SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonski cesar za prestolonaslednika razglasil brata Fumihita

0,16

termometer

Japonski cesar Naruhito
Japonski cesar Naruhito je za svojega prestolonaslednika uradno razglasil svojega mlajšega brata Fumihita. Foto: Reuters

Japonski cesar Naruhito je danes za prestolonaslednika uradno razglasil svojega mlajšega brata Fumihita. Leto in pol po prevzemu položaja je 60-letni cesar Naruhito na posebni slovesnosti za prvega naslednika prestola krizantem določil 54-letnega brata, ker sam nima moških potomcev.

"Resno jemljem odgovornost kronskega princa in izpolnjeval bom svoje obveznosti," je ob prevzemu naslova povedal japonski prestolonaslednik Fumihito, ki nosi tudi naziv princ Akishino. Slovesnost je bila načrtovana že v aprilu, a so jo morali preložiti zaradi pandemije novega koronavirusa. Večina udeležencev današnjega dogodka je nosila masko.

Ženske glede na zakonodajo ne morejo zasesti prestola

Japonski cesarski par sicer ima 18-letno edinko, princeso Aiko, ki pa v skladu z japonsko zakonodajo ne more zasesti prestola. Ta položaj je namreč namenjen le moškim. Prestolonaslednik Fumihito ima tri otroke, in sicer dve hčerki ter 14-letnega sina.

V nasprotju z nekaterimi drugimi monarhijami po svetu Japonska ne načrtuje spremembe zakonodaje, da bi lahko državi vladale tudi cesarice, čeprav so javnomnenjske raziskave pokazale, da je javnost temu naklonjena. Naruhito je postal cesar aprila lani, potem ko je po 30 letih na položaju odstopil njegov oče Akihito.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin