Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2020,
10.54

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Natisni članek

Koronavirus italija

Ponedeljek, 23. 11. 2020, 10.54

3 leta, 5 mesecev

Italija ne bo uvedla obveznega cepljenja proti koronavirusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Italija Koronavirus Covid | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijanska vlada ne bo uvedla obveznega cepljenja proti novemu koronavirusu, potem ko bo enkrat cepivo na voljo. Precepljenost prebivalstva želijo doseči s prepričevanjem z znanstvenimi argumenti. Zelo pomembno je, da se čredne imunosti ne doseže z obveznostjo cepljenja, je v nedeljo zvečer izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

19:02

Novi ukrepi na Otoku

17:40

V Luksemburgu zapirajo bare

17:30

Boljša kakovost zraka

17:23

V Srbiji največ umrlih

17:12

200 robotov za razkuževanje

17:11

Atene: priprave na najhujše

14:28

Indonezija: pol milijona okužb

13:44

Umirjanje v Avstriji?

13:21

Rusija: 25 tisoč okužb

13:20

Zaprli bodo farme minkov

  • 19:02

    Novi ukrepi na Otoku

    Britanski premier Boris Johnson je danes v parlamentu predstavil svoj načrt ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, potem ko se bo 2. decembra končalo zaprtje Anglije. Načrt predvideva, da se bodo ukrepi razlikovali glede na tri stopnje ogroženosti, poročajo tuje tiskovne agencije. T. i. regionalni pristop naj bi uporabljali do marca.

    Glede na načrt, ki ga je Johnson danes predstavil poslancem spodnjega doma parlamenta, bodo povsod, ne glede na stopnjo ogroženosti, 3. decembra odprli telovadnice in trgovine z nenujnim blagom. Dovoljeni bodo tudi moštveni športi na prostem, na nekaterih športnih prireditvah bodo znova dovoljeni gledalci, znova bodo možni tudi verski obredi in poroke.

    Na območjih tretje, najvišje stopnje ogroženosti, bodo morali gostinski lokali ostati zaprti razen za osebni prevzem hrane, na območjih druge stopnje pa bi lahko odprli restavracije, ki strežejo hrano, piše STA.

  • 17:40

    V Luksemburgu zapirajo bare

    V Luksemburgu bodo v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom do 15. decembra zaprti bari, restavracije, kinodvorane in telovadnice, je danes napovedal luksemburški premier Xavier Bettel. O novih ukrepih bo predvidoma v sredo glasoval luksemburški parlament. Če jih bo potrdil, bodo začeli veljati v četrtek.

    Trgovine bodo ostale odprte, bodo pa morali kupci obvezno uporabljati zaščitne maske in upoštevati priporočeno medsebojno razdaljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Od konca oktobra v državi velja policijska ura med 23. in 6. uro, zaščitne maske pa so obvezne povsod, kjer so več kot štirje ljudje, piše STA.

    "Razmere niso katastrofalne, a želimo imeti manevrski prostor, še posebej zato, da lahko bolnikom na srednji rok še naprej zagotavljamo normalno bolnišnično zdravljenje," je dejal Bettel.

    Novi val pandemije covida-19 je drugo najmanjšo članico EU z okoli 600.000 prebivalci hudo prizadel. Po podatkih evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 1279, kar je po besedah ministrice za zdravje Paulette Lenert občutno preveč, čeprav so se razmere v zadnjem času že umirile, še piše STA.

  • 17:30

    Boljša kakovost zraka

    Kakovost zraka v Evropi se je v minulih desetih letih bistveno izboljšala, še vedno pa onesnažen zrak povzroči okoli 400.000 prezgodnjih smrti, ugotavlja Evropska agencija za okolje v novem poročilu o kakovosti zraka. Zaznati je občuten pozitiven učinek ukrepov za zajezitev covida-19, kar kaže, kaj vse je mogoče storiti, poudarjajo v agenciji.

  • 17:23

    V Srbiji največ umrlih

    V Srbiji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 38 bolnikov, kar je največ od začetka epidemije v tej državi. V zadnjih 24 urah so opravili 15.061 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih jih je bilo 5067. V Srbiji bodo v torek začeli veljati ostrejši koronski ukrepi.

