Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
8.32

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael zaporniki Palestina

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 8.32

4 leta, 7 mesecev

Izrael odobril izpustitev 26 palestinskih zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izrael je odobril izpustitev 26 palestinskih zapornikov in že tudi objavil njihova imena. Gre za del dogovora, v okviru katerega se bodo nadaljevala neposredna pogajanja med Izraelci in Palestinci.

Kot so v nedeljo zvečer objavile izraelske oblasti, bodo zapornike izpustili v roku 48 ur po objavi njihovih imen, predvidoma v torek. 14 se jih bo vrnilo na območje Gaze, 12 pa na Zahodni breg. Osem od njih naj bi sicer kazen odslužilo v naslednjih treh letih, dva pa v naslednjega pol leta.

Svojci žrtev ogorčeni nad izpustitvijo Med 26 zaporniki jih je bilo 20 obsojenih zaradi umora, preostali so se za zapahi znašli zaradi pomoči pri umoru.

Svojci žrtev so napovedali, da bodo na sodišču oporekali odločitvi o njihovi izpustitvi. "To niso politični zaporniki, to so morilci," je dejal brat ene žrtev, ki je bila umorjena pred 20 leti in dodal, da "ni mogoče, da je naša kri tako poceni".

Palestinske oblasti pod vodstvom predsednika Mahmuda Abasa so kot pogoj za začetek novih pogovorov med obema stranema navajale izpustitev 104 dolgotrajnih zapornikov. Preostale naj bi na svobodo izpustili v štirih korakih, vzporedno s potekom pogovorov.

Večletni zastoj pogajanj med državama Pogajanja med Izraelci in Palestinci so se po več letih zastoja ob posredovanju ZDA ponovno začela pred dvema tednoma. Njihov cilj je doseči rešitev, ki bi vključevala oblikovanje dveh držav.

Sprti strani in ZDA upajo, da bodo dosegli sporazum o dveh državah v okviru meja iz leta 1967, a bo pot do dogovora trnova. Ključna vprašanja bodo status mesta Jeruzalem, ki ga Palestinci želijo za prestolnico svoje države, judovske naselbine na palestinskih ozemljih in pravica palestinskih beguncev do vrnitve na svoje domove, ki so zdaj na ozemlju Izraela.

Prav v nedeljo je Izrael odobril gradnjo več kot 1000 novih stanovanj za judovske naseljence na zasedenih ozemljih, Palestinska stran je v odzivu na novico sporočila, da izraelski načrti kažejo, da judovska država ne misli resno glede pogajanj.

Ne spreglejte