Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2018,
14.47

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

italija migranti

Sreda, 25. 7. 2018, 14.47

5 let, 9 mesecev

Italija skeptična glede financiranja članic EU, ki bodo sprejele izkrcane migrante

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Giuseppe Conte | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italija je skeptična glede načrtov Evropske komisije, ki članicam EU ponuja denar za sprejetje migrantov, rešenih na morju. Italijanski premier Giuseppe Conte je v torek zvečer ocenil, da oskrbe migrantov ne morejo rešiti z denarjem iz Bruslja, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kot je pojasnil, se Italija nikoli ni obremenjevala s finančnim vidikom migrantov. "Evropska solidarnost nima svoje cene," je dejal.

Novice AIS: Slovenija krši pravico do azila in izvaja prisilna vračanja

Izjave je podal v odzivu na načrte Evropske komisije v boju proti migrantski krizi. V okviru teh bi med drugim članicam ponudili 6000 evrov za sprejetje izkrcanega prebežnika iz nadzorovanega centra v drugi članici. To je del predlogov o konceptih nadzorovanih centrov v uniji in centrov za izkrcanje migrantov zunaj unije, dogovorjenih junija na vrhu EU.

"Bruselj naj kar obdrži svojo miloščino"

Giuseppe Conte je sicer ocenil predloge iz Bruslja kot zanimive, ki pa so deloma v nasprotju s tem, kar je sam zahteval, kot na primer oblikovanje kriznega odbora EU, ki bi skrbel za porazdelitev migrantov, ki v Evropo pridejo po morju, med članicami povezave.

Pojasnil je še, da italijanski predlog nikoli ni izpostavljal problematike denarja. Po njegovi oceni se namreč ne more vsega rešiti z denarjem.

Že italijanski notranji minister Matteo Salvini je v torek dejal, da Italija noče denarja, temveč ustaviti pritok migrantov. Pojasnil je tudi, da prosilec za azil italijanskega davkoplačevalca stane od 40.000 do 50.000 evrov. "Bruselj naj kar obdrži svojo miloščino," je dejal.

migranti
Novice Italija bo sprejemala migrante, rešene v mednarodnih misijah

Danes rešili 56 ljudi, med njimi 11 otrok

V Italiji sicer trenutno beležijo porast števila migrantov, ki jih rešijo jahte ali druge manjše ladje. Tako so turisti danes med drugim pred obalo v Kalabriji rešili 56 sirskih, kurdskih in iraških beguncev, med njimi 11 otrok, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International pa je danes kritizirala predloge Evropske komisije glede vzpostavitve nadzorovanih centrov. Po njihovi oceni se tako le še nadaljuje zgrešena migrantska politika.

kolpa meja
Novice Turistični delavci: Zaradi migrantov ni nobenega izrednega stanja #video

Namen nadzorovanih centrov v uniji in centrov za izkrcanje migrantov zunaj unije je po predlogu Evropske komisije izboljšati in pospešiti proces razlikovanja med prebežniki, ki potrebujejo mednarodno zaščito, in migranti, ki nimajo pravice ostati v EU, ter pospešiti postopke vračanja nezakonitih migrantov.

Amnesty International pa opozarja, da lahko ti načrti vodijo v nepredstavljivo trpljenje in kršenje človekovih pravic migrantov na območju Sredozemlja. Po njihovi oceni centri ne bodo pripomogli k bolj urejenim prihodom beguncev.

Ne spreglejte