Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2023,
8.58

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

58

Natisni članek

Tajvan Kitajska vojaške vaje

Ponedeljek, 10. 4. 2023, 8.58

1 leto

Med kitajskimi vojaškimi vajami v morje pri Tajvanu vplul ameriški rušilec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

58

Ameriški rušilec | Po operaciji je ameriška vojaška ladja zapustila območje in nadaljevala operacije v Južnokitajskem morju. | Foto STA

Po operaciji je ameriška vojaška ladja zapustila območje in nadaljevala operacije v Južnokitajskem morju.

Foto: STA

Ameriški rušilec USS Milius je danes vplul na območje v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti Kitajska. Ta v bližini Tajvana končuje vojaške vaje, na katerih so danes uporabili pravo strelivo. Uradni Peking je obsodil vplutje ameriške ladje, iz Washingtona pa so sporočili, da je šlo za "podporo pravicam, svoboščinam in zakoniti uporabi morja".

Kitajska je opozorila, da je šlo za "nezakonit vdor" ameriškega rušilca v vode blizu otočja Spratly, ki si jih lasti, iz ameriške vojaške mornarice pa so sporočili, da je šlo za operacijo "svobodne plovbe v skladu z mednarodnim pravom".

Po operaciji je ameriška vojaška ladja "zapustila območje in nadaljevala operacije v Južnokitajskem morju", so še pojasnili pri ameriški mornarici.

Napetosti se stopnjujejo 

Napetosti na območju se stopnjujejo po sredinem srečanju tajvanske predsednice Caj Ing Ven s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji. Po srečanju je Kitajska napovedala vojaške vaje v okolici Tajvana.

Kot danes poroča francoska tiskovna agencija AFP, so po navedbah Pekinga kitajska vojaška letala danes med simulacijo napadov uporabila pravo strelivo, na vaji pa je sodelovala tudi letalonosilka Shandong.

Kitajska svarila

Ob začetku tridnevnih vojaških vaj v soboto je kitajska vojska sporočila, da so te svarilo "pred sodelovanjem med separatističnimi silami, ki želijo neodvisnost Tajvana, ter tujimi silami in njihovimi provokacijami". Danes je kitajska vojska sporočila, da je "uspešno opravila" vojaške vaje v bližini Tajvana, ki so še dodatno povečale napetosti v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Peking je ob tem opozoril, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana "medsebojno izključujeta". Taipei je odvrnil, da Kitajska spodkopava mir in stabilnost.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na nedavnem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Tajvan
Novice Kitajska vojska simulirala napade na cilje na Tajvanu
kitajska ladja, kitajska mornarica
Novice Kitajska začela vojaške vaje v Tajvanski ožini #video
kitajska vojska
Novice Kitajska po obisku tajvanske predsednice v ZDA odgovarja s sankcijami
Ne spreglejte