Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2018,
8.51

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

smrt nasilje Gaza Izrael

Sobota, 21. 7. 2018, 8.51

5 let, 9 mesecev

Izrael in Hamas dosegla dogovor o prekinitvi ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Gaza | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po dnevu silovitega izraelskega obstreljevanja območja Gaze sta se Izrael in skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, dogovorila za prekinitev ognja. V stopnjevanju nasilja so bili na območju Gaze včeraj ubiti štirje Palestinci in izraelski vojak.

"Ob pomoči Egipta in Združenih narodov smo se dogovorili za vrnitev v obdobje miru med izraelskimi okupacijskimi silami in palestinskimi strankami," je sporočil predstavnik Hamasa Favzi Barhum

Tiskovni predstavnik izraelske vojske ni želel potrditi omenjenega dogovora, a je dejal, da je Izrael ponoči končal napade. Kljub temu je izraelska vojska danes streljala na vojaški položaj Hamasa, ko je skupina Palestincev preko ograje poskušala vstopiti v Izrael.

protest Izrael Gaza Jeruzalem
Novice Izrael zaostril blokado Gaze

V nasilju umrli štirje Palestinci in izraelski vojak

Če so navedbe o dogovoru resnične, potem gre za drugi dogovor o prekinitvi ognja med sprtima stranema v tednu dni, ki je prinesel okrepitve nasilja in bojazni, da bo med Izraelom in Hamasom izbruhnila nova vojna. Sprti strani sta bili od leta 2008 trikrat v vojni.

V petek je bil v palestinskem obstreljevanju na izraelski meji z Gazo ubit palestinski vojak, in sicer prvi po vojni, ki je na omenjenem območju nazadnje divjala leta 2014. Izrael je odgovoril s silovitimi letalskimi napadi na vojaške cilje Hamasa na območju Gaze.

Izrael je z obstreljevanjem Gaze začel potem, ko so Palestinci z omenjenega območja v Izrael izstrelili tri rakete. V nasilju so umrli štirje Palestinci in en Izraelec. | Foto: Reuters Izrael je z obstreljevanjem Gaze začel potem, ko so Palestinci z omenjenega območja v Izrael izstrelili tri rakete. V nasilju so umrli štirje Palestinci in en Izraelec. Foto: Reuters

Pri tem so bili po palestinskih podatkih ubiti trije pripadniki Hamasa in palestinski protestnik, ki so ga ubili izraelski vojaki med protesti na meji med Izraelom in Gazo.

Gaza, napad
Novice Izraelska vojska z močnim ognjem nad Gazo

Izrael trdi, da so Palestinci v Izrael izstrelili tri rakete

Izraelska vojska je sporočila, da so zadeli 15 vojaških tarč Hamasa na severu Gaze in 25 tarč na jugu območja. Operacijo so izvedli med petkovim protestom Palestincev na meji me Izraelom in območjem Gaze, ki potekajo že štiri mesece. Izrael hkrati trdi, da so palestinski skrajneži v Izrael izstrelili tri rakete.

Po podatkih palestinskih oblasti v Gazi je bilo v omenjenih palestinskih protestih doslej ubitih več kot 130 Palestincev, 15 tisoč ljudi pa je bilo ranjenih.

Ne spreglejte