    Ukrepi bodo predvidoma v veljavi deset dni. Med drugim je predviden omejen delovni čas restavracij, kavarn, barov, klubov, trgovskih centrov, gledališč, kinematografov in drugih kulturnih ustanov. Vsi bodo morali vrata zapreti ob 18. uri, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

    Posamične prodajalne, tako trgovine z živilskimi kot butiki in obrtniki, kot so frizerji, ter pošte in banke, ki niso znotraj trgovskih centrov, bodo lahko odprti do 21. ure.

    Omejitve delovnega časa ne bodo veljale za lekarne, bencinske črpalke ter dostavljavce hrane. V prestolnici Beograd bodo med 17. in 20. uro okrepili javni potniški promet, tako da bodo po beograjskih ulicah v tem času vozili vsi avtobusi, ki so na voljo, 1641.

    V srbskih bolnišnicah se trenutno zdravi 6329 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na ventilatorjih 216.

    Doslej so skupno opravili 1.628.709 testov. Okužbo z novim koronavirusom so potrdil pri 126.187 ljudeh. Umrlo je 1237 bolnikov s covidom. Odstotek smrtnosti je 0,98 odstotka, piše STA.

  • 17:12

    200 robotov za razkuževanje

    Evropska komisija nadaljuje s prizadevanji za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in zagotovitev potrebne opreme državam članicam. Za evropske bolnišnice je tako zagotovila 200 robotov za razkuževanje, ki bodo v prihodnjih tednih dostavljeni bolnišnicam po vsej Evropi, so danes sporočili iz Bruslja.

    Sredstva za nakup v višini do 12 milijonov evrov bodo iz instrumenta za nujno pomoč.

    Podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je ob tem izjavila, da lahko razvoj tehnologij pripomore k spremembam, dober primer pa so prav roboti za razkuževanje. "Pozdravljam to akcijo, ki bo našim bolnišnicam v Evropi pomagala zmanjšati tveganje za okužbo, kar je pomemben korak k zajezitvi širjenja novega koronavirusa."

    Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal, da je "Evropa med sedanjo krizo ostala odporna in solidarna ter je državljanom EU zagotovila zaščito".

    "Od repatriacije državljanov EU, ki so obtičali v tujini, do povečanja proizvodnje mask in zagotavljanja, da medicinska oprema doseže tiste na enotnem trgu, ki jo potrebujejo, delujemo za zaščito naših državljanov. Zdaj bomo zanje bolnišnicam dobavili robote za razkuževanje, ki lahko rešujejo življenja", je še dejal evropski komisar.

    Bolnišnice v večini držav članic so izrazile potrebo za sprejem teh robotov, ki lahko razkužijo standardne prostore za bolnike z ultravijolično svetlobo v 15 minutah ter tako pomagajo preprečevati in zmanjšati širjenje virusa. Postopek nadzoruje izvajalec dejavnosti, ki je zunaj razkuževalnega prostora. Na tak način se prepreči izpostavljenost ultravijolični svetlobi, so še sporočili iz Bruslja, piše STA.

  • 17:11

    Atene: priprave na najhujše

    V bolnišnicah v Atenah z zaskrbljenostjo opazujejo naraščanje števila okužb z novim koronavirusom v Solunu in se pripravljajo na najhujše, ko bodo bolnike s covidom-19 začeli voziti iz drugega največjega mesta v prestolnico, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal direktor ene od atenskih bolnišnic.

    Po podatkih grškega ministrstva za zdravje je v bolnišnicah v Solunu prostih le še okoli štiri odstotke postelj na oddelkih za intenzivno nego, v Atenah pa več kot 20 odstotkov.

    "V Grčiji še nismo dosegli vrhunca pandemije, razmere se lahko še poslabšajo in takrat bo tudi pritisk večji," je dejal direktor bolnišnice Vula v Atenah Andreas Plemenos.

    Grška vlada je v petek za covidni razglasila zasebni kliniki v Solunu, najhuje prizadetem grškem mestu, grška vojska pa tam vzpostavlja mobilno urgenco na parkirišču tamkajšnje vojaške bolnišnice. A kljub temu vlada ne izključuje možnosti premeščanja bolnikov iz severne Grčije v Atene. "V tem primeru bi se stvari zapletle," je dejal Plemenos.

