Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
20.24

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

6

Natisni članek

vreme veter Dalmacija

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 20.24

1 leto, 2 meseca

Avtocesta proti Splitu odprta za osebna vozila, zaprta pa je še vedno v smeri Zagreba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

6

Na Hrvaškem, kjer je bila Dalmacija od nedelje popoldne zaradi slabega vremena odrezana od preostalega dela države, so danes popoldne za osebna vozila odprli avtocesto proti Splitu, še naprej pa je zaprta v smeri proti Zagrebu, je sporočil Hrvatski autoklub. Iz Dalmacije lahko osebna vozila proti notranjosti države vozijo po Jadranski magistrali.

 

Ponekod so sicer zapore. Za tovornjake s prikolicami je promet še vedno prepovedan iz notranjosti proti Dalmaciji, Reki ali Istri ter v obratni smeri.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je sporočil, da zaradi močne, mestoma tudi orkanske burje, v torek ostaja v veljavi rdeče opozorilo za Velebitski kanal, oranžno opozorila pa velja za zahodno obalo Istre in Kvarnerja.

Največ težav so neurja in veliki nanosi snega povzročili v Liki in Gorskem kotarju. Pripadniki hrvaške gorske reševalne službe so na terenu in pomagajo potnikom, ki so obtičali na cesti zaradi velikih količin snega.

Tako reševalci kot tudi policija vse voznike pozivajo, naj se ne odpravijo na pot, če to ni nujno potrebno. Največ snega je zapadlo na območju Gospića, in sicer 41 centimetrov, snežna odeja pa tako presega dobrih 70 centimetrov. 

Vzdolž celotne obale bo danes pihal močan veter. Kvarner bodo zajela tudi neurja z udarci vetra do 120 kilometrov na uro, so opozorili z državnega hidrometeorološkega zavoda.

V Liki in Gorskem kotarju zaradi slabih vremenskih razmer še vedno ni niti ene odprte ceste za nobeno skupino vozil od Dalmacije proti notranjosti in v obratno smer.

Samo za osebna vozila so odprli del avtoceste med Reko in Zagrebom med razcepoma Kikovica in Delnice, jadranska magistrala med Novim Vinodolskim in Senjem, državna cesta med Maslenico in krajem Zatonom Obrovački ter Paški most, so sporočili iz zveze Hrvatski autoklub (Hak). Most na Krk je odprt za osebna vozila, ne pa tudi za motorje in počitniške prikolice.

Za ves promet so zaradi močnega vetra in snega med drugim zaprli del avtoceste Zagreb−Split−Ploče med razcepom Sveti Rok in Posedarje, del jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno ter ceste Korenica−Lički Osik, Gračac−Obrovac, Gračac−Gospić, Špilnik−Korenic in Gospić−Karlobag.

Za tovornjake s prikolicami in vlačilce s polpriklopniki trenutno ni odprta nobena cesta iz notranjosti proti Reki ali Istri in obratno.

Zaradi močnega vetra so prekinjene tudi številne trajektne in katamaranske povezave na območju Reke, Kvarnerja in v Dalmaciji.

Številni prenočili v športnih dvoranah in vrtcih

Veliko potnikov je zaradi polnih hotelskih namestitev moralo prenočiti v športnih dvoranah, vrtcih in podobnih objektih. V kraju Gračac, približno na pol poti med Kninom in Gospićem, je hrvaška civilna zaščita odprla sprejemni center za potnike, ki so zaradi zaprtih cest in prometnih nesreč obstali v prometu. Vodja civilne zaščite v Gospiću Joso Živković je za hrvaško nacionalno televizijo HRT povedal, da so od nedelje zvečer do danes zjutraj v dvorane namestili okoli 200 ljudi.

Težave zaradi vremena tudi v BiH in Srbiji

Obilne snežne padavine so povzročale težave v prometu tudi v večjem delu Bosne in Hercegovine in na severu Srbije.

Zaradi velikih nanosov snega, ki v sarajevskem kantonu neprekinjeno pada že zadnjih 24 ur, se je prestolnici BiH podrlo več dreves, poroča sarajevski spletni portal Klix.ba.

Sever Srbije vključno z Beogradom je v nedeljo prekril sneg, južni del države pa so zaznamovale spomladanske temperature. V Leskovcu so tako ob 12. uri izmerili celo 22 stopinj, je poročala srbska nacionalna televizija RTS.

Zaradi mokrega in težkega snega je ponekod prišlo tudi do izpadov elektrike. Z Elektromreže Srbije so danes sporočili, da popravljajo poškodovane daljnovode, in napovedali, da bodo odpravili težave v naslednjih urah.

Burja Dalmacija
Novice Kaos na hrvaški obali, ceste v Dalmacijo zaprte
Ne spreglejte