Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
13.15

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

evakuacija vulkan Islandija

Torek, 16. 1. 2024, 13.15

3 mesece, 1 teden

Islandija: lava ne izteka več, a to še zdaleč ni konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Islandija | "Ta izbruh se je verjetno končal, najbrž čez noč, vendar dogodka ni konec," je opozoril vulkanolog.  | Foto Guliverimage

"Ta izbruh se je verjetno končal, najbrž čez noč, vendar dogodka ni konec," je opozoril vulkanolog.

Foto: Guliverimage

Lava iz vulkana pri Grindaviku na jugozahodu Islandije ne izteka več, je danes za islandsko javno radiotelevizijo RUV povedala strokovnjakinja za naravne nesreče Elisabet Palmadottir. Kot je dejala, je lavo, ki se je iztekala iz ene od razpok, nazadnje videla okoli 1. ure zjutraj, kar ne pomeni, da se je izbruh ognjenika končal.

Iz druge razpoke bližje Grindaviku lava medtem ni pritekla že od ponedeljka zjutraj. Kljub temu po mnenju Palmadottirjeve še ni čas za razglasitev konca izbruha. Kot je dejala, bodo razmere ocenili na današnjem sestanku civilne zaščite, meteorološkega urada ter drugih pristojnih služb in strokovnjakov.

Fotogalerija
1 / 3

Ob tem je strokovnjakinja opozorila, da še vedno obstaja možnost, da se na območju vulkana odprejo nove razpoke. Po njenih besedah so v magmatskih vdorih zaradi premikanja lave od polnoči zabeležili 16 manjših potresnih sunkov, na svoji spletni strani poroča RUV.

Premierka se bo srečala s prebivalci Grindavika 

"Ta izbruh se je verjetno končal, najbrž čez noč, vendar dogodka ni konec," je opozoril vulkanolog Armann Hoskuldsson. Po njegovi oceni je obnašanje ognjenika v zadnjih nekaj mesecih in tednih verjetno znak pogostih, a majhnih izbruhov.

Ob tem se bodo popoldne v islandski prestolnici Reykjavik z oblastmi sestali prebivalci evakuiranega Grindavika. Dnevni red srečanja, ki se ga bo udeležila tudi premierka Katrin Jakobsdottir, ni znan oziroma bo objavljen kasneje.

Vulkan pri Grindaviku na polotoku Reykjaness je začel bruhati v nedeljo zjutraj. Lava je popoldne istega dne dosegla obrobje kraja in zalila nekatere hiše. Oblasti so razglasile izredne razmere, okoli 4000 prebivalcev obalnega mesteca so še pred izbruhom evakuirali.

Islandija
Novice Vulkan na Islandiji bruha lavo in zažiga hiše: "Ni znakov upočasnjevanja" #video
Vulkan, Islandija, izbruh, lava
Novice Islandski vulkan spet izbruhnil, lava teče po mestnih ulicah #video
Ne spreglejte