Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2011,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varčevanje italija

Sreda, 10. 8. 2011, 19.53

8 let

Italijanska vlada naj bi že do 18. avgusta sprejela nove varčevalne ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub temu da je pritisk trgov na Italijo po posegu ECB nekoliko popustil, vlada v Rimu v strahu pred širitvijo dolžniške krize snuje nove varčevalne in reformne ukrepe.

Kot poročajo italijanski mediji, naj bi tako vlada kljub dopustom že do 18. avgusta sprejela nove ukrepe, katerih finančni učinek naj bi znašal 20 milijard evrov.

Podrobnosti niso znane Podrobnosti novih ukrepov niso znane, italijanski mediji pa poročajo, da naj bi šlo za predčasno izvajanje reforme socialnih transferjev, nove ukrepe na področju pokojninskega zavarovanja, ki bi utegnili zvišati upokojitveno starost v javnem sektorju, okrepitev boja proti davčnim utajam in sivi ekonomiji, ki v Italiji predstavlja zelo visok delež v bruto domačem proizvodu, ter vrsto ukrepov na davčnem področju.

Med drugim se omenja oblika davka na premožne in spremembe na področju obdavčitve nepremičnin, davek na finančne transakcije, nove privatizacije in rahljanje delovnopravne zakonodaje.

Soglasja o ukrepih ni

O novih ukrepih, ki naj bi imeli še 20 milijard evrov pozitivnih učinkov na javne finance, povrh že sprejetih ukrepov v višini 48 milijard evrov, sicer po navedbah tujih tiskovnih agencij zaenkrat še ni soglasja niti v vladajoči desnosredinski koaliciji, pa tudi sindikati in levosredinska opozicija nasprotuje ukrepom, ki bi škodovali socialno najšibkejšim.

Prav danes sicer italijanski premier Silvio Berlusconi podrobnosti novih ukrepov predstavlja socialnim partnerjem in prav med srečanjem naj bi zagotovil, da naj bi vlada nove ukrepe sprejela najpozneje 18. avgusta, kar pomeni, da se bodo morali ministri predčasno vrniti z avgustovskega oddiha, ki je sicer za mnoge Italijane svet.

Vlada bo ukrepala hitro in učinkovito Berlusconi je zagotovil, da bo vlada ukrepala hitro in učinkovito, kar sicer doslej ni bila praksa v italijanski politiki. "Moramo ukrepati hitro, zavezali smo se k ambicioznim ukrepom," naj bi na današnjem sestanku dejal italijanski premier, ki so mu vse doslej očitali, da so bili vladni odzivi na sprva finančno in gospodarsko krizo ter sedaj na dolžniške težave le polni lepih besed in napovedi, v bistvu pa so kratkoročno predvidevali le malo dejanskih ukrepov.

Zadoževanje je bilo že "nevarno"

Obsežni nakupi italijanskih obveznic s strani Evropske centralne banke (ECB) so ta teden uspešno znižali ceno zadolževanja Italije in Španije, ki se je približevala nevzdržnim ravnem. A ECB je jasno izjavila, da pričakuje hitro in dosledno ukrepanje italijanskih in španskih oblasti, dodatno ukrepanje Italije pa naj bi predsednik ECB Jean-Claude Trichet tudi eksplicitno zahteval v pismu Berlusconiju.

Proračunske prihodke in odhodke naj bi tako Italija izravnala leta 2013 oz. leto dni prej, kot so sprva načrtovali, prav tako pa naj bi določila o nujnosti izravnanih javnih financ zapisala tudi v ustavo. Priprave na spremembe ustave naj bi se že začele.

Ne spreglejte