerjalno nizka zadolženost Republike Srbske

Proračunski primanjkljaj Republike Srbske je lani znašal okoli 1,5 odstotka, skupni javni dolg pa komaj 40 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) Republike Srbske. Povprečje držav članic EU je več kot dvakrat višje. Tako se RS v bistvu uvršča na častni seznam evropskih dolžnikov, poudarja Martens.

Dodik je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. | Foto: Reuters Dodik je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Res je, da so takšne primerjave omejene vrednosti, saj je kreditna sposobnost majhne balkanske entitete, kot je Republika Srbska, praviloma nižja kot v državah EU, kaj šele v evroobmočju. A mednarodni strokovnjaki potrjujejo, da stečaja Republike Srbske trenutno preprosto ni na obzorju.

Bankrot Republike Srbske bi vplival na vso BiH

Bosanskohercegovski ekonomist Dženan Kulović špekulacije o finančnem stiskanju Republike Srbske v kot z namenom politične odstranitve Dodika označuje kot "populistični scenarij". Pravi, da je Republika Srbska doslej vedno pravočasno odplačevala svoje dolgove. Nazadnje junija, ko so zapadle obveznice v vrednosti 200 milijonov evrov.

Milorad Dodik
Novice Dodik o veliki Srbiji in Sloveniji

"A za trenutek predpostavimo, da Republika Srbska res bankrotira. To pomeni, da ne more nadomestiti starih dolgov z novimi, saj posojilodajalci izgubijo zaupanje. In kaj potem? Nekaj se zdi gotovo: če bi se to zgodilo, se škoda ne bi čutila le v Republiki Srbski, ampak v celotni BiH," piše Martens.

Recesija Republike Srbske in manjši davčni prihodki BiH

Kot prvo, če Republika Srbska ne bo mogla več izpolnjevati svojih finančnih obveznosti, bo zaradi tega zagotovo zdrsnila v recesijo. To pa bi gospodarsko vplivalo na vso BiH, saj bi ji zmanjšalo davčne prihodke.

Dodik želi Republiko Srbsko izločiti iz Bosne in Hercegovine. | Foto: Guliverimage Dodik želi Republiko Srbsko izločiti iz Bosne in Hercegovine. Foto: Guliverimage

Poleg tega imata tako Republika Srbska kot preostali del BiH eno valuto. "Torej tisti, ki se jim zdi dobra ideja, da bi Republiko Srbsko pognali v bankrot, da bi tako imeli politične koristi in bi se znebili Dodika, morajo paziti, kaj si želijo," opozarja nemški novinar.

Dodik in Mednarodni denarni sklad

Seveda še vedno obstaja Mednarodni denarni sklad (IMF) za nujne primere. Toda Dodik se bo želel njihovi podpori gotovo izogniti, saj ima to svojo ceno. IMF bi skoraj zagotovo zahteval (politične) reforme za krepitev osrednje oblasti v Sarajevu v zameno za pomoč.

Milorad Dodik in Vladimir Putin
Novice Dodik odlikoval Putina

Katere reforme bi zahteval IMF? Čeprav ni jasno, katere reforme bi IMF zahteval, da bi pomagal Republiki Srbski, je ena od možnosti vzpostavitev centralnega registra bančnih računov na državni ravni. To je standard v razvitih državah, vendar za zdaj ni na voljo v BiH zaradi Dodikovega nasprotovanja.

Je pred vrati "spektakel"?

Mogoče je tudi, da bi morala Republika Srbska pristati na državni sklad za finančno stabilnost, ki bi lahko začasno podpiral banke v težavah. A takšen sklad zahteva prenos oblasti z entitet na državo – česar se Dodik izogiba kot kuge.

"Spodbud za Milorada Dodika, da obdrži svoje dolgove pod nadzorom in se izogne dvomu (zahodnih) posojilodajalcev o plačilni sposobnosti Republike Srbske, je torej veliko. Če pa mu ne uspe, lahko na videz nevpleteni opazovalci postanejo del spektakla hitreje, kot si mislijo," še piše Martens.

Martens na omrežju X (nekdanji Twitter) o Republiki Srbski:

Milorad Dodik
Novice V Sarajevu začetek sojenja Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev mednarodne skupnosti
Milorad Dodik
Novice Tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Dodiku
Milorad Dodik, Vladimir Putin
Novice ZDA Dodika obtožile spodkopavanja daytonskega sporazuma
Milorad Dodik, Vladimir Putin
Novice Hud udarec za Milorada Dodika
Milorad Dodik, Vladimir Putin
Novice Dodik: Bosna in Hercegovina je kolonija #foto
Novice Dodik na srečanju s Putinom: Rusija je bila prisiljena v operacijo v Ukrajini
Ne spreglejte