Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
10.51

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61

Natisni članek

Gaza Hamas vojna Izrael

Torek, 16. 1. 2024, 10.51

3 mesece, 1 teden

102. DAN VOJNE V IZRAELU

Nov resen incident v Rdečem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,61
Vojna v Izraelu | Ob tem niso navedli, ali je šlo za napad jemenskih hutijev. Ti v zadnjem času zaostrujejo napade na trgovske ladje v Rdečem morju in delujejo v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo. | Foto Reuters

Ob tem niso navedli, ali je šlo za napad jemenskih hutijev. Ti v zadnjem času zaostrujejo napade na trgovske ladje v Rdečem morju in delujejo v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo.

Foto: Reuters

Grška ladja za prevoz razsutega tovora je bila ob obali Jemna tarča raketnega napada, je danes sporočila britanska družba za upravljanje pomorskih tveganj Ambrey. Ameriška vojska pa je sporočila, da je v Arabskem morju zasegla dele raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijskim upornikom v Jemnu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

19.40 ZDA z novimi napadi na jemenske hutije
17.41 Različna stališča glede vpliva konflikta v Rdečem morju na trgovino
16.00 V izraelskih napadih v Gazi ubitih več deset ljudi
15.22 EU na teroristični seznam dodala vodjo Hamasa
13.39 Nov incident: raketa zadela ladjo v Rdečem morju 
11.08 Izrael: Konec intenzivnih spopadov na severu Gaze 

19.40 ZDA z novimi napadi na jemenske hutije

Ameriška vojska je izvedla napade na štiri balistične rakete uporniških hutijev v Jemnu, je danes sporočil ameriški uradnik in dodal, da so rakete ogrožale civilne in vojaške ladje v regiji. Kljub napadom na Jemen si ZDA prizadevajo za deeskalacijo razmer na Bližnjem vzhodu, je izjavil svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan.

"ZDA so v samoobrambi izvedle napade na štiri hutijske balistične rakete, ki so neposredno ogrožale trgovske ladje in ladje ameriške mornarice," je pod pogojem anonimnosti povedal ameriški uradnik. Kljub napadom na Jemen pa si ZDA prizadevajo za deeskalacijo razmer na Bližnjem vzhodu, je na današnjem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu dejal Sullivan. Potek konflikta med ZDA in hutiji je po njegovem mnenju odvisen od "tistih, ki imajo vpliv v Teheranu in vpliv v drugih prestolnicah na Bližnjem vzhodu".

Ponovno je zagovarjal pravico Izraela do obrambe pred palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, a pri tem poudaril, da mora Izrael spoštovati mednarodno humanitarno pravo in razlikovati med teroristi in nedolžnimi civilisti. Dodal je, da si ameriška administracija še vedno želi rešitve dveh držav in vključevanja Izraela v regijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Cilj bi morala biti prihodnost, v kateri bodo Izraelci in Arabci lahko živeli v miru, v kateri bodo Palestinci imeli lastno državo, Izrael pa bo imel zagotovljeno varnost," je še dodal.

Hutiji v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo proti gibanju Hamas, napadajo tovorne ladje v Rdečem morju. ZDA in Velika Britanija sta v odgovor na te napade v petek izvedli napade na položaje hutijev v Jemnu, ZDA pa so izvedle nove napade še dan kasneje.

17.41 Različna stališča glede vpliva konflikta v Rdečem morju na trgovino

Konflikt v Rdečem morju, kjer se je danes zgodil nov napad na trgovsko ladjo, po oceni izvršnega podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa predstavlja tveganje za evropsko gospodarstvo. Če nemški gospodarski minister Robert Habeck v dobavnih verigah ne pričakuje večjih težav, pa je drugačnega mnenja katarski premier.

"Dogajanje v Rdečem morju predstavlja tveganje za gospodarstvo EU. Razmere spremljamo zelo pozorno. Vpliv motenj v ladijskem prometu je trenutno omejen, vključno z vplivom na cene nafte in plina," je danes na novinarski konferenci po zasedanju ministrov EU za finance povedal izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen tudi za trgovino, Dombrovskis.

Nemški gospodarski minister Habeck je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da zaradi napetosti v Rdečem morju ne pričakuje večjih težav v dobavnih verigah za nemško gospodarstvo. "V dobavnih verigah že prihaja do zamud, ker ladje potujejo daleč naokoli, vendar se Evropejci lahko prilagodijo spremembi," je dejal Habeck na Svetovnem gospodarskem forumu, ki te dni poteka v Davosu.

