Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
17.35

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

14

Natisni članek

most na Pelješac Bakir Izetbegović BiH Hrvaška

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 17.35

5 let, 8 mesecev

Izetbegović: Hrvaška z gradnjo mostu na Pelješac krši suverenost BiH #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

14

Potem ko so na Hrvaškem danes uradno odprli gradbišče za most na Pelješac, je predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović ocenil, da je gradnja hrvaškega mostu na polotok Pelješac kršitev suverenosti BiH. Napovedal je, da bodo v BiH sprožili vse potrebne ukrepe proti Hrvaški pred mednarodnimi ustanovami.

Bakir Izetbegović je danes spet poudaril, da Hrvaška z izgradnjo mostu krši določila konvencije Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu ter ogroža pravico BiH do izhoda na odprto morje. Kot je zapisal, za BiH ni sporno, da Hrvaška uveljavi svojo pravico povezovanja svojega ozemlja, a je treba pred tem urediti spor o meji.

Novice Izetbegović gradnjo mostu na Pelješac pogojuje z ureditvijo meje s Hrvaško

Izetbegović: Zagreb pri gradnji mostu ignorira nasprotovanje BiH

Spomnil je, da je predsedstvo BiH leta 2007 od Hrvaške zahtevalo, naj ustavi gradnjo mostu na Pelješac, dokler spor o meji ne bo rešen, ter da gre za enotno stališče BiH. Hkrati je zatrdil, da Zagreb ignorira nasprotovanje BiH izgradnji mostu.

Izetbegović je še navedel, da Hrvaška pri prošnji za sofinanciranje mostu iz skladov EU ni natančno obvestila Evropske komisije, da glede projekta ni nobenih sporov.

Dodal je, da je Evropska komisija lani jeseni pozvala Hrvaško, naj uredi odprta vprašanja z BiH glede mostu, medtem pa naj se vzdrži dejavnosti, ki bi imele za posledico pravne in finančne obveznosti za EU zaradi pravosodnih postopkov.

Video: YouTube


BiH bi lahko tožila Hrvaško na mednarodnem sodišču v Hamburgu

Bošnjaški član predsedstva BiH je napovedal, da bodo zahtevali zaščito svojih pravic pred mednarodnimi ustanovami. Med drugim je ocenil, da so vsi predstavniki oblasti v BiH obvezani zaščiti interese in pravice BiH, čeprav so "v nekaterih ustanovah jasno izražene obstrukcije tistih, ki so jim interesi Hrvaške nad interesi lastne države".

Predstavniki hrvaškega naroda v BiH namreč v izgradnji mostu na Pelješac ne vidijo nič spornega, gradnji pa ne nasprotujejo niti predstavniki srbskega naroda v BiH.

Mediji v BiH zdaj ugibajo, ali bo Izetbegović tožil Hrvaško na mednarodnem sodišču za pomorsko mednarodno pravo v Hamburgu. Ob tem dodajajo, da je hrvaški most tudi predvolilna tema v BiH.

Gradnja 2,4 kilometra dolgega hrvaškega mostu na Pelješac je ocenjena na 420 milijonov evrov. | Foto: Pipenbaher Consulting Gradnja 2,4 kilometra dolgega hrvaškega mostu na Pelješac je ocenjena na 420 milijonov evrov. Foto: Pipenbaher Consulting

Gradnja 2,4 kilometra dolgega mostu je ocenjena na 420 milijonov evrov

Hrvaška vlada vztraja, da so pri gradnji mostu upoštevali vse zahteve BiH o nemotenem ladijskem prometu glede pristanišča BiH v Neumu. Trdijo, da iz Sarajeva niso dobili nobene uradne zahteve za zaustavitev gradnje.

Izetbegovićevo sporočilo za javnost so v Sarajevu objavili prav danes, ko so predstavniki javnega podjetja Hrvatske ceste (HC) tudi uradno predali posle za gradnjo mostu na Pelješac konzorciju izvajalcev iz Kitajske, na čelu katerega je družba China Road and Bridge Corporation.

Bakir Izetbegović
Novice Izetbegović zavrnil trditve o vzpostavitvi muslimanske države v BiH

Danes je tudi začel teči 36-mesečni rok, v katerem naj bi kitajski konzorcij izgradil 2,4 kilometra dolg most, ki bo povezal skrajni jug države s Hrvaško, ljudem pa ne bo več treba potovati čez ozemlje BiH. Gradnja mostu je ocenjena na 420 milijonov evrov. EU bo iz kohezijskih skladov prispevala 85 odstotkov tega zneska.

Ne spreglejte