Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
22.39

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

44

Natisni članek

raketni napad vojna Tajvan ZDA Kitajska Guam

Sreda, 12. 4. 2023, 22.39

1 leto

Je to ameriško oporišče, ki ga bodo Kitajci najprej uničili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

44

Bombnik B1-B na otoku Guam | Američani imajo na otoku Guam za zdaj slabo branjeno letalsko oporišče Andersen. Na fotografiji iz leta 2017 vidimo bombnik B-1B na vzletni stezi v oporišču Andersen. | Foto Guliverimage

Američani imajo na otoku Guam za zdaj slabo branjeno letalsko oporišče Andersen. Na fotografiji iz leta 2017 vidimo bombnik B-1B na vzletni stezi v oporišču Andersen.

Foto: Guliverimage

Japonski napad na ZDA leta 1941 se je začel z napadom na Pearl Harbor na Havajih. Če se bo zaradi Tajvana začela vojna med Kitajci in Američani, pa številni vojaški analitiki napovedujejo, da bo kitajska vojska najprej udarila na ameriško vojaško oporišče na tihomorskem otoku Guam.

Mikronezijski otok Guam je pod ameriško oblastjo od leta 1898 (od 16. stoletja do špansko-ameriške vojne so otoku vladali Španci). Na otoku imajo Američani letalsko oporišče Andersen. Na otoku, ki je del ZDA, je tudi vojaško pristanišče v zalivu Apra.

Pomembno središče ameriške moči 

Ta najzahodnejša točka ZDA, ki je dolga le 48 kilometrov in ima okoli 170 tisoč prebivalcev, je pomembno sidrišče ameriške moči v Tihem oceanu. Ko se napetosti okoli Tajvana stopnjujejo, vojne simulacije pogosto napovedujejo zgodnje in trajne kitajske raketne napade na Guam, morebiti celo z jedrskimi konicami, piše britanski tednik Economist.

Ameriška letalonosilka Carl Vinson
Novice Srhljiva napoved: dve ameriški letalonosilki na dnu morja in uničeno kitajsko ladjevje

Čeprav imajo Američani na Guamu zelo pomemben vojaški kompleks, je po analizi omenjenega tednika otok zelo slabo opremljen za obrambo. Tako otok nima protiraketnega sistema THAAD. Ta je namenjen za uničevanje raket srednjega dosega, ki letijo na visoki višini.

Guam bi se težko ubranil kitajskega napada

Andersen tudi ni opremljen z raketami zemlja-zrak vrste patriot, čeprav so te nameščene v ameriških vojaških oporiščih v Južni Koreji in na Japonskem. Vojne ladje s protizračnimi obrambnimi sistemi aegis zagotavljajo dodatno zaščito, vendar niso vedno v neposredni bližini Guama.

Američani imajo na Guamu tudi vojaško pristanišče Apra. Na fotografiji iz lanskega septembra vidimo južnokorejsko podmornico, ki je zaplula v zaliv Apra. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Američani imajo na Guamu tudi vojaško pristanišče Apra. Na fotografiji iz lanskega septembra vidimo južnokorejsko podmornico, ki je zaplula v zaliv Apra. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Protizračna obramba, ki jo ima ameriška vojska na Guamu, naj bi bila tako primerna le za odbijanje manjših napadov iz Severne Koreje, le malo pa bi lahko naredila proti večjemu kitajskemu napadu. Ameriška vojaška letala so tudi parkirana na prostem, saj ni zaklonišč. Tudi gorivo zanje je shranjeno v rezervoarjih, ki ležijo na površini.

Kitajski "uničevalec Guama"

Kitajska na drugi strani ne skriva dejstva, da ima Guam na muhi. Raketi DF-26 z dosegom 4.000 kilometrov so Kitajci nadeli vzdevek "uničevalec Guama", piše Economist.

Kitajska. Vojaška parada.
Novice Ameriški admiral: Kitajci bi lahko Tajvan napadli še pred letom 2024

Leta 2020 so Kitajci objavili propagandni video, na katerem bombnik H-6K napada neimenovano letalsko oporišče, ki ga satelitski posnetki jasno identificirajo kot Andersen.

Američani hitijo s postavitvijo protiraketne obrambe

Američani se zavedajo pomanjkljivosti svoje obrambe. "Veliko moramo nadoknaditi," pravi viceadmiral in direktor Ameriške agencije za protiraketno obrambo (MDA) Jon Hill. Prvi korak vključuje premik ladijskega sistema aegis na celino, pojasnjuje Hill.

Kitajske balistične rakete srednjega dosega DF-26 imajo vzdevek "uničevalke Guama". Na fotografiji so rakete DF-26 na vojaški paradi v Pekingu leta 2015.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kitajske balistične rakete srednjega dosega DF-26 imajo vzdevek "uničevalke Guama". Na fotografiji so rakete DF-26 na vojaški paradi v Pekingu leta 2015. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V nasprotju s kopenskimi sistemi aegis na Poljskem in v Romuniji bo imela različica, nameščena na Guamu, boljše radarje in bo bolj gibljiva. Več radarjev naj bi zagotavljalo nadzor celotnega območja. V kombinaciji s sistemom THAAD je zagotovljena boljša zaščita pred balističnimi izstrelki.

Obramba pred manevrirnimi izstrelki, laserji in mikrovalovi

Morda so še večja grožnja za ameriško obrambo otoka manevrirni izstrelki, saj lahko letijo nizko in imajo možnost spreminjanja svoje smeri. Za uničevanje teh izstrelkov pride v poštev predvsem kombinacija različnih sistemov, kot so rakete patriot, novi in močnejši radar LTAMDS ter protiraketni sistem kratkega dosega IFPC.

Prve enote z zgoraj omenjenimi obrambnimi sistemi naj bi začele delovati leta 2024. Več opreme bo dodano postopoma, ko bo na voljo. Med drugim bi bilo koristno orožje za obrambo pred hiperzvočnimi izstrelki, ki jih je zaradi visoke hitrosti letenja in manevrskih sposobnosti težko zadeti, ter orožje za obrambo pred laserji in mikrovalovnim orožjem, še piše Economist.

Ameriški rušilec
Novice Med kitajskimi vojaškimi vajami v morje pri Tajvanu vplul ameriški rušilec
Tajvan
Novice Kitajska vojska simulirala napade na cilje na Tajvanu
Japonsko letalo
Novice V morebitnem spopadu s Kitajci naj bi Japonci izgubili 144 bojnih letal
Richard Nixon in Mao Cetung
Novice Je to največja napaka, ki so jo ZDA storile v svoji zgodovini?
Ne spreglejte