SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanski avtomati ne sprejemajo novih bankovcev za 5 evrov

3

termometer

Zastareli italijanski prodajni avtomati ne sprejemajo novega bankovca za 5 evrov, katerega prefinjena zasnova naj bi skrbela za to, da se omeji ponarejanje.

Bankovec, ki je v obtoku od 2. maja, v naši zahodni sosedi povzroča težave. Zavračajo ga namreč tamkajšnji prodajni avtomati, saj jih njihova programska oprema ne prepozna.

Preizkus, ki ga je izvedel italijanski časopis La Repubblica, je pokazal, da nove bankovce za 5 evrov zavrne kar 90 odstotkov vseh avtomatov. V največji meri gre za avtomate, ki prodajajo vozovnice, parkirne listke, cigarete in gorivo. O podobnih težavah poročajo tudi iz Nemčije, Belgije in Portugalske.

Evropska centralna banka je sporočila, da se zaveda težav v prehodnem obdobju implementacije novega bankovca in da s proizvajalci opreme že od novembra, ko je bil nov bankovec najavljen, pospešeno sodeluje pri razvijanju nove primerne opreme.

Novi bankovec za 5 evrov odlikujejo predvsem izboljšani zaščitni elementi. V vodnem znaku in na hologramu novega bankovca je portret Evrope – osebe iz grške mitologije, po kateri je nova serija dobila ime. Bankovec za 5 evrov je sicer prvi iz serije Evropa, v prihodnjih letih pa mu bodo sledili tudi bankovci preostalih vrednosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin