Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
18.27

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

Natisni članek

BiH Christian Schmidt Republika Srbska Milorad Dodik

Sobota, 1. 7. 2023, 18.27

10 mesecev

Hud udarec za Milorada Dodika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55
Milorad Dodik, Vladimir Putin | Milorad Dodik je v odzivu na odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH dejal, da je Christian Schmidt nezakoniti visoki predstavnik, ker ga Varnostni svet ZN ni potrdil, in da njegovih odločitev ne namerava spoštovati. | Foto Reuters

Milorad Dodik je v odzivu na odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH dejal, da je Christian Schmidt nezakoniti visoki predstavnik, ker ga Varnostni svet ZN ni potrdil, in da njegovih odločitev ne namerava spoštovati.

Foto: Reuters

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je danes razveljavil zakone, ki jih je nedavno sprejel parlament Republike Srbske o nepriznavanju odločitev ustavnega sodišča BiH in odločitev visokega predstavnika. V odzivu je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik vztrajal, da Schmidtovih odločitev ne bodo spoštovali.

"To sta napad na ustavno sodišče BiH in poskus ogrožanja odločitev pravnega in ustavnega okvira BiH, vključno z odločitvami visokega predstavnika," je v Sarajevu dejal Christian Schmidt in dodal, da se je zato odločil za razveljavitev spornih zakonov na podlagi pooblastil, ki jih ima.

Ob tem je poudaril, da parlamenti entitet v BiH nimajo pravice do odstopanja od določil ustave BiH ali obveznosti, ki izhajajo iz Daytonskega sporazuma. Ena od teh je tudi sodelovanje z visokim predstavnikom. Glede na spremembe kazenskega zakonika, ki jih je uvedel, bodo dejanja, ki kršijo ustavno ureditev države, v prihodnje obravnavana kot kaznivo dejanje.

Izrazil je tudi upanje, da se bodo politiki v državi spametovali in naredili, kar je potrebno za izvedbo nujnih reform, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dodik odločitve ne namerava spoštovati

Schmidta je podprlo ameriško veleposlaništvo v BiH, na njegove odločitve pa se je odzval tudi Milorad Dodik. Dejal je, da je Schmidt nezakoniti visoki predstavnik, ker ga Varnostni svet ZN ni potrdil, in da njegovih odločitev ne namerava spoštovati.

Parlament Republike Srbske v BiH je v sredo na izrednem zasedanju sprejel zakon, s katerim je prepovedal izvajanje odločitev ustavnega sodišča BiH v srbski entiteti. Pred tem je 21. junija sprejel spremembo zakona, v skladu s katero Schmidtovih odločitev ne bodo več objavljali v uradnem listu, s tem pa naj te v Republiki Srbski ne bi več veljale.

Tanja Fajon
Novice Fajonova: Slovenija ostaja trdna podpornica BiH na njeni reformni poti

Mednarodna skupnost na čelu z EU se je odzvala kritično in ocenila, da je Republika Srbska skrenila z evropske poti.

Parlament v Banjaluki je sicer sporni zakon na pobudo Dodika sprejel v odgovor na odločitev ustavnega sodišča, ki je pred tem pravilnik spremenilo tako, da sodelovanje srbskega ustavnega sodnika ne bo več potrebno pri sprejemanju odločitev.

Ne spreglejte