Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
17. 12. 2015,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nizozemska begunci migranti prosilci za azil

Četrtek, 17. 12. 2015, 10.04

8 let

Izgredi na Nizozemskem: policisti s streli nad nasprotnike migrantov (video)

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Več kot dva tisoč nasprotnikov migrantov je v majhnem nizozemskem mestu Geldermalsen pred mestno hišo protestiralo proti gradnji azilnega centra. Protesti so se sprevrgli v nasilje.

Geldermalsen je nizozemsko mesto v bližini Utrechta z okoli 27 tisoč prebivalci. Ker je mestni svet začel obravnavati načrt o gradnji nastanitvenega centra za okoli 1.500 prosilcev za azil, se je pred mestno hišo v sredo zvečer protestno zbralo več kot dva tisoč meščanov.

Razjarjeni protestniki s pločevinkami nad policiste Ti so vzklikali protitujske slogane, v policiste metali pločevinke piva in petarde ter skušali nasilno prebiti ograjo, ki so jo policisti postavili pred mestno hišo.

Policisti so zato v zrak izstrelili nekaj opozorilnih strelov, da bi razgnali množico, piše britanski časnik The Guardian, ki se sklicuje na nizozemsko radiotelevizijo NOS.

Veliko aretacij, nobenega hudo poškodovanega Kot je sporočila nizozemska policija, so veliko protestnikov aretirali. Izgred v Geldermalsnu je največji protitujski izgred v deželi mlinov na veter po oktobrskem napadu huliganov na center s sirskimi begunci, v katerem pa nihče naj ne bi bil huje poškodovan.

Namestnik pravosodnega ministra Klaas Dijkhoff, ta v nizozemski vladi tudi bdi nad priseljevanjem in azilno politiko, je proteste v Geldermalsnu označil kot "nenizozemske".

Napadi na azilne centre na Švedskem in v Nemčiji V zadnjih mesecih iz številnih zahodnoevropskih držav poročajo o napadih na azilne centre. Tako so na Švedskem, ki je vedno slovela po strpni politiki do priseljencev, nasprotniki prebežnikov na podeželju zažgali že več kot deset azilnih centrov. O požigih domov za prosilce za azil poročajo tudi iz Nemčije.

Ne spreglejte