Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 10. 2022,
10.52

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

23

Natisni članek

Silvio Berlusconi Matteo Salvini Giorgia Meloni vlada italija Sergio Mattarella

Sobota, 22. 10. 2022, 10.52

1 leto, 6 mesecev

Čestitke novi italijanski premierki iz vse Evrope. "Skupaj bomo premagali vse težave."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

23

Giorgia Meloni | Giorgii Meloni je predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo vlade podelil v petek popoldne, zvečer pa je že predstavila svojo ministrsko ekipo. | Foto Reuters

Giorgii Meloni je predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo vlade podelil v petek popoldne, zvečer pa je že predstavila svojo ministrsko ekipo.

Foto: Reuters

Vodja stranke Bratje Italije Giorgia Meloni je danes v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka. Skupaj z njo so na Kvirinalu prisegli tudi drugi člani nove desne vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. V novi vladi je 24 ministrstev, od tega jih bodo šest vodile ženske.

Giorgii Meloni je predsednik Sergio Mattarella mandat za sestavo vlade podelil v petek popoldne, zvečer pa je že predstavila svojo ministrsko ekipo. V vladi sta poleg Bratov Italije še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. Bratje Italije imajo devet ministrstev, Liga in Naprej Italija po pet, pet pa jih vodijo nestrankarske osebe.

Novi zunanji minister je nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, sicer drugi človek stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Roberto Calderoli, še eden od vodilnih predstavnikov Lige, je minister za regije.

 Visoki predstavniki Evropske unije so danes čestitali novi italijanski premierki Giorgii Meloni ter njeni vladi in izrazili pripravljenost sodelovati z njo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Meloni je za imenovanje za prvo predsednico italijanske vlade na družbenem omrežju Twitter čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "V izzivih, ki se jih moramo lotiti skupaj, računam na konstruktivno sodelovanje z novo vlado," je še zapisala.

"Sodelovali bomo za dobro Italije in EU," je zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

"Evropa potrebuje Italijo. Skupaj bomo premagali vse težave," pa je v tvitu v italijanščini zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Čestitke novi italijanski premierki in članom njene vlade, ki so prisegli danes, prihajajo tudi iz nekaterih držav članic unije.

Madžarski premier Viktor Orban je v čestitki predsednici italijanske vlade izpostavil, da gre za velik dan za evropsko desnico.

Litovska premierka Ingrida Simonyte pa je novo italijansko premierko v tvitu pozvala k sodelovanju za okrepitev EU in zveze Nato v času izzivov, kakršnih se ni bilo.

Nova italijanska vlada, ki je prisegla danes, bo v nedeljo imela svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost. V ministrski ekipi Giogie Meloni je 24 ministrstev, od tega jih bodo šest vodile ženske.

Matteo Salvini je novi minister za infrastrukturo

Na čelo pravosodnega ministrstva je Melonijeva imenovala upokojenega sodnika Carla Nordia iz Bratov Italije. Ministrstvo za gospodarstvo bo od zdaj vodil dozdajšnji minister za gospodarski razvoj Giancarlo Giorgetti iz Lige. Vodja Lige Matteo Salvini je novi minister za infrastrukturo, skupaj s Tajanijem je tudi podpredsednik vlade.

Maria Elisabetta Alberti Casellati je postala ministrica za reforme, Annamaria Berini pa ministrica za izobraževanje.

Desna roke Melonijeve Francesco Lollobrigida je kmetijski minister, še en njen tesni sodelavec Guido Crosetto pa obrambni minister. Daniela Santanche, prav tako iz ožjega kroga nove premierke, je ministrica za turizem.

Minister za evropske zadeve je postal evroposlanec Raffaele Fitto, sopredsedujoči Skupini evropskih konservativcev in reformistov v Evropskem parlamentu.

Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost.

Predčasne volitve v Italiji so bile 25. septembra, na njih je desni pol dobil absolutno večino v obeh domovih parlamenta, Bratje Italije pod vodstvom 45-letne Giorgie Meloni pa so s 26 odstotki glasov postali najmočnejša stranka.

Giorgia Meloni
Novice Giorgia Meloni dobila mandat za sestavo italijanske vlade
Novice Težave na italijanskem pokopališču: v zraku obviselo ducat krst
Ne spreglejte