Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2020,
17.13

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

3

Natisni članek

Matteo Salvini Italija prebežnik sojenje

Sreda, 12. 2. 2020, 17.13

4 leta, 2 meseca

Italijanski senat dal zeleno luč za sojenje Salviniju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

3

Matteo Salvini | Italijanski senat je potrdil odvzem imunitete nekdanjemu italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju. | Foto Reuters

Italijanski senat je potrdil odvzem imunitete nekdanjemu italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju.

Foto: Reuters

Italijanski senat je potrdil odvzem imunitete nekdanjemu italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju zaradi zadrževanja prebežnikov na morju na ladji Gregoretti. S tem so senatorji v omenjenem primeru odprli pot za sodni proces proti Salviniju.

Italijanski senat je danes zavrnil predlog opozicijskih strank Naprej Italija in Bratje Italije, s katerim sta stranki predlagali zavrnitev sodnega procesa. Za zavrnitev je glasovalo 76 senatorjev, 152 pa jih je bilo proti, poroča STA.

Novice Neofašisti s plakati po Italiji: "Gre za nestrpnost do Slovencev" #video

Salvini: Ko bom spet vladal, bom storil enako

Glasovanja so se vzdržali senatorji Lige pod vodstvom Mattea Salvinija, ki so zapustili dvorano. "Vedel sem, da bo tak rezultat. Sem popolnoma miren in ponosen na to, kar sem storil kot notranji minister. Storil bom enako, takoj ko bom spet vladal," se je na glasovanje odzval Salvini. Za odvzem imunitete je bila potrebna navadna večina od skupno 319 članov senata, v katerem ima večino italijanska vladajoča koalicija.

Vodja desne Lige Salvini je pred dopoldansko razpravo v senatu na Facebooku zapisal, da gre v senat "z visoko dvignjeno glavo in mirno vestjo nekoga, ki je branil svojo deželo in ljudi". "Če se človek ni pripravljen boriti za svoje ideje, so ničvredne bodisi njegove ideje bodisi on," je po poročanju STA dodal nekdanji italijanski notranji minister.

Adolf Hitler in Benito Mussolini
Novice Zločini, ki jih je nad Slovenci storila fašistična roka

Prebežnikom sprva ni dovolil izkrcanja

Salvini ni dovolil med 27. in 31. julijem lani 131 rešenim prebežnikom, ki so bili na ladji obalne straže Gregoretti, izkrcanja, dokler ni dosegel dogovora o njihovi prerazporeditvi z drugimi državami članicami EU. Sodišče v Catanii ga je zato obtožilo zlorabe položaja. Salvini vztraja, da te odločitve ni sprejel kot posameznik, ampak sta jo podprla takratna vlada in premier Giuseppe Conte.

Če bo moral Salvini pred sodnika in bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora. | Foto: Reuters Če bo moral Salvini pred sodnika in bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora. Foto: Reuters

Tožilstvo na Siciliji je nato odprlo preiskavo razmer na ladji. Po italijanski zakonodaji ministrom ni mogoče soditi za njihova dejanja v času mandata, razen če to odobri pristojni parlamentarni odbor. Ta je Salviniju odvzel imuniteto 20. januarja. Če bo moral Salvini pred sodnika in bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora, poroča STA.

Znan po strogi migracijski politiki zaprtih pristanišč

To ni prvič, da se Salvini spopada z očitki zaradi zadrževanja migrantov na morju. Lani je sodišče odločilo, da bi mu morali soditi, ker ni dovolil izkrcanja 177 ljudi z ladje obalne straže Diciotti, a je senat obranil njegovo imuniteto. Salvini je kot notranji minister izvajal strogo migracijsko politiko zaprtih pristanišč. Številni rešeni prebežniki so obtičali na ladjah pred italijanskimi pristanišči, dokler niso druge države članice EU privolile v njihovo sprejetje oziroma so našli drugo državo za izkrcanje.

Hkrati je tožilstvo v Milanu danes ustavilo preiskavo proti Salviniju v tožbi o razžalitvi nekdanje kapitanke človekoljubne ladje Sea Watsch Carole Rackete. Kapitanka je junija lani brez dovoljenja takratnih italijanskih oblasti pristala v Lampedusi in se s Salvinijem zapletla v spor glede ostre migrantske politike Rima. Racketejeva je nato vložila tožbo proti takratnemu notranjemu ministru, ki mu je tudi očitala, da razpihuje sovraštvo. Racketejeva danes ustavitve preiskave ni želela komentirati. Proti kapitanki sicer Italija nadaljuje preiskavo zaradi nezakonitega vplutja v pristanišče na Lampedusi.

Ne spreglejte