Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2016,
15.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Irak Islamska država

Nedelja, 19. 6. 2016, 15.16

6 let, 7 mesecev

Iz Faludže v treh dneh zbežalo 30 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Faludža Irak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Spopadi v iraškem mestu Faludža, v katerega središče so v petek vstopile iraške sile, so v beg pognali najmanj 30 tisoč ljudi, je sporočil Norveški svet za begunce. Ob tem je opozoril na grozečo humanitarno katastrofo in veliko verjetnost, da je v mestu še vedno na desetine družin.

Humanitarna skupina, ki skrbi za begunska zatočišča v okolici mesta, zaradi velikega navala beguncev le stežka obvladuje razmere, zaradi česar so morali nekateri begunci prenočiti na prostem. Po podatkih humanitarnih delavcev je pred tem od začetka ofenzive vladnih sil na mesto, ki se je začela 23. maja, svoje domove že zapustilo 32 tisoč ljudi.

Zaloge vode v mestu hitro kopnijo

"Iraško vlado rotimo, naj pomaga v tej humanitarni katastrofi, ki se odvija pred našimi očmi," je v sporočilu zapisal direktor iraške podružnice sveta Nasr Muflahi. Norveški svet za begunce je namreč opozoril, da med drugim zaradi hitro kopnečih zalog vode ne bo mogel več dolgo zagotavljati pomoči beguncem.

Zatočišče za 1.800 ljudi ima le eno toaleto za ženske

Ob tem so v svetu kot enega od primerov neustreznega soočanja s problematiko izpostavili enega od nedavno odprtih zatočišč, ki sprejme 1.800 ljudi, a ima le eno toaleto za ženske. "Iraška vlada mora prevzeti vodilno vlogo pri zagotavljanju osnovnih dobrin najbolj ranljivim skupinam beguncev, za katerimi so meseci travm in nasilja," je še poudaril Muflahi.

Faludža Irak | Foto: Reuters Foto: Reuters

Iraška vojska v petek le zavzela mesto

Iraške sile so v petek po več dneh spopadov s pripadniki skrajne skupine Islamska država (IS) vstopile v središče Faludže in zavzele upravne stavbe ter stavbe policije in varnostnih sil. Gre za pomemben korak operacije ponovnega zavzetja Faludže, ki se je začela 23. maja. Iraška vojska se je v času osvobajanja mesta soočala s hudim odporom borcev IS.

Faludža, ki leži v provinci Anbar okoli 50 kilometrov zahodno od prestolnice Bagdad, je bilo prvo mesto, ki ga je v Iraku zavzela IS januarja 2014, preden so nato džihadisti zavzeli več ozemlja v državi.

Ne spreglejte