    Oblasti še posebej skrbi naraščanje števila covidnih bolnikov, ki potrebujejo intubacijo. Pred mesecem dni je bilo na oddelkih za intenzivno nego v Grčiji le 87 bolnikov s covidom-19, a z naraščanjem števila okuženih je vse več tudi hospitalizacij in smrti. Konec oktobra je za koronavirusno boleznijo 19 dnevno v povprečju umrlo osem ljudi, v zadnjem času jih občasno umre tudi več kot sto dnevno, piše STA.

    Od začetka epidemije v Grčiji februarja so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več kot 91.600 ljudeh, okoli 1630 jih je podleglo covidu-19, še navaja AFP.

  • 14:28

    Indonezija: pol milijona okužb

    V Indoneziji, ki šteje več kot 260 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili pol milijona okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so jih zabeležili rekordnih 4442, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje.

    Zaradi covida-19 so doslej v tej četrti državi z največ prebivalci na svetu našteli 16.002 smrtni žrtvi. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili 118, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    V državi zaenkrat ni nekih posebnih omejevalnih ukrepov, vendar pa so oblasti vse bolj zaskrbljene, ker se število okužb hitro povečuje, piše STA.

    Pristojna agencija za nadzor nad zdravili je medtem sporočila, da klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac, zaenkrat dobro poteka. "Kakovost Sinovacovega cepiva je dobra," je sporočil vodja te agencije Penny Lukito.

    Zdaj morajo potrditi še učinkovitost, nato pa bi lahko dovolili uporabo tega cepiva v Indoneziji, je napovedal. Že v začetku prihodnjega leta pa nameravajo zagnati tudi proizvodnjo tega cepiva v Indoneziji. Proizvajalo naj bi ga domače podjetje Bio Farma, še poroča dpa.

  • 13:44

    Umirjanje v Avstriji?

    V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 3145 novih okužb z novim koronavirusom. Nazadnje so tako malo novih okužb potrdili konec oktobra, na spletni strani poroča Krone Zeitung. V zadnjih 24 urah je umrlo 71 bolnikov s covidom-19. Avstrijski dijaki medtem zahtevajo olajšave pri opravljanju mature.

    Večino novih okužb so tokrat potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, in sicer 592. Sledi Dunaj s 579 novimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 330 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 215. Še vedno najmanj okužb beležijo na Gradiščanskem. Tokrat so jih v zadnjih 24 urah potrdili 149.

    V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 4548 covidnih bolnikov, od tega 685 na intenzivni negi, kar sta dva bolnika več kot dan prej.

    Skupno je doslej v Avstriji umrlo 2459 bolnikov s covidom-19.

    V Avstriji trenutno veljajo strogi koronski ukrepi, zaradi katerih so zaprte tudi šole. Avstrijski dijaki zaradi tega že zahtevajo olajšave pri opravljanju mature. V peticiji, ki so jo naslovili Fairtura, zahtevajo, da bi morali tematske sklope pri ustni maturi zmanjšati na 70 odstotkov ter odpraviti obvezno predstavitev predznanstvenega dela (VWA) v gimnazijah. Če dijak vseeno opravi predstavitev tega dela, bi moral v tem primeru dobiti višjo oceno, zahtevajo avstrijski dijaki.

    Dijaki zahtevajo tudi natančno časovnico mature v primeru vseh možnih scenarijev. "Ne aprila, ampak zdaj," se glasi njihova zahteva. V primeru podaljšanja zaprtja šol ali ponovnega zaprtja šol bi morali po mnenju avstrijskih dijakov ustno maturo izpustiti, datume pisne mature pa razdeliti na tri tedne.

    V Avstriji naj bi se predvidoma šole ponovno odprle 7. decembra. Olajšave pri maturi so v Avstriji veljale že prejšnjo šolsko leto. Ustni del mature je tako bil prostovoljen, pisni del pa je bil predviden za največ do tri predmete. (STA)

  • 13:21

    Rusija: 25 tisoč okužb

    V Rusiji so prvič v enem dnevu potrdili več kot 25.000 novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ruskega centra za boj proti covidu-19 so jih v zadnjih 24 urah potrdili 25.173, od tega 6866 v Moskvi in 2926 v Sankt Peterburgu. Skupno so doslej potrdili več kot 2,114 milijona okužb.

