Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2018,
15.20

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Izrael Sirija napad

Torek, 24. 7. 2018, 15.20

5 let, 9 mesecev

Izrael z dvema raketama sestrelil sirsko letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Izraelska letala | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izrael je danes z raketama patriot sestrelil sirsko vojaško letalo, ki je kršilo izraelski zračni prostor, je sporočila izraelska vojska. Neobičajen incident bi lahko povzročil dodatne napetosti v regiji. Usoda pilotov letala še ni jasna.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je poudaril, da je šlo za odkrito kršitev dogovora o prekinitvi ognja iz leta 1974 med državama ter da ne bodo dovolili vdora ali širitve sirskega konflikta na izraelsko ozemlje po kopnem ali zraku.

Letalo je strmoglavilo na sirski strani ograje na Golanski planoti. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus je dejal, da ni jasno, kaj se je zgodilo s pilotom ali pilotoma. Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da je en pilot umrl, usoda drugega pa da ni znana.

Izrael streljal na sirsko vojaško letalo

Conricus je dodal, da je letalo vzletelo iz sirskega vojaškega letalskega oporišča T4 v osrednjem delu Sirije in "z relativno visoko hitrostjo letelo proti Izraelu". Sestrelili so ga, ko je bilo dva kilometra v izraelskem zračnem prostoru na jugu Golanske planote, preden se je letalo vrnilo nazaj v Sirijo, kjer je strmoglavilo. Povedal je še, da jim ni jasno, ali je namerno vstopilo v izraelski zračni prostor.

Gaza
Novice Izrael in Hamas dosegla dogovor o prekinitvi ognja v Gazi

Neimenovani vir sirske vojske je potrdil, da je Izrael streljal na eno od sirskih vojaških letal, ki pa je po njegovih trditvah nad sirskim ozemljem izvajalo operacijo proti džihadistom. "Izrael je ciljal eno od naših letal v sirskem zračnem prostoru," je dejal vir po poročanju sirske tiskovne agencije Sana. Ni pa povedal, ali je bilo pri tem letalo tudi zadeto.

Po letu 2014 je to prvič, da je Izrael sestrelil kakšno sirsko vojaško letalo s posadko. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da so od jutranjih ur zaznali povečanje notranjih spopadov v Siriji, ki vključuje tudi zračne sile.

Izrael je v najvišji pripravljenosti

Ob tem so v Izraelu dodali, da so v stanju najvišje pripravljenosti in da bodo nadaljevali z ukrepi proti kršitvam leta 1974 sklenjenega dogovora o prekinitvi ognja med državama. V Siriji med drugim poteka ofenziva sirske vojske ob podpori ruske za ponovno osvojitev predelov na jugu države, ki je bilo doslej v rokah upornikov.

Izraelska zastava
Novice Izrael sprejel sporni zakon o nacionalni državi Judov

Izrael že več tednov v luči ofenzive sirske vojske ob podpori Rusija na jugu Sirije izpostavlja, da bo tudi s silo uveljavljal prekinitev ognja. Današnji incident se je zgodil dan potem, ko je izraelska protizračna obramba proti Siriji izstrelila rakete.

Izraelski premier Netanjahu se je v ponedeljek v Jeruzalemu sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim sta govorila tudi o razmerah v Siriji.

Olimpija Qarabag
Sportal Strelski festival Mure, Udinese premočan za Gorico, Izraelci za Kranjčane

Izrael je med šestdnevno vojno leta 1967 na Golanski planoti Siriji odvzel okoli 1200 kvadratnih kilometrov ozemlja. Zasedba ozemlja mednarodno ni nikoli bila priznana.

protest Izrael Gaza Jeruzalem
Novice Izrael zaostril blokado Gaze
Ne spreglejte