Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2024,
11.17

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

Natisni članek

izredne razmere evakuacija izbruh vulkana Islandija vulkan

Nedelja, 14. 1. 2024, 11.17

3 mesece, 1 teden

Islandski vulkan spet izbruhnil, lava teče po mestnih ulicah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

Vulkan v bližini mesteca Grindavik na jugozahodu Islandije je znova izbruhnil. Oblasti so razglasile izredne razmere, okoli 4.000 prebivalcev Grindavika pa so pred izbruhom evakuirali, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na lokalne medije. Lava je v nedeljo popoldne dosegla prvi hiši v mestecu Grindavik. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je stavbi zajel ogenj, lava pa teče po mestnih ulicah. Posnetek izbruha si oglejte zgoraj.

Izbruh se je zgodil okoli 8. ure po srednjeevropskem času na polotoku Reykjaness, le nekaj južneje od kraja prvega izbruha, ki je območje prizadel 18. decembra decembra lani, je sporočil islandski meteorološki urad.

Potresna dejavnost se je ponoči okrepila in prebivalce bližnjega Grindavika so evakuirali okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času. Prav tako so evakuirali hotel ob bližnjem svetovno znanem kopališču s termalno vodo Blaa lonid (Modra laguna).

Ob decembrskem izbruhu novonastalega vulkana se je Grindavik izognil večji škodi, saj ga lava ni dosegla. | Foto: Reuters Ob decembrskem izbruhu novonastalega vulkana se je Grindavik izognil večji škodi, saj ga lava ni dosegla. Foto: Reuters

Islandija, vulkan
Novice Črni scenarij se je uresničil: islandski vulkan je silovito izbruhnil #video

Trenutno se zdi, da se je razpoka odprla v Sundhnukurju severno od Grindavika. Sundhnukur je vulkanska razpoka z vrsto kraterjev. Leži na razvodju in trenutno še ni jasno, kam bo tekla lava iz tokratnega izbruha, poročajo islandski mediji.

Islandska premierka Katrin Jakobsdottir je dejala, da so "razmere grozljive". "Strašljivo je videti, kako blizu Grindaviku je izbruh, ki se je začel davi," je dodala.

Lava, ki izteka po današnjem izbruhu vulkana, je popoldne dosegla prvi hiši v mestecu Grindavik. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je stavbi zajel ogenj, lava pa teče po mestnih ulicah. Hiši, ki ju je zajela lava, sta na severovzhodu Grindavika, magma pa naj bi tja pritekla iz zemeljske razpoke, ki je še bližje hišam kot prvotno mesto izbruha.

Predsednik Gudni Johannesson je v večernem nagovoru narodu dejal, da "upa, da se bodo razmere umirile, a se lahko zgodi vse". Sredi negotovosti, s katero se sooča mesto, je Islandce pozval, naj "stopijo skupaj in imajo sočutje do tistih, ki ne morejo biti na svojih domovih", poroča AFP.

Peti vulkanski izbruh v zadnjih dveh letih

"To je scenarij, ki smo se ga najbolj bali, lava v bližini mesta. Lava teče v vrt," je sporočil eden od prebivalcev. Slike v živo, ki so jih objavili lokalni mediji, prikazujejo curke žareče oranžne lave, ki se dvigajo proti temnemu nebu.

To je že peti vulkanski izbruh na Islandiji v zadnjih dveh letih. Na otoku je sicer 33 aktivnih vulkanskih sistemov, kar je največ v Evropi. Islandija leži na prelomnici med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo.

Znova bruhata tudi indonezijskega vulkana in eden na Japonskem

Vulkan Marapi na indonezijskem otoku Sumatra je davi dvakrat bruhal pepel in dim, je sporočila indonezijska seizmološka služba. Dvakrat je danes izbruhnil tudi vulkan Lewotobi Laki-Laki na indonezijskem otoku Flores, o izbruhu vulkana poročajo tudi z otoka na jugozahodu Japonske.

Na območju okoli vulkana Marapi na Sumatri so pred dnevi zvišali stopnjo ogroženosti na drugo najvišjo ter po navedbah nemške tiskovne agencije dpa odredili evakuacijo več kot sto ljudi, ki živijo na območju 4,5 kilometra okoli kraterja. Prebivalce območij na nabrežjih rek ob vulkanu so opozorili na nevarnost poplav med deževnim obdobjem, ki se je začelo v nekaterih delih Indonezije, tudi na Sumatri. Marapi, ki je visok 2891 metrov, v zadnjem tednu dni bruha skoraj vsak dan. Najhujši izbruh je bil 3. decembra, ko je umrlo 24 pohodnikov.

Dvakrat je danes izbruhnil tudi vulkan Lewotobi Laki-Laki na indonezijskem otoku Flores, ki je prav tako že prej kazal znake okrepljene aktivnosti. Oblasti so odredile zaprtje območja štiri kilometre okoli kraterja. V začetku tedna je moralo domove zapustiti najmanj 5400 prebivalcev vasi ob vznožju vulkana, saj je tu razglašena najvišja stopnja ogroženosti.

Malo po polnoči je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izbruhnil vulkan na otoku Suwanose na jugozahodu Japonske. Po navedbah tamkajšnje meteorološke službe ni poročil o morebitnih žrtvah ali škodi. Ljudi so pozvali, naj se izogibajo vstopu na "nevarno območje". Vulkan Otake je bruhal kamenje kilometer stran.

Marapi, vulkan, Indonezija
Novice Po izbruhu vulkana našli več mrtvih pohodnikov, številne pogrešajo #foto #video
Ne spreglejte