    V zadnjih 24 urah je umrlo še 361 bolnikov s covidom-19, skupno 36.540. Najvišje dnevno število okužb v Rusiji so pred tem potrdili v soboto, ko jih je bilo 24.822.

    V Sankt Peterburgu so po tokratnem rekordnem številu okužb v enem dnevu doslej skupno potrdili 100.864 okužb. V Moskvi so jih potrdili skupno 560.579. V bolnišnicah je na zdravljenju 466.517 bolnikov. (STA)

  • 13:20

    Zaprli bodo farme minkov

    Potem ko so na Danskem odredili nujen zakol na milijone minkov zaradi mutacije novega koronavirusa, o podobnem ukrepu razmišljajo tudi v Italiji. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je tako danes podpisal odlok, ki predvideva zaustavitev italijanskih farm minkov do konca februarja prihodnje leto.

    Po proučitvi položaja naj bi nato konec februarja v Italiji sledila odločitev, ali se lahko vzreja minkov ponovno začne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    Vzreja minkov v Italiji je v primerjavi z drugimi državami sicer močno omejena. Kljub temu so se na Apeninskem polotoku odločili za preventivni ukrep, je pojasnil minister Speranza.

    V primeru suma na okužbo bodo lahko pristojne lokalne oblasti odredile zaprtje farme minkov ter sprožile preiskavo morebitne epidemije. Če se bo potrdila okužba pri živalih, bodo odredili zakol.

    Danska, ki je največja proizvajalka plaščev iz nerca na svetu, je v začetku novembra odredila zakol do 17 milijonov minkov. Za to so se odločili, ko so na farmi minkov na severu Jutlandije odkrili mutirano različico novega koronavirusa, ki se lahko prenesla na človeka. Po navedbah danskega ministrstva za zdravje je mutirana različica virusa zdaj najverjetneje že izkoreninjena. (STA)

Novice Panika na letališču: potem ko so odkrili okužbi, je zavladal kaos #video

Kot je minister povedal v pogovoru za javno televizijo Rai 3, naj bi Italija do konca januarja prejela cepivo za 1,7 milijona prebivalcev. Nato pa sčasoma še več. A šele spomladi bi lahko začeli izvajati množično cepljenje. Prednost pa bodo imeli zaposleni v zdravstvu in starejše osebe, je pojasnil minister, piše STA.

Bo Italija ukrepe podaljšala tudi čez božične praznike?

Italijanska vlada poleg tega zdaj razpravlja o ukrepih, ki naj bi veljali čez božične praznike. Sklep se pričakuje do 3. decembra. Takrat se namreč izteče sedanji odlok, s katerim je Italija uvedla semaforski sistem označevanja ogroženosti posameznih dežel. Med drugim namerava vlada v prazničnem času podaljšati odpiralni čas trgovin do 22. ure. Tako bi zmanjšali pritisk in gnečo. Varnostniki pa naj bi nadzorovali, da se pred nakupovalnimi središči ne bi nabirale vrste ljudi.

Minister je poleg tega potrdil načrt, da bi pouk v vseh šolah razen osnovnih deloval na daljavo do 7. januarja. To sicer ni po volji ne staršev ne ministrice za izobraževanje Lucie Azzoline. Ni pa še jasno, kaj bo letos s smučišči. Glede na zamisli vlade bi lahko bile kabinske žičnice zasedene največ 50-odstotno. Sedežnice pa bi lahko delovale s polno zmogljivostjo. Odprto pa je še, kaj bo z omejitvijo gibanja med posameznimi italijanskimi deželami.

Covid-19 zahteval več kot 50.000 smrtnih žrtev

V Italiji je covid-19 sicer zahteval več kot 50.000 smrtnih žrtev, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo še 630 covidnih bolnikov. V zadnjih 24 urah so sicer potrdili še 22.930 okužb, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. Je pa prvič od začetka drugega vala epidemije upadlo število aktivno okuženih, in sicer na približno 797.000, navaja STA.

Infekcijska klinika
Novice V nedeljo potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, umrlo še 45 ljudi #video
Ne spreglejte