Ladje, ki iz Azije oz. zalivskih držav v Evropo potujejo preko Sueškega prekopa, morajo prečkati Rdeče morje. Omenjena pot predstavlja približno deset odstotkov svetovne trgovine. Večje ladijske družbe zdaj ladje, namenjene v Evropo, pošiljajo po veliko daljši poti okoli južne konice Afrike. "Vsi mi govorijo, da se bodo stvari spet uredile," je dejal Habeck. Ob tem je ocenil, da transportni stroški nimajo take vloge, da bi povzročili velike težave.

Bolj pesimističen je bil v Davosu katarski premier Mohamed bin Abdulrahman al Tani. "Utekočinjen zemeljski plin (LNG) je ... kot vsaka druga trgovska pošiljka. Napetosti bodo vplivale nanje," je dejal. Čeprav obstajajo alternativne poti, pa so te po njegovi oceni manj učinkovite, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je še opozoril, da bi vojaški napadi na Jemen lahko pripomogli k poslabšanju krize.

Se je pa zaradi strahu pred stopnjevanjem napetosti po poročanju medijev britanski naftni velikan Shell odločil, da bo za nedoločen čas zaradi napadov prekinil tranzit po Rdečem morju.

16.00 V izraelskih napadih v Gazi ubitih več deset ljudi

V novih izraelskih napadih na območju Gaze je bilo ponoči ubitih najmanj 78 ljudi, je sporočil tiskovni urad palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Na udaru naj bi bilo zlasti mesto Han Junis na jugu enklave. Izraelska vojska pa je sporočila, da so borci Hamasa proti kraju Netivot na jugu Izraela izstrelili 50 raket, ki pa niso terjale žrtev.

Večino raket, ki jih je oboroženo krilo Hamasa, Brigade Izadina al Kasama, izstrelilo proti Netivotu, je izraelska zračna obramba prestregla, poročajo tuje tiskovne agencije. Izraelska vojska je sporočila tudi, da so njeni pripadniki v Gazi ubili več deset borcev palestinskih skupin, ki jih označujejo za teroristične. Ob tem naj bi zasegli okoli sto raketometov in 60 raket.

Ministrstvo za zdravje v enklavi, ki ga upravlja Hamas, je medtem sporočilo, da je število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi na palestinski strani naraslo na 24.285. Ranjenih je po zadnjih podatkih 61.154, pogrešanih pa najmanj osem tisoč.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je sicer v ponedeljek zatrdil, da se bo intenzivna faza vojne na jugu Gaze, kjer so izraelski napadi trenutno najsilovitejši, kmalu končala. Ob tem je zagotovil, da bodo po koncu vojne z Gazo upravljali Palestinci, Hamas pa ne bo več predstavljal grožnje Izraelu.

Minister brez portfelja v vojnem kabinetu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja Gideon Saar pa je za izraelski vojaški radio Galac izjavil, da palestinsko gibanje še zdaleč ni poraženo. "Hamas še zdaleč ni poražen in če kdo misli, da bo obstajala alternativa njegovi vladavini na območju Gaze, se to preprosto ne bo zgodilo," je po poročanju Al Jazeere dejal Saar.

15.22 EU na teroristični seznam dodala vodjo Hamasa

Svet EU je danes na teroristični seznam Evropske unije dodal političnega voditelja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja, so sporočili iz Bruslja. S tem ukrepom mu je EU zamrznila premoženje v 27 državah članicah, financirati ali gospodarsko podpirati pa ga ne sme nihče iz unije.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je že pozdravil potezo EU in jo označil za rezultat "izraelskih diplomatskih prizadevanj, da bi zadušili Hamas, ga delegitimizirali in prepovedali vsakršno podporo gibanju", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU je na teroristični seznam doslej dodala več visokih predstavnikov palestinskega gibanja, kot odgovor na grožnjo, ki jo predstavlja Hamas, in na njegov teroristični napad na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1.200 ljudi. V izraelskih povračilnih operacijah na območju Gaze pa je doslej umrlo več kot 24.200 ljudi. 61-letni Sinvar sicer v javnosti ni bil opažen od oktobrskega terorističnega napada na Izrael.

