SiolNET. Novice Svet
2,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izjemno odkritje razkriva tisočletja stare skrivnosti #video

2,45

termometer

V starodavni nekropoli jugozahodno od egiptovske prestolnice Kairo so odkrili več kot 80 sarkofagov, starih okoli 2.500 let.

Reuters

Na območju Sakare, nekropole staroegipčanske prestolnice Memfis, kjer stoji tudi znamenita Džoserjeva stopničasta piramida, so arheologi že septembra in v začetku oktobra našli 59 dobro ohranjenih in zapečatenih lesenih sarkofagov.

Ramzes Novice V Egiptu odkrili redko poprsje faraona Ramzesa II.

Minister pravilno napovedal nova odkritja

Ob odprtju enega od njih so naleteli na izjemno dobro ohranjeno mumificirano truplo, zavito v pokopno tkanino, okrašeno s hieroglifi v svetlih barvah. Nove sarkofage so odkrili v treh jaških na globinah do 12 metrov. Kot je takrat povedal egiptovski minister za turizem in starine Khaled al-Anani, je na omenjeni lokaciji verjetno še več sarkofagov: "Menim, da ne gre za konec, ampak za začetek velikega odkritja." 

Našli tudi mumificirane kače, ptice, skarabeje in druge živali

Arheologi so v zadnjih letih po poročanju STA med izkopavanji v Sakari naleteli na številne najdbe, pa tudi na mumificirane kače, ptice, skarabeje in druge živali. Na območju nekropole so našli več deset kipov, med njimi bronast kipec boginje Nefertem.

Glede na predhodne študije so v lesenih sarkofagih verjetno pokopani duhovniki, državniki in druge ugledne osebnosti egipčanske družbe 26. dinastije. Sarkofage bodo shranili v Veliki egiptovski muzej v Gizi, katerega odprtje je načrtovano prihodnje leto.

Bager Novice Pri gradnji letališča naleteli na neverjetno odkritje Ptuj Novice To so arheologi odkrili v najstarejšem slovenskem mestu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin