Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2013,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija evro

Sobota, 2. 3. 2013, 11.11

8 let

"Izhod Velike Britanije iz EU-ja bi bil kot ločitev po 40 letih zakona"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik evropskega sveta je v svojem nastopu v Londonu komentiral tudi možnost izstopa Velike Britanije iz EU-ja, ki pa po njegovih besedah naj ne bi bil zastonj.

Herman Van Rompuy je britanske sogovornike na srečanju v britanski prestolnici opomnil, da bi Velika Britanija v prihodnje lahko igrala vodilno vlogo pri izgradnji evropskega gospodarstva, ob tem pa je tudi opozoril, da EU ne bo pristala na poskuse uradnega Londona, da bi izbiral, "katera pravila mu odgovarjajo in katera ne". "Ne gre za preprost izhod skozi vrata" "Popolnoma zapustiti evropski klub, kot to zahtevajo nekateri, je pravno gledano povsem mogoče. V ta namen obstaja izhodna klavzula," je med drugim dejal Van Rompuy. "Vseeno pa ne gre za preprost izhod skozi vrata. Tako pravno kot tudi politično bi šlo v tem primeru za zelo zapleteno in izjemno nepraktično zgodbo. Zamislite si namreč ločitev po 40 letih zakona," je bil slikovit visoki evropski predstavnik. Britanske želje niso ostale neopažene "Izhod iz povezave je dejanje svobodne volje posamezne članice in je povsem legitimen, kljub temu pa ni brezplačen," je še dejal Van Rompuy, ki je tudi dejal, da želja nekaterih Britancev po redefiniranju odnosa njihove države z Unijo ni ostala neopažena.

Oslabljena britanska pogajalska pozicija? "Ne morem govoriti v imenu drugih evropskih voditeljev, a predpostavljam, da niti enemu od njih takšna želja Velike Britanije ni povšeči, po drugi strani pa se je tudi pretirano ne bojijo," je dejal. Podaril je tudi, da nedorečeni in nejasni odnosi z Evropsko unijo spodkopavajo britansko pogajalsko pozicijo. "Kako boste prepričali sobo, polno ljudi, če z eno roko že držite kljuko na vratih?"

"Ljudje so dokončno uvideli, da bo evro obstal" Belgijec je pred sobo, polno otoških finančnikov, tudi poudaril, da skupna valuta evro ni več ogrožena. "Zgodbe o neizbežnem razpadu monetarne unije so preteklost. Ljudje so dokončno uvideli, da bo evro obstal, med drugim predvsem zaradi močne politične zavezanosti k temu projektu. Tudi v primeru bodočih gospodarskih turbulentnosti imamo zdaj močno orožje, ki smo ga potrebovali," je sklenil.

Ne spreglejte