SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po državnem udaru: Da popravimo smer revolucije … #video

0,19

termometer

V Sudanu je prehodna vlada razpuščena, razglašeno je izredno stanje, je v televizijskem nagovoru le nekaj ur po prvih poročilih o državnem udaru v tej vzhodnoafriški državi sporočil vodja prehodnih oblasti v državi, general Abdul Fatah Al Burhan.

"Da popravimo smer revolucije, smo se odločili razglasiti izredne razmere po vsej  državi," je dejal Al Burhan. Ob tem je potrdil razpustitev prehodne vlade in suverenega sveta, ki ga sestavljajo predstavniki vojske in civilne družbe. Vojska bo omogočila prehod k demokraciji, je še dejal general. Po njegovih besedah želijo predati vodenje države civilni vladi po volitvah julija 2023.

Al Burhan je nagovoril državljane po televiziji, potem ko so oborožene sile aretirale vidnejše člane vlade, med njimi premierja Abdala Hamdoka. V državi so izbruhnili tudi protesti in izgredi. V prestolnici Kartum naj bi vojaki celo streljali na protestnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aretirani, ker niso podprli udara

Ministrstvo za informiranje je na Facebooku potrdilo aretacijo vidnejših članov vlade, češ da niso hoteli podpreti udara. Aretacijo premierja so označili za ugrabitev. Potrdili so tudi, da so vojaki začeli streljati na protestnike, ki so se uprli vojaškemu udaru v bližini ministrstva za obrambo.

V izgredih je bilo do zdaj ranjenih okoli 12 ljudi, so sporočili iz neodvisne organizacije Osrednji odbor sudanskih zdravnikov.

Brez interneta in letalskih prevozov

Da se je v Sudanu začel državni udar, so mediji poročali že ponoči. Vojska je med drugim zaprla vse glavne vpadnice v Kartum in patruljira po ulicah prestolnice. Po vsej državi so prekinjene internetne povezave, državna televizija oddaja le še patriotske pesmi. Zaprto naj bi bilo mednarodno letališče v Kartumu.

Vlada premierja Hamdoka je bila vzpostavljena, potem ko so množični protesti leta 2019 z oblasti odnesli dolgoletnega avtoritarnega predsednika Omarja Al Baširja. Formalno je sicer Sudanu vladal t. i. suvereni svet z generalom Abdulom Fatahom Al Burhanom na čelu, ki je nadziral delo vlade. A ta delitev oblasti na civilno in vojaško je bila ves čas zelo krhka.

V Sudanu protesti trajajo že tedne

Napetosti med civilnimi oblastmi na eni ter vojsko na drugi strani so se po neuspešnem poskusu državnega udara pred dobrim mesecem dni dodatno zaostrile, poroča AFP. Prejšnji teden so v več mestih v Sudanu potekali množični protesti v podporo civilni vladi in demokratičnim reformam, medtem ko so se pred predsedniško palačo v Kartumu utaborili protestniki, ki so zahtevali vrnitev vojaških oblasti.

Prehodno vlado so obenem pretresali spori, ki jih je Hamdok pred kratkim označil za "najhujšo in najbolj nevarno krizo", odkar je Sudan leta 2019 stopil na pot tranzicije. Premier je še v soboto zanikal govorice, da naj bi privolil v preoblikovanje vlade, a obenem poudaril, da si ne prisvaja pravice do odločanja glede usode prehodnih institucij.

Janez Janša, Matej Tonin Novice Janez Janša in Matej Tonin na dom prejela grožnji s smrtjo Vdaja vojakov JLA Novice Še zadnji so odšli

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin