Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalska nesreča

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 8.50

8 let

Je bilo pogrešano letalo z 239 potniki ugrabljeno? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodja malezijske agencije za civilno letalstvo Azharuddin Abdul Rahman danes ni izključil možnosti, da so pogrešano malezijsko letalo boeing 777-200 ER, katerega usoda je še vedno neznana, ugrabili.

Vietnamske oblasti pa so sporočile, da rumen predmet, ki so ga našli med iskanjem letala, ni povezan s pogrešanim letalom.

"Vsako uro, vsako sekundo preiskujemo vsako ped morja" Rahman je še dejal, da do zdaj "žal niso našli še ničesar, kar bi bil lahko predmet z letala ali del letala samega". Napovedal je, da bodo povečali prizadevanja za iskanje letala, samo iskanje pa bo trajalo, "dokler bo potrebno". "Tja smo poslali ladje, a do zdaj še nismo prejeli nobene potrditve, da gre dejansko za dele letala," je po poročanju 24ur povedal Rahman. Prav tako preiskovalci pozornost namenjajo malezijskemu kopnemu ozemlju.

"Vsako uro, vsako sekundo preiskujemo vsako ped morja," je še dejal Rahman. Pri iskanju je sodelovalo 40 ladij in 34 letal devetih držav, ki letalo iščejo v vietnamskih in malezijskih vodah. Po več urah neuspešnega iskanja so območje, ki ga pregledujejo, razširili še na Južnokitajsko morje. Prav tako preiskovalci pozornost namenjajo malezijskemu kopnemu ozemlju.

Malezijske oblasti so tudi sporočile, da sodelujejo s kitajskimi obveščevalci pri identifikaciji dveh potnikov na krovu letala, ki sta potovala z ukradenima evropskima potnima listoma. Pred vstopom v letalo so ju posnele varnostne kamere na letališču.

"Zdaj je potrjeno, da ne gre za moška azijatskega videza" Iz malezijskega notranjega ministrstva so sprva sporočili, da sta imela oba moška azijatske obrazne poteze. Pozneje pa se je ta novica izkazala za napačno. "Pogledali in znova pregledali smo posnetek na videu in fotografije. Zdaj je potrjeno, da ne gre za moška azijatskega videza," je poudaril Rahman.

Generalni inšpektor malezijske policije Khalid Abu Bakar pa je sporočil, da je preiskovalcem že uspelo identificirati enega od dvojice sumljivih potnikov. Javnosti sicer njegove identitete niso razkrili.

Uporabila sta na Tajskem ukradena potna lista Potna lista, ki sta jih uporabila sumljiva potnika, sta bila izdana na ime avstrijskega državljana Christiana Kozela, ki so mu potni list ukradli leta 2012 na Tajskem, in Italijana Luigija Maraldija, ki so mu potni list prav tako na Tajskem ukradli lani.

Malezijski minister za transport Hishamuddin Hussein je ob tem dejal, da so vse podatke, ki so povezani s tem primerom, predali različnim nacionalnim obveščevalnim agencijam, ki zdaj preiskujejo primer.

Kitajska je malo pred tem sicer kritizirala malezijske oblasti, da bi morale okrepiti prizadevanja pri iskanju pogrešanega letala, na katerem je bilo več kot 150 kitajskih državljanov.

Sorodniki nekaterih potnikov na pogrešanem letalu so že izrazili jezo nad po njihovem mnenju nezadostnimi prizadevanji. Tako letalsko družbo Malaysia Airlines kot pristojne oblasti v Kualu Lumpurju in Pekingu so kritizirali zaradi pomanjkljivih informacij v zvezi s pogrešanim letalom.

Ne spreglejte