SiolNET. Novice Svet
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija vztraja pri obstoječem proračunskem načrtu

0,59

termometer

Luigi Di Maio
Foto: Reuters

Italija zaradi kritik EU in znižanja bonitetne ocene ne bo spreminjala proračunskega načrta za prihodnje leto, je danes zatrdil namestnik italijanskega premierja in vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Zanikal je, da vlada razmišlja o znižanju nominalnega primanjkljaja, ki je za prihodnje leto načrtovan v višini 2,4 odstotka BDP.

"V imenu vlade zanikam, da razmišljamo o znižanju načrtovanega primanjkljaja, ki za prihodnje leto ostaja pri 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP)," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki povzema italijansko tiskovno agencijo Ansa, dejal Luigi Di Maio.

Njegova izjava je tako v nasprotju s poročanjem nekaterih medijev, da bi lahko Italija popravila proračunski načrt.

Računalnik, evri, tipkovnica, denar Novice Bruselj poziva Slovenijo: Pošljite posodobljen osnutek proračuna

Potem ko je prejšnja italijanska vlada za leto 2019 načrtovala nominalni primanjkljaj v višini 0,8 odstotka BDP, ga je nova vlada, ki jo sestavljata skrajno desna Liga Mattea Salvinija in populistično Gibanje pet zvezd, zastavila občutno višje, pri omenjenih 2,4 odstotka BDP. Italijanski dolg ob tem znaša 130 odstotkov BDP, kar je druga največja zadolženosti v EU, takoj za Grčijo.

Načrtovani italijanski proračun je po vseh dosedanjih ocenah neskladen z evropskimi proračunskimi pravili, zato je Bruselj Italijo že pozval k pojasnilom. Italija mora Evropski komisiji odgovoriti do ponedeljka.

Bonitetna agencija Moody's je medtem zaradi zaskrbljenosti glede proračunskih načrtov za prihodnje leto Italiji že znižala bonitetno oceno, podoben korak je prihodnji teden pričakovati tudi s strani bonitetne agencije Standard&Poor's.

Marjan Šarec in Jean-Claude Juncker Novice Ministrstvo: Takoj po menjavi vlade se v proračunske načrte ne vključi predvidenih ukrepov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin