Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 8. 2013,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Egipt protest nasilje

Četrtek, 15. 8. 2013, 8.24

8 let

Iz Egipta znova poročajo o nasilju, prva žrtev tudi v Hurgadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Le dan po krvavi sredi in uvedbi izrednih razmer iz Egipta znova poročajo o nasilju. Prvo smrtno žrtev so zabeležili tudi v priljubljenem letovišču Hurgada.

V sredinem nasilnem posredovanju egiptovskih varnostih sil proti protestnikom, ki so mesec in pol zasedali dva trga v Kairu, in nasilju, ki se je zatem razširilo po državi, je bilo po zadnjih podatkih egiptovskega zdravstvenega ministrstva ubitih 525 ljudi, 3717 pa jih je bilo ranjenih. Egiptovske oblasti so po krvavem dnevu razglasile izredne razmere.

Število se sicer še spreminja in bi lahko še naraslo. Muslimanska bratovščina je trdila, da je umrlo 2200 ljudi, 10.000 naj bi bilo ranjenih. Le dan zatem v Egiptu sicer znova prihaja do nasilja. Islamisti so na Sinaju ubili sedem policistov in zažgali vladno stavbo v Kairu. Egiptovski preiskovalni sodnik je medtem odstavljenemu predsedniku Mohamedu Mursiju za 30 dni podaljšal pridržanje.

Nasprotujoče si informacije o streljanju v Hurgadi Do zdaj je bilo priljubljenim egiptovskim turističnim destinacijam na obalah Rdečega morja, kot so Hurgada, Šarm el Šejk in Dahab, kljub siceršnjemu nasilju in nemirom v državi prizaneseno. V noči na četrtek pa je tudi v Hurgadi padla prva smrtna žrtev. Po poročanju lokalnega časnika Al Dustour je šlo za prebivalca Hurgade, ki je umrl v medsebojnem obstreljevanju policije in privržencev Muslimanske bratovščine.

Na slovenskem zunanjem ministrstu, ki se se sklicuje na poročanje lokalnih varnostnih oblasti pravijo, da je bil ustreljeni moški ubit v policijski akciji zoper tihotapce droge v Hurgadi in da ni šlo za enega izmed protestnikov.

Svarila pred potovanji v državo Nekatere države so turistom sicer že odsvetovale potovanja v Egipt. Rusko zunanje ministrstvo je tako svoje državljane pozvalo, naj se izognejo potovanjem v Egipt. "Spopadi in nemiri, ki so se začeli v prestolnici, se hitro širijo v druga mesta in regije Egipta, vključno s tistimi, ki so priljubljene pri turistih," so poudarili. Turistom v letovišču Hurgada je rusko turistično združenje ob tem svetovalo, naj se zadržujejo na območju hotelov, katerih gosti so.

Svarilo pred potovanji v Egipt je že izdala Finska, zahtevajo pa ga tudi nekateri politiki v Avstriji. Iz tujine se načeloma vrstijo obsodbe nasilja in pozivi k dialogu, ZDA pa so protestno odpovedale skupne vojaške vaje z Egiptom.

Policija bo odgovorila s pravimi naboji Mursijeva Muslimanska bratovščina medtem sporoča, da nasilje protestov ne bo zatrlo. K novim množičnim demonstracijam v Kairu so pozivali tudi v četrtek. Sicer pa so islamistični protestniki v četrtek napadli prostore guvernerja v Gizi v prestolnici Kairo in jih zažgali. V napadih na policijske položaje na severu Sinaja pa so ubili sedem policistov, navajajo varnostni viri. Napadi so se zgodili v mestu El Ariš.

Egiptovsko notranje ministrstvo je zatem opozorilo, da bo policija na napade na vladne stavbe in varnostne sile odgovorila s pravimi naboji. O novih smrtnih žrtvah poročajo tudi drugod po državi. V pristaniškem mestu Aleksandrija so v četrtek umrli štirje ljudje, potem ko so se prebivalci postavili na pot protestnemu pohodu Muslimanske bratovščine. Ranjenih je bilo 45 ljudi.

Egiptovske oblasti so zaradi varnosti zaprle mejni prehod Rafa, ki državo povezuje z območjem Gaze.

Ne spreglejte