Svet EU je na teroristični seznam Evropske unije dodal političnega voditelja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja. | Foto: Guliverimage Svet EU je na teroristični seznam Evropske unije dodal političnega voditelja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja. Foto: Guliverimage

13.39 Nov incident: raketa zadela ladjo v Rdečem morju 

Grška ladja za prevoz razsutega tovora je bila ob obali Jemna tarča raketnega napada, je danes sporočila britanska družba za upravljanje pomorskih tveganj Ambrey, odgovornost pa so že prevzeli jemenski hutiji. Ameriška vojska pa je sporočila, da je v Arabskem morju zasegla dele raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijskim upornikom v Jemnu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ladja za prevoz razsutega tovora, ki pluje pod malteško zastavo in je v lasti Grčije, je bila med prečkanjem južnega dela Rdečega morja zadeta z raketo," je sporočila britanska družba Ambrey. Dodali so, da se je ladja, ki je bila namenjena proti Sueškemu prekopu, po napadu preusmerila proti pristanišču.

Glede na navedbe virov v grški vladi je ladja s 24-člansko posadko utrpela določeno škodo, a je lahko nadaljevala plovbo. Poškodovanih ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odgovornost za napad so prevzeli jemenski hutiji, ki so dodali, da so ladjo napadi z raketami, potem ko se posadka ni odzvala na svarila. Hutiji v zadnjem času zaostrujejo napade na trgovske ladje v Rdečem morju in delujejo v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo.

Ob tem niso navedli, ali je šlo za napad jemenskih hutijev. Ti v zadnjem času zaostrujejo napade na trgovske ladje v Rdečem morju in delujejo v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo. Predstavniki hutijev današnjega incidenta za zdaj niso komentirali.

Jemenski uporniki so v nedeljo na ameriški rušilec v Rdečem morju izstrelili vodeno raketo, ki jo je ameriška vojska sestrelila, v ponedeljek pa so ob obali Jemna z raketo zadeli ameriško tovorno ladjo. Poročil o poškodovanih in večji škodi sicer ni bilo.

Na napade hutijev so se že minuli konec tedna odzvale oborožene sile Velike Britanije in ZDA, ki so izvedle več zračnih napadov na položaje jemenskih upornikov. Ti pa so odgovorili, da nameravajo kljub posredovanju zahodnih zaveznic nadaljevati napade. Iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) so ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili, da je ameriška mornarica na ladji v Arabskem morju blizu obale Somalije zasegla sestavne dele balističnih in manevrirnih raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijem.

"To je prvi zaseg naprednega konvencionalnega orožja, ki ga Iran dobavlja hutijem, od začetka napadov na trgovske ladje novembra 2023. Prva analiza kaže, da so hutiji enako orožje uporabili za napade na trgovske ladje, ki plujejo po Rdečem morju," je zapisano v poročilu Centcoma.

11.08 Izrael: Konec intenzivnih spopadov na severu Gaze 

Intenzivna faza kopenske ofenzive na jugu obalne enklave na območju mesta Kan Junis se bo kmalu končala, je v ponedeljek dejal izraelski obrambni minister Yoav Gallant.

"Ob koncu vojne ne bo nobene vojaške grožnje iz Gaze. Hamas ne bo mogel nadzorovati in delovati kot vojaška sila na območju Gaze, IDF pa bo imela popolno svobodo delovanja, da naredi vse, kar je potrebno, da brani državljane Izraela," je dejal Gallant. "Morda bo trajalo dolgo, a končalo se bo s popolno zmago."

Čeprav se bo obdobje intenzivnih spopadov kmalu končalo, morajo oborožene sile nadaljevati vojaški pritisk, da zagotovijo izpustitev preostalih izraelskih talcev v Gazi, je dejal. "Če bo prišlo do prekinitve ognja, bo usoda talcev za več let v ujetništvu Hamasa zapečatena," je dejal Gallant. "Brez vojaškega pritiska se nihče ne bo pogovarjal z nami. Samo s pozicije sile je mogoče izpustiti talce," je dejal.

Mednarodni pritisk na Izrael vztrajno narašča, naj zmanjša intenzivnost napadov in se izogne ​​množičnim civilnim žrtvam med napadi na območju Gaze. Washington je Izrael pozval, naj preide z močnega bombardiranja na bolj ciljno usmerjene napade na islamistično militantno skupino Hamas.​

Khalid Abdalla
Trendi Tihi protest igralca na rdeči preprogi #foto
Sagiv Jehezkel
Sportal Izraelski nogometaš v Turčiji aretiran zaradi sporočila o vojni
tovorna ladja Galaxy Leader, ugrabitev
Novice Ameriško tovorno ladjo zadela raketa #video
Izraelska zastava
Sportal IIHF zaradi varnosti izključila Izrael, zdaj na zvezo pritiska politika
Ne